Dnes je mezinárodní den kávy. V Česku ji pije 85 procent populace, nejvíce frčí ta instantní

Espresso, filtr, kapsle, turek, instantní... Káva má mnoho podob a každému chutná jinak. Dnes ale máte k její konzumaci o důvod navíc.

kro-vrsovice-nahled

Foto: Kro Vršovice

Ve Vršovicích má Kro také pobočku

0Zobrazit komentáře

Někdo pije kávu ihned po probuzení, jiný si ji dopřeje odpoledne, když potřebuje kofeinovou vzpruhu, další si bez ní nedokáže představit zakončení oběda. Ať už patříte k jakémukoliv druhu konzumenta tohoto voňavého nápoje, dnes si ho můžete vychutnat s myšlenkou, že tím oslavíte mezinárodní den kávy. Společně s vámi tak nejspíš učiní velká většina Čechů, protože k pravidelné konzumaci kávy se u nás hlásí 85 procent lidí.

Podle Mezinárodní organizace pro kávu (ICO) je nejvýznamnější oblastí, kde se káva pěstuje, Jižní Amerika, která má na světové produkci 48procentní podíl, následují jí Asie a Oceánie se společným 29procentním podílem. Někteří by nejspíš na prvních příčkách tipovali spíše Afriku, ta ale přispívá ke globální produkci 12 procenty.

Dobrou zprávou je, že v aktuálním kávovém roce vzroste v porovnání s rokem předchozím produkce kávy o 1,7 procenta na 10,28 milionu tun kávy. Alespoň trochu se tím tak vyrovná pokles, k němuž došlo v roce předcházejícím. Způsobily ho zejména nepříznivé klimatické jevy v klíčových pěstitelských oblastech, jako byly například nečekané mrazy v Brazílii nebo povodně ve Vietnamu.

navrh-bez-nazvu

Foto: Ipsos

Co pro Čechy znamená káva podle studie Ipsos

„Globální klimatické změny se promítají i do zaběhnuté definice kávového pásu neboli oblastí vhodných pro pěstování kávy. Můžeme pozorovat, že pěstování kávy se začíná dařit v místech, kde byla dříve její produkce nemyslitelná nebo velice obtížná,“ komentuje Lumír Františák, ředitel divize L’OR Professional společnosti Jacobs Douwe Egberts.

Společně s růstem produkce nahoru poskočila i spotřeba kávy, k čemuž podle ICO přispělo také uvolnění odložené poptávky – lidé během pandemie covidu kávy konzumovali o něco méně. V roce 2021 stoupla globální spotřeba kávy meziročně o 4,2 procenta, v posledním roce vyrostla o 1,7 procenta na 10,71 tuny. Lidé tak spotřebovali více kávy, než kolik se jí dostalo do oběhu.

Největší podíl ve spotřebě kávy, tedy 31 procent, připadá na evropské státy. Následuje Asie a Oceánie a za nimi Severní a Jižní Amerika. Konkrétně v Česku se roční spotřeba zrnkové kávy na obyvatele šplhá podle Českého statistického úřadu na 2,4 kilogramu.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Podle průzkumu pro značku L’OR si 85 procent Čechů dá denně alespoň jeden šálek kávy, což se shoduje i s kávovou studií institutu Ipsos, která uvádí, že si kávu dopřeje alespoň jednou týdně 84 procent Čechů. Většina z nich ale dodává, že si ji dává denně. Nejvíce pak mezi českou populací převažuje instantní káva – tu si alespoň jednou týdně uvaří 60 procent dospělých, zatímco zrnkovou kávu volí polovina Čechů.

Na trhu se ale v konzumaci zrnkové kávy objevuje rostoucí trend. Potvrzují to například data maloobchodního prodejce Datart. Zatímco před několika lety byly mezi lidmi populární zejména kapslové kávovary, v současné době si stále častěji pořizují ty automatické. V případě Datartu dnes tvoří asi 80 procent všech prodejů v tomto segmentu.

„Jedním z hlavních důvodů je ekonomika provozu. Náklady na zrnkovou kávu jsou mnohem přívětivější než v případě kapslí. A ačkoliv bývá pořizovací cena těchto přístrojů zpravidla vyšší, pokud jsou využívány pravidelně, z dlouhodobého hlediska se investice často vyplatí více,“ komentuje trend Tomáš Zezula, manažer produktového marketingu obchodu Datart.

A jak je to se zásadní otázkou: s cukrem, nebo bez? Podle studie Ipsos si téměř polovina české populace kávu vždy či většinou osladí, naopak třetina cukr do kávy zcela odmítá. Zajímavé je, že mezi „odmítači“ se ve větší míře objevují ženy a vysokoškolsky vzdělaní lidé. A čím jsou lidé mladší, tím je pravděpodobnější, že si kávu osladí.

Liberecká galerie Lázně láká na umění a nově také na kávu. Svůj podnik zde otevřela známá pražírna

Dva týdny utekly, což znamená, že je tady nová porce novinek z české gastronomické scény v podobě newsletteru Deli. Tentokrát má i umělecký přesah.

lazne-nahled

Foto: Nordbeans

V liberecké galerie Lázně otevřela nová kavárna

0Zobrazit komentáře

Podzim je oficiálně tady! Pro některé to znamená začátek sezony Pumpkin Spice Latte (zachraňte se, kdo můžete!), pro jiné je to o důvod navíc zavrtat se někam se skutečně dobrou kávou. Možností je naštěstí o trochu víc, jelikož kvalitní kavárny se v Česku objevují jako houby po dešti. A kdo by chtěl něco exotičtějšího, může vyrazit třeba na ochutnávku specialit z dalekého Hongkongu.

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání

Nordbeans

Oblastní galerie v Liberci, známá také jako Lázně, láká návštěvníky nejen na zajímavé výstavy, ale také na impozantní architekturu, jelikož se nachází v krásné neorenesanční budově bývalých městských lázní. Aktuálně sem můžete vyrazit třeba na výstavu Linie!, která zkoumá různorodost a významy vyjádřené právě tímto prvkem výtvarného jazyka, nebo na malířský cyklus Libuše Dlabola Pražákové, která podává zprávu o tom, jaké jsou dnešní ženy.

Při návštěvě galerie ale nezaplesá jen srdce milovníků umění, nýbrž i těch, kdo si potrpí na skvělou kávu. Kavárnu zde totiž otevřela známá liberecká pražírna Nordbeans. Konečně tak nastala zásadní změna v pravidle, že v galerii si dobrou kávu nedáte. V té liberecké si ji od 16. září totiž dáte! Kéž by se tím inspirovaly i další kulturní instituce.

lazne-2

Foto: Nordbeans

Kávovar se důmyslně skrývá pod barem

„Možnost jsme získali od nového vedení liberecké galerie. V Lázních se kavárnu historicky nikdy nepodařilo naplno rozjet. My věříme, že se nám to ve spolupráci s vedením podaří. Přeci jen se jedná o nádherný prostor v jedné z nejkrásnějších budov v Liberci, která leží v přinejmenším stejně krásné ulici. Máme velkou radost, že jsme se jí mohli stát součástí,“ říká Jakub Smolka z Nordbeans.

Kromě voňavého šálku plného energie z pražírny Nordbeans si tady dáte také čerstvě lisované ovocné šťávy, vydatné snídaně, víno k večernímu posezení, ale také řemeslné pečivo a farmářské produkty od lokálních dodavatelů. „Espresso připravujeme na moderní technologii modbar, která umožňuje neustálý kontakt s hostem, protože celý kávovar je schovaný pod barem. Filtrovanou kávu připravujeme pouze formou handbrew na zařízení april z Kodaně,“ dodává Smolka.

marie-bliss

Přečtěte si takéVyrostla na pláži, dnes v Česku vyrábí oceňované šperky z mušlíJejí rodiče emigrovali do Austrálie, ona vyrostla na pláži. Dnes v Česku vyrábí oceňované šperky z mušlí

Na přípravách začali v Nordbeans pracovat na začátku července a na interiéru nové kavárny se podílelo architektonické studio Anuk, které pražírně pomáhalo také s její kavárnou u libereckého vlakového nádraží DOK. Nyní kavárna v Lázních běží ještě ve zkušebním provozu a v interiéru stále chybí pár detailů, to ale nemění nic na tom, že se z ní hosté už mohou radovat.

Pokud vás zajímají i další gastronomické novinky, podívejte se na poslední vydání newsletteru Deli. A pokud je chcete mít z první ruky, můžete ho začít odebírat.