Startup Around s česko-slovenskými kořeny získal 10 milionů dolarů. Do lepších videohovorů investuje i Slack

Peter BrejčákPeter Brejčák

around-slack

Foto: Around

Komunikační aplikace Around od česko-slovenských tvůrců

0Zobrazit komentáře

Před rokem prolomila dvojice Slováků Dominik Zane a Matt Zakutny spolu s Čechem Pavlem Serbajlem dvouleté mlčení o vývoji své videokomunikační aplikace Around, se kterou v loňském březnu získali investici přesahující pět milionu dolarů a oficiálně vstoupili na trh. Doteď aplikace fungovala jen na pozvánky, s novou investicí ve výši 10 milionů dolarů, přes 210 milionů korun, nyní Around spouští otevřenou veřejnou betaverzi.

Na rozdíl od dalších, v době pandemie a home officů hojně využívaných nástrojů jako například Zoom nebo Google Meets dokáže software aplikace Around automaticky detekovat obličeje lidí ve videohovorech. Ty pak vkládá do menších bublin, se kterými jde hýbat po obrazovce počítače. Během online meetingů to ulehčuje práci s dalšími nástroji, protože videohovor rázem zabírá jen malou část obrazovky, a zároveň pomáhá k lepšímu soustředění.

Around navíc díky technologiím umělé inteligence dokáže potlačovat okolní ruchy. Soustředí se tak pouze na řeč účastníků v rámci daného meetingu a v pozadí odstraní například štěkání psa či zapnutou pračku. Anebo ozvěnu v případě, že je v místnosti připojených na stejném hovoru několik lidí na různých počítačích a mluví přes sebe. Podle vývojářů může ve stejné místnosti sedět a bez problémů mluvit až 15 uživatelů najednou, protože o sobě počítače díky Around ví.

Za lepší pracovní videohovory

„Tradiční videokonference věrně napodobují zasedací místnosti a zaměřují se na osobu, která právě mluví. Ale co když chcete kreativní meeting, kde se pozornost soustředí na práci? Dívat se jeden na druhého, když pracujete, vás rozptyluje a vyčerpává. Zabíjí to vaši kreativitu a v konečném důsledku to poškozuje výsledky byznysu,“ popisuje Dominik Zane, CEO a jeden ze spoluzakladatelů Around.

„Opravdová kreativita vyžaduje veškerou naši kognitivní kapacitu a pozornost. To se neděje, pokud si lidé navzájem podvědomě sledují výrazy, vypínají kameru a cítí se rozpačitě. Musíte vyvážit přítomnost, soustředění a komunikaci. To jsme udělali s Around,“ doplňuje Zane.

product_screenshot_1-min

Foto: Around

Kolaborativní chatovací aplikace Around

Komunikační aplikace funguje buď přímo z prohlížeče nebo jako samostatná aplikace. Aktuálně ji využívá už přes 10 tisíc týmů, i když se noví uživatelé mohli do Around prozatím zaregistrovat až po získání pozvánky. Díky zmíněným funkcionalitám, které aplikaci odlišují od zavedené konkurence, v kombinaci s globálně rostoucí poptávkou po nástrojích ulehčujících práci odkudkoliv teď startup opět nabírá peníze.

Investoři v rámci Series A do Aroundu vložili deset milionů dolarů. Kolo vedl fond Wing Venture Capital s podporou Forerunner Ventures a také Slack Fund, což je investiční paže týmového komunikačního nástroje Slack. Investičního kola se účastnili také předchozí investoři, tedy české Credo Ventures, Initialized Capital, Floodgate nebo zakladatel platformy AngelList a angel investor Naval Ravikant. Dohromady tak již Around získal financování ve výši 15,2 milionu dolarů (330 milionů korun).

„Slack Fund jsme si vybrali jako jednoho z investorů, protože jejich hluboká expertíza ve vzdálené spolupráci je pro nás velké aktivum. Současně díky tomuto funding partnerství máme také výborně integrovaný Around do Slacku,“ popisuje pro CzechCrunch Tom Krcha, který je ve startupu šéfem produktu.

Dva ze zakladatelů, Dominik Zane a Pavel Serbajlo, se potkali u startupu M.dot, jenž v roce 2013 (podle odhadů za 15 milionů dolarů) prodali americkému doménovému obrovi GoDaddy. Následně se naplno přesunuli za oceán a po několika letech působení v GoDaddy začali pracovat na svém novém nápadu usnadňujícím vzdálenou komunikaci. Dnes tým Around funguje z různých lokalit od Spojených států přes Česko, Německo, Maďarsko, Slovensko, Španělsko po Švýcarsko.

„Nebudeme se vracet ke starému způsobu práce. Někteří lidé budou pracovat na plný úvazek z kanceláře, jiní na plný úvazek z domova. Většina z nich to bude střídat. Around je v popředí vznikajících ‚remote stack‘ nástrojů určených pro nová pracoviště, tedy virtuální a zároveň fyzická,“ popisuje Zach DeWitt, partner ve fondu Wing Venture Capital.

Pozitivní zkušenosti s Around hlásí i české startupy, mezi nimi například Mews nebo Avocode. „Během pandemie jsme se stali ‚remote-first‘ společností. Máme však stále pár lidí, co využívají naše kanceláře, a často se stává, že jsou lidé na stejném callu v jedné místnosti. Workflow se Zoomem je v tomto případě dost peklo. Díky echo-terminatoru v Around to ale skvěle funguje,“ dodává Vu Hoang Anh z Avocode.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym