V Praze se brzy otevře nové Manifesto. Přečkalo těžký rok a teď si na expanzi do světa půjčuje desítky milionů

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

manifestoandel_night_cchybikkristof-min

Foto: Chybík+Krištof

Vizualizace Manifesto Anděl

0Zobrazit komentáře

V Praze se brzy otevře další Manifesto Market. Populární gastronomický projekt, který v Česku vybudoval americký krajinářský architekt Martin Barry, se nově objeví na dlouho osiřelém místě v areálu bývalé vietnamské tržnice na smíchovském Andělu. Na jednom místě opět představí rozmanitou nabídku různých světových kuchyní, a aby se mohlo ještě rychleji dál rozvíjet, půjčuje si nyní od investorů desítky milionů korun.

Celý Manifesto Market má za sebou náročný rok, v němž byl stejně jako všechny další gastronomické podniky zkoušen pandemií a souvisejícími omezeními, ale podle svého zakladatele ukázal, že má funkční obchodní model i do těžkých časů. Nyní se navíc nadechuje k velkému růstu. Přesná čísla Martin Barry neprozrazuje, ale letos už prý jeho firma překonala tržby za loňský rok i srovnatelné období v roce 2019.

„To je fantastický výsledek, který můj tým dokázal. I když nám loni klesly tržby, přesto jsme byli schopní o dvacet procent navýšit marže tím, že jsme proměnili způsob provozu a místo outsourcování některé důležité služby a činnosti vzali pod sebe,“ vysvětluje pro CzechCrunch Barry, který pochází z New Yorku, ale dlouhodobě žije v Praze, kde založil neziskovou organizaci reSITE a v roce 2018 také Manifesto Market.

První Manifesto se otevřelo v Praze na Florenci, kde dosud funguje, ale výhledově uvolní místo velké výstavbě pod hlavičkou Penty, která u Masarykova nádraží postaví i honosnou budovu navrženou zesnulou architektkou Zahou Hadid. Až do července byla druhá pobočka Manifesta k navštívení vedle Národního domu na Smíchově, odkud se ale v těchto dnech stěhuje do nové lokality o kousek dál. V úterý 17. srpna poprvé otevře své brány Manifesto Anděl.

Do Německa a ještě dál

V následujících měsících a letech má ale Martin Barry v plánu expandovat mnohem výrazněji, a to nejen v Česku, ale konečně také za hranice, o čemž již delší dobu mluví. Pandemie veškeré aktivity poněkud utlumila, ale teď už se zakladatel Manifesta opět připravuje a na své plány získává nový kapitál. Tentokrát však nikoliv formou tradiční investice výměnou za podíl ve firmě, ale půjčkou.

Celkem dva miliony eur, tedy zhruba 50 milionů korun, Manifestu posílá tuzemský fond Orbit Capital, který se specializuje na investice kategorie venture debt. Půjčené prostředky poskytnou Manifestu potřebný čas na dokončení velkého investičního kola, v němž plánuje Martin Barry získat 8 až 12 milionů eur (200 až 300 milionů korun) a završit ho chce během podzimu. Původně měla investice přijít dřív, ale pandemie vše odsunula.

martin-barry

Foto: Manifesto

Martin Barry, zakladatel Manifesto Market

„Pandemie udeřila právě v momentě, kdy jsem rozběhl investiční kolo, a tehdy jsem vyslechl radu od jednoho kalifornského investora. Někdy loni v březnu mi řekl: ‚Martine, máš opravdu solidní investorskou prezentaci, růstové metriky i skvělý ohlas. Ale upřímně, tvůj segment je v centru uragánu. Jediná moje rada je, momentálně nežádej o investici. Přežij, potom se vrať. Investoři ti budou cpát peníze do kapes.‘ Je to jedna z mála rad, kterou jsem vyslechl, a zmáčkl jsem pauzu,“ vysvětluje Barry.

Teď už je jednačtyřicetiletý podnikatel opět uprostřed jednání s domácími i zahraničními investory. Dosud jeho firmu podpořila v roce 2019 investiční skupina Rockaway Jakuba Havrlanta, která v Manifestu aktuálně drží podíl ve výši 20 procent, když od ní koncem loňského roku odkoupil 25 procent zpět sám Martin Barry. Půjčka od Orbit Capital mu nyní dává potřebný prostor, aby mohl další investici dotáhnout.

„Společnosti v našem stadiu si jdou pro venture debt ze dvou důvodů. Zaprvé, kapitál od Orbit Capital a pozitivní cashflow mi pomůže nepřešlapovat na místě a uspíšit růst, než stihnu restartované investiční kolo završit. Velkou výhodou tohoto nástroje je to, že neubírá z podílu. A druhý důvod je ten, že můžeme pokračovat ve zhodnocování firmy a pracovat na expanzi, zatímco si vybíráme ty nejlepší investory v růstovém kole,“ říká šéf Manifesta.

První zemí, kam by měl gastronomický koncept z Prahy expandovat, bude pravděpodobně Německo, kde už Martin Barry jedná s několika městy, ale nevylučuje, že se dříve vrhne ještě někam jinam. Primárně se ale dívá po městech v západní Evropě, případně ve Spojených státech. Pandemie sice zbrzdila i jeho byznys, ale zároveň mu prý otevřela nové možnosti toho, jak může expanze Manifesta vypadat.

„Také je v něčem dobré, že covid expanzi zpomalil, protože krize prakticky zdecimovala kamenný retail a objevily se nebývalé podmínky. Mnozí majitelé realit jsou zoufalí a hledají úspěšné značky orientované na zákazníky. Měsíčně procházíme asi desítku takových příležitostí a vybíráme si ty nejzajímavější, v nichž vidíme potenciál,“ dodává Barry.

Nejnovější Manifesto budou moci návštěvníci objevovat v Praze na Andělu, kam se z předchozí lokace u Národního domu vzdálené necelý kilometr přesunulo veškeré vybavení, mobiliář, upcyklované lampy i ostatní materiály. Celý prostor je ale o něco větší, pojme 500 hostů a nabídne pokrmy z třinácti restaurací. Za architektonickým návrhem stojí oceňované studio Chybík+Krištof.

manifestoandel_detail_cchybikkristof-jpg-min

Foto: Chybík+Krištof

Vizualizace Manifesto Anděl

manifesto-andel-before_1-min

Foto: Manifesto

Původní podoba nároží, kde vznikne Manifesto Anděl

Diskuze (0)

Novinka

Anonym