Dezerty z 3D tiskárny. Slavná švýcarská čokoládovna otevírá první studio pro tisk designových čokolád
S 3D tiskem je dnes možné vytvořit prakticky cokoliv. Technologie se osvědčila během architektonických návrhů a staveb budov nebo mostů, své místo si dělá ve zdravotnictví a počítají s ní i automobilové společnosti. Nehledě na to, že je dostupná i pro běžné uživatele, kteří mohou tiskárny používat doma, potažmo v odborných dílnách. Trend navíc napovídá, že se trojrozměrný tisk může brzy usadit také v kuchyních.
Představa, že by byly hostům běžných restaurací servírovány pokrmy vytištěné na 3D tiskárně, je zatím poměrně bláznivá a dost možná společensky neakceptovatelná. Jiná situace však přichází v momentě, když je nutné připravovat takzvanou zážitkovou kuchyni, která lpí na kulinářských detailech a přesných tvarech jednotlivých kombinací surovin. O to víc v cukrářství, jehož exaktnost je proslulá.
Právě tam míří švýcarská čokoládovna Barry Callebaut, která patří mezi největší výrobce čokolád a spolupracuje se světoznámými značkami jako Nestlé nebo Hershey. Ta ve španělské Barceloně otevírá vůbec první globální studio, v němž si bude možné tisknout ozdobné a designové čokolády přímo na 3D tiskárnách. Nazývá ji jako Mona Lisa, čímž zdůrazňuje onen umělecký aspekt předních světových šéfcukrářů.
Byť se tento nápad může jevit jako přelomový, nejde zrovna o zcela novou myšlenku. V minulosti se s trojrozměrným tiskem čokolád již experimentovalo, nicméně šlo pouze o pokusy, nikoliv předzvěsti masové výroby. Barry Callebaut to chce nyní změnit a jeho vizí je doručování vytištěných okrasných belgických čokolád do prestižních restaurací, kaváren a hotelů po celém světě.