Dejvice protnula Hedvábná stezka. V nové restauraci můžete ochutnat třeba gin s vodou z Pacifiku
Čerstvá porce novinek z české gastronomické scény je tady. Tentokrát voní po římském kmínu, kardamomu, thajské bazalce, zázvoru a sójové omáčce.
Několika pražskými čtvrtěmi se nově linou exotické vůně, protože své dveře otevřely hned tři zajímavé podniky, v jejichž kuchyních se inspirují Asií a Blízkým i Dálným východem. Takže pokud nevíte, co je katmer a basbusa, následující řádky vám rozšíří obzory. A v Brně se schyluje k velké narozeninové oslavě oblíbeného food trucku, která se ponese v duchu grilování a skvělého ginu.
Silq
Jestliže vás lákají dálné krajiny provoněné exotickým kořením a plápolajícím ohněm, radost vám udělá nový podnik, který se vyloupnul v pražských Dejvicích, v sídle skupiny PPF. Silq totiž vzdává hold zemím, kterými se již ve starověku začala vinout Hedvábná stezka.
„Ochutnáte tady pokrmy vycházející z kulinářských tradic jihovýchodní Asie, Dálného východu, zemí Malé Asie, ale i Středomoří. Nabídku budeme měnit podle sezon a menu je navrženo tak, aby hosté mohli sdílet jednotlivé chody mezi sebou,“ doporučuje Lukáš Kubín, který za konceptem nové restaurace stojí a který ve stejné budově provozuje úspěšný podnik Cafe Sofa.
Nejlepší tak je objednat si více jídel, dát je doprostřed stolu a ochutnávat. Třeba křupavou opečenou rýži s najemno nasekaným lososem, libanonský salát fattoush, domácí thajskou klobásu, singapurské tacos s grilovanou rybou, jemné tofu s pikantní omáčkou zasypané piniovými oříšky nebo indonéské satay. „Maso připravujeme v otevřené kuchyni na grilu na dřevěné uhlí, díky čemuž má nenahraditelnou chuť,“ říká Kubín.
Dalšími vychytávkami jsou elegantní Espresso Modbar od výrobce La Marzocco zabudovaný pod pultem, díky čemuž vypadá trochu jako futuristická pípa, interiérová vůně na bázi eukalyptu a bazalky, kterou pro Silq společně s difuzérem navrhla česká firma Meadows, nebo japonské vlhčené ručníčky ošibori, kterými si host po příchodu může utřít ruce. „Objednáváme je z Paříže a jsou provoněné vodou z pomerančových květů. V chladných měsících je navíc hostům dáváme příjemně nahřáté,“ dodává Kubín.
Vymyká se ale i zdejší nápojové menu, na kterém lze objevit například tureckou kávu z pražených divokých pistácií nebo kávu ochucenou růžemi, ale také signature koktejly na bázi japonského ginu s mořskou vodou z Pacifiku. A na závěr nesmíte odejít bez famózního tureckého dezertu katmer z křehkého filo těsta s máslem a pistáciemi, který vám jednou provždy změní život.