Co jíst, abyste se v noci dobře vyspali? Nejlepší je středomořská strava a přes den hodně pít
Správná výživa podporuje tvorbu spánkových hormonů a zlepšuje kvalitu spánku. Pomáhá jídelníček, jaký mají třeba v Řecku, a omezení těžkých jídel večer.
Že bychom neměli jíst těsně před spaním, víme už tak nějak všichni, především z vlastní zkušenosti. Tělo totiž potřebuje dostatek času na trávení, a pokud mu ho nedopřejeme, potýkáme se v průběhu noci třeba s pálením žáhy nebo žaludečními potížemi. Kvalita našeho spánku ale závisí do určitě míry i na tom, co jíme přes den. Spolu s nutriční specialistkou Markétou Gajdošovou se na vztah jídla a spánku zaměřujeme v dalším díle speciálu o efektivním stravování.
Správná strava ve správný čas může výrazně podpořit produkci spánkových hormonů, jako jsou melatonin a serotonin, které regulují spánkové cykly. Naopak nevhodná výživa nám může způsobovat nemilé problémy, typicky třeba nespavost nebo narušení REM fáze spánku. Právě v té dochází ke snění a k hluboké fyzické regeneraci.
„Strava bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné produkty a zdravé tuky je asociována s vyšší kvalitou spánku, zatímco nadměrná konzumace průmyslově zpracovaných potravin a rafinovaných sacharidů je spojována s narušením spánkových vzorců a sníženou spánkovou efektivitou,“ říká nutriční specialistka Markéta Gajdošová, která v současnosti dokončuje studium na Florida International University.
Klíčové je podle ní orientovat se podle živin, které jednotlivé potraviny obsahují. „Například kombinace potravin bohatých na hořčík, tryptofan, melatonin a omega-3 mastné kyseliny mohou přirozeně podporovat klidný spánek,“ vysvětluje specialistka. Třeba právě hořčík pomáhá regulovat neurotransmitery, které navozují klid a relaxaci. Tryptofan je zase aminokyselina působící na produkci serotoninu a melatoninu. A omega-3 mastné kyseliny mohou zmírnit stres a podporovat uvolnění.
Jídla bohatá na hořčík, tryptofan a vitamín D mohou pomoci zmírnit symptomy nespavosti.
Najít takové živiny můžeme v lecčem. Listová zelenina nebo ořechy jsou bohaté na hořčík, vejce a drůbež zase na tryptofan. Samotný melatonin, tedy přirozený hormon spánku, pak můžeme získat třeba z třešní nebo višní. I proto je podle Gajdošové v posledních letech oblíbený takzvaný tart cherry džus. Jedná se o koncentrát, který se často využívá v rámci sportu jako součást potréninkového a regeneračního režimu, a to kvůli snížení únavy svalů i vyšší kvalitě spánku.
„Jídla bohatá na hořčík, tryptofan a vitamín D mohou navíc pomoci zmírnit symptomy insomnie. U spánkové apnoe je pak často rizikovým faktorem obezita a redukce váhy prostřednictvím zdravé stravy může výrazně zlepšit kvalitu spánku. Stejně jako konzumace protizánětlivých potravin, jako jsou omega-3 mastné kyseliny,“ vysvětluje Gajdošová.
Dlouhodobě se ukazuje, že pro podporu kvalitního spánku je ideální tzv. středomořská strava. Zahrnuje totiž velké množství ovoce, zeleniny, celozrnných produktů, ryb a zdravých tuků. Takový typ stravování je navíc často spojován se zlepšením spánkových vzorců, a to díky obsahu antioxidantů a omega-3 mastných kyselin, které snižují zánětlivé procesy v těle.