Chtěl trávit více času s rodinou. Otevřel si tak jídelnu, z níž se stal karlínský obědový fenomén
Po letech práce v gastronomii Jan Souček zjistil, že s rodinným životem je slučitelný jen svět obědů. Na ty jeho stojí nyní fronty takřka celý Karlín.
Jan Souček s partnerkou Kristýnou Hoyer
Když v čase oběda zamíříte v Karlíně k modernímu administrativnímu komplexu, který lemuje Vltavu, v jeho části blíže k Florenci pravděpodobně narazíte na dlouhou, ale rychle postupující frontu hladovců tvořenou i velkými byznysovými zvířaty. Každý den se tady totiž kupí před podnikem, který do čtvrti plné kanceláří přinesl něco, co v ní dlouho chybělo: kvalitní jídelnu s nápaditým výběrem obědů, za které člověk nenechá majlant. Stojí za ní podnikatel Jan Souček se svou partnerkou Kristýnou Hoyer, kteří si vymysleli obědovou restauraci na míru svému osobnímu životu.
Kdo by chtěl namítat, že v Karlíně je spousta možností, kam vyrazit na oběd, se může ještě jednou zamyslet. Ano, je plné skvělých bister a restaurací, ale ne každý chce nebo může vyrazit na plnohodnotný oběd, za který dá každý den tři stovky. Ano, nachází se zde i typická „závodní“ jídelna, a i když ji redakce CzechCrunch pravidelně navštěvuje, po nějaké době může být zdejší výběr postavený na smaženém sýru a UHO omáčkách s knedlíky trochu monotematický.
Zdejším obědovým světem tak otřásl příchod podniku Jídlovice. V dobrém. Je to patrné i na tom, že od prvního dne se sem pravidelně hrnou jak řadoví zaměstnanci a zaměstnankyně z karlínských kanceláří, tak vrcholoví manažeři a manažerky i šéfové v oblecích a šéfky v kostýmcích. Všichni sem míří za pestrým výběrem, chutným jídlem, ale také za neustále dobře naladěným personálem.
V hloučku lidí za výdejním pultem tady téměř každý den narazíte i na spolumajitele Jídlovic Jana Součka. Ten chtěl být původně letecký mechanik, nakonec se ale vyučil kuchařem a po dokončení školy rovnou naskočil do pražských restaurací. V roce 2008 získal titul nejlepšího juniorského kuchaře Česka, měl tedy ambice působit spíše v podnicích zaměřených na fine dining.
Práce slučitelná s rodinným životem
„Vystřídal jsem spoustu restaurací, dokonce jsem si založil i jednu vlastní, což ale nedopadlo vůbec dobře. Pracoval jsem také v cateringové firmě, což bylo celkem těžké období, protože jsem kvůli tomu přišel o spoustu víkendů a neměl jsem čas na děti. Poslední zkušenost se zaměstnáním v restauraci přišla v podniku Rest v Podolí. A asi po dvou letech mého působení tam přišel covid,“ vypráví Jan Souček.
V Restu tak bylo potřeba vymyslet, jak restauraci uživit. A stejně jako to učinila většina podniků, i tady naskočili na krabičky, které ale fungovaly jen přes obědy. Jan Souček vzpomíná, že začali dělat dokonce více obědů než před příchodem pandemie. I díky tomu si ale začal uvědomovat, že může být doma už ve čtyři odpoledne a má mnohem více času na rodinu i na sebe.