Dopřát lidem dobré místní pálenky. Nápad na Lihovárek se zrodil ve Stodolní, teď e-shop nabírá miliony
Myšlenka na založení e-shopu s kvalitními destiláty vznikla ve vyhlášené ostravské ulici. Obchod s dvacetimilionovými tržbami podpoří i Miton.
Zakladatelé e-shopu Lihovárek Jakub Gottwald a Zdeněk Linc
Lokální pálenky v Česku stále trpí aurou nekvalitního pití. Alespoň to si myslí zakladatelé e-shopu Lihovárek.cz, jehož cílem je tuto pověst napravit. Na palubu k sobě proto přibírají také investory. Meriton, který je širší součástí investiční skupiny Miton, a Startguide do firmy vkládají blíže nespecifikované miliony korun výměnou za pětinový podíl. Prostředky mají posloužit pro další růst v odvětví.
„Naším cílem je dostat k lidem dobré lokální pálenky, které bohužel stále trpí aurou nekvalitního pití. Mají pověst něčeho příliš silného, co se nedá pít, což je dost často způsobeno nekvalitní amatérskou produkcí. Zde totiž tak docela neplatí, že domácí rovná se lepší. Výroba pálenky je poměrně náročný proces na hygienu i použité technologie,“ popisuje spolumajitel Lihovárku Zdeněk Linc, který firmu spoluzakládal s Jakubem Gottwaldem.
Jako kamarádi před šesti lety vyrazili do Ostravy na konferenci, ovšem nemohli si nechat ujít ani noční život na Stodolní – jak sami říkají, nejdřív za vzděláním, pak za zábavou. Při tahu známou ulicí plnou barů a klubů se ale zhrozili, že podniky nabízejí moře zahraničních značek alkoholů, ať už šlo o whisky, nebo rumy, zatímco klasickou českou pálenku maximálně tak jednu.
Vznikl proto nápad na tvorbu specializovaného e-shopu s nabídkou ryze českých řemeslných pálenek. Kvůli zaneprázdněnosti obou kamarádů se však realizace nápadu pořád odkládala. A to až do Lincovy svatby, kdy Gottwald nakoupil a nafotil první sortiment, připravil e-shop, získal potřebná povolení a spustil Lihovárek – o kterém dal kolegovi vědět během svatební gratulace.
E-shop tak vznikl již v roce 2017, reálně pak začal fungovat od poloviny roku 2019, kdy statisícový obrat firmy vzrostl na pět milionů korun. Následně vystoupal na 15 milionů a loni už činil 20 milionů korun. Lihovárek přitom lihovarům kromě prodeje pomáhá i s propagací jejich značek, s edukací zákazníků a přispívá tak ke kultuře kvalitního pití v Česku.
Oba zakladatelé totiž věří, že právě do kultury kvalitního pití by měly vedle piv z malých pivovarů a tuzemských vín, které zažily výrazný boom v posledních letech, patřit právě i lokální řemeslné pálenky, které z hlediska kvality i udržitelnosti mnohdy výrazně předčí zahraniční destiláty.
„Z hlediska udržitelnosti pěstování a výroby jsou ovocné pálenky daleko prospěšnější než třeba destiláty jako rum nebo whisky. Zatímco cukrová třtina je jednoletá rostlina, kvůli jejímuž pěstování jsou mnohde káceny pralesy a půda zamořována velkým množstvím pesticidů, ovocné stromy a keře plodí desítky i stovky let a vedle čištění ovzduší mají zásadní vliv i na zadržování vody v krajině. Čím víc si konzumenti navyknou pít lokální ovocné pálenky, tím víc bude v české krajině ovocných stromů, které do ní přirozeně patří,“ komentuje Gottwald.