Ani káva nemusí být z kávových zrn. Americký startup ji vyrábí z melounových semínek i slupek
Nad čím ráno během přípravy kávy přemýšlíte? Někdo si plánuje den, jiný zase relaxuje. Zakladatelé firmy Atomo Coffee ale přemýšleli nad velkou uhlíkovou stopou skrývající se za každým šálkem. Jen málokterá plodina je totiž tak náročná na pěstování, sklizeň i přepravování, přičemž jedno espresso planetu zatíží podstatně více než plechovka Coca-Coly. A tak přišli s molekulární kávou bez žádných zrn – vyrábí se v laboratoři a většinu surovin čerpá z obnovitelných zdrojů.
Káva, která nepotřebuje plantáž, hnojiva a vlastně ani pěstitele, navazuje na trend molekulárního, laboratorně vyráběného masa. Právě trh s alternativním masem začíná být hodně konkurenční a zapojují se do něj jak firmy typu Beyond Meat či Impossible Foods, tak i malé startupy z Izraele, USA nebo Singapuru. Doteď se však v laboratoři pěstovalo především maso, nyní se tento trend ale dostává i do světa kávy.
Americký startup Atomo Coffee se rozhodl vyrobit svoji alternativu ke kávě primárně z recyklovatelných surovin. Předloni v únoru se poprvé objevil na Kickstarteru, kde získal první finance a začal se věnovat kávě vyráběné třeba ze slupek od slunečnicových semínek, z melounových semínek nebo z různých částí dalších plodin. Kromě identické chuti však majitelé deklarují i stejný obsah kofeinu, který izolují z jiných rostlin.
„Přemýšlíme o sobě jako o Tesle mezi kávami. Než se objevila Tesla, nebylo možné sehnat luxusní a výkonné auto, které by nebylo buď na benzín, nebo na naftu. Stejně tak je tomu v případě Atomo. Pokud jste chtěli sehnat kávu, jejíž pěstování by nebylo spojené s odlesňováním, tak jste neměli kde. Teď tu možnost máte,“ řekl pro agenturu Bloomberg spoluzakladatel značky Jarret Stopforth. Dnes je samozřejmě možné sehnat i kávy pěstované šetrně a ekologicky, většina z nich je ale podstatně dražší než káva ze supermarketů.
Majitelé tak využili příležitosti a chytli se poměrně zajímavého trendu. Vzhledem ke klimatickým změnám to totiž vypadá, že některé druhy kávy nebude kvůli rostoucím teplotám v blízké budoucnosti možné vůbec pěstovat, a tak zatímco poptávka po kávě roste, nabídka by mohla klesat a to může vyhnat cenu vysoko. Káva z laboratoře ale využívá 95 % recyklovatelných surovin a její dostupnost není vázána na žádné přírodní podmínky. A podle dojmů těch, kteří ji vyzkoušeli, chutná k nerozeznání od té klasické.
Nastartujte svou kariéru
Více na CzechCrunch Jobs
Pokud všechno půjde podle plánu, majitelé by letos rádi oficiálně vstoupili se značkou Atomo Coffee na americký trh – pro začátek plánují oslovit kavárny v Seattlu, kde sídlí, a zároveň by se rádi spojili se supermarkety, jež by nabízely plechovky s molekulárním cold brew, což je druh kávy vzniklý louhováním ve studené vodě po několik hodin. Výhledově by se v repertoáru značky měla objevit instantní káva i celá „kávová zrna“, která si budete moci namlít sami.
Ačkoliv laboratorně vyrobená káva, která s kávovými zrny nikdy ani nepřišla do kontaktu, může působit zvláštně, ve skutečnosti taková myšlenka tak neobvyklá není. Vždyť velmi populární je už zmiňované laboratorně vyráběné maso, jež některé společnosti vyrábějí z nediferencovaných kmenových buněk zvířat.
Třeba izraelská továrna takto vyprodukuje až půl tuny masa denně. Jiné firmy dokonce sází na čistě rostlinnou alternativu, která neobsahuje ani stopu po zvířatech. To je koneckonců případ třeba fastfoodového řetězce Burger King, který nabízí křupavé nugetky ze sóji a pšeničného proteinu.