Má bitcoiny za 90 miliard a s nakupováním nehodlá přestat. Proč MicroStrategy investuje do populární kryptoměny?

btc-1

Foto: kevin92/Pixabay

Fiktivní mince bitcoinu

0Zobrazit komentáře

Ačkoliv byla společnost MicroStrategy založena již v roce 1989, do povědomí mnoha lidí se dostala až v průběhu posledních několika měsíců. Před rokem totiž poprvé nakoupila větší počet bitcoinů, konkrétně v hodnotě čtvrt miliardy dolarů, a její šéf tehdy uvedl, že se jedná o novou strategii alokace kapitálu. Dnes MicroStrategy vlastní více virtuálních mincí nejpopulárnější kryptoměny než kterákoliv jiná korporace a podle všeho bude nakupovat i nadále.

MicroStrategy patří mezi největší hráče v oblasti business intelligence, vizualizací dat pomáhá subjektům pochopit chování na trhu či obchodní souvislosti. Mimo to se podílí na vývoji vlastních mobilních softwarů a také zprostředkovává různé cloudové služby. V roce 1989 ji založili Michael Saylor, Sanju Bansal a Thomas Spahr, přičemž první jmenovaný se drží na pozici CEO od jejího vzniku až dodnes.

Prvním významnějším klientem MicroStrategy se stal roce 1992 fastfoodový řetězec McDonald’s. Firmě se dařilo a jak tehdy informoval The Washington Post, v letech 1990 až 1996 každoročně zvyšovala své příjmy o sto procent. V roce 1998 pak vstoupila na burzu. Ne vždy se ale MicroStrategy dařilo, třeba v roce 2014 oznámilo propuštění 770 zaměstnanců, kterému nezabránilo ani snížení Saylorova platu z původních 875 tisíc dolarů na jediný dolar.

Od té doby ovšem MicroStrategy představilo řadu úspěšných produktů, které ho z problémů vyvedly, a aktuálně se jeho tržní hodnota na burze Nasdaq pohybuje kolem 6,3 miliardy korun. Cena jedné akcie společnosti ​​MicroStrategy Incorporated, obchodované pod zkratkou MSTR, se přitom dlouhé roky pohybovala hluboko pod hranicí 200 dolarů, až letos vystřelila v rekordních dnech dokonce přes tisíc dolarů a aktuálně je kolem 640 dolarů. A může za to mimo jiné právě bitcoin.

Poprvé se k jeho nákupu MicroStrategy rozhodlo loni v srpnu, kdy firma na základě rešerše samotného Michaela Saylora nakoupila 21 454 bitcoinů za celkovou cenu převyšující 250 milionů dolarů (aktuálně 5,4 miliardy korun). Od té doby přikupuje pravidelně – k jednomu ze zatím posledních nákupů využila zásah proti čínským těžařům, který srazil cenu o několik procent dolů, a MicroStrategy nakoupilo za dalších téměř 500 milionů dolarů, tedy přes 10 miliard korun.

Aktuálně americká společnost drží více než 105 tisíc bitcoinů. Současná hodnota bitcoinového portfolia MicroStrategy podle serveru Bitcoin Treasuries činí zhruba 4,2 miliardy dolarů (90 miliard korun) a Michael Saylor v rozhovoru pro CNBC poodkryl filozofii, na základě níž MicroStrategy bitcoiny nakupuje.

Něco jako digitální reality

Zatímco zpočátku firma ze státu Virginia k nákupu digitálních tokenů využívala vlastní finanční rezervy, postupně si na přikupování bitcoinu začala půjčovat. Michael Saylor přirovnává kryptoměnu k „digitálním realitám“, avšak někteří jsou vůči dluhovému financování nákupu bitcoinů skeptičtí. Šéf MicroStrategy je nicméně o své strategii přesvědčen.

„Máme dluh ve výši 2,2 miliardy dolarů, platíme přibližně 1,5% úrok a máme velmi dlouhý časový horizont,“ uvedl Saylor pro CNBC. Podle něj je stav, kdy firma drží takovou pozici v bitcoinu, dobrý i pro akcionáře jeho společnosti. V rostoucí hodnotu největší kryptoměny totiž šéf MicroStrategy maximálně věří.

bitcoin-coin

Foto: Karolina Grabowska/Pexels

Fiktivní mince kryptoměny bitcoin

„Pokud byste si mohli půjčit miliardy dolarů při 1% úroku a investovat je do další big tech digitální sítě, o níž byste si mysleli, že bude dominantním hráčem jako Amazon, Google nebo Facebook, akorát ve světě peněz, proč byste to neudělali?“ pokládá řečnickou otázku Saylor a dodává: „Kdybych si před deseti lety mohl půjčit miliardu dolarů za 1% úrok a koupit Facebook, myslím, že bych udělal docela dobře.“

Investice do bitcoinu navíc podle Saylora pomáhají i samotnému byznysu MicroStrategy. Ve druhém čtvrtletí se příjmy firmy meziročně zvýšily o 13 procent na více než 125 milionů dolarů. A jak přesně firmě bitcoinové aktivity pomáhají? „Otevírá vám to dveře. Je velmi důležité, aby lidé věděli, kdo jste. Začíná tím konverzace,“ říká Saylor. Meziročně vyrostly také akcie MicroStrategy, a to o více než 400 procent, avšak oproti letošnímu maximu jsou dole zhruba o polovinu.

„Každý hledá otevřený způsob k uchování hodnoty a jejímu přesunu rychlostí světla díky počítačovým čipům a telefonům. Bitcoin je digitální majetek fungující na zcela otevřené síti a podle nás je jen otázkou času, než budou miliardy lidí napojeny na bitcoin přes svoje telefony. A my zkrátka chceme být první,“ dodává Michael Saylor.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym