Gastronomický zen s výhledem na Hrad. Ochutnali jsme devět chodů vytvořených japonským šéfkuchařem
Šéfkuchař Toshikazu Kato zaskočil do hotelu Four Seasons v Praze, aby pro jeho restauraci Miru připravil menu, v němž spojuje kuchyně Japonska a Peru.
Za gastronomií v pražském hotelu Four Seasons se zpravidla vyráží do jeho restaurace CottoCrudo, kterou aktuálně vede italský šéfkuchař Marco Veneruso. Ne každý ale ví, že před pěti lety se jeden kulinářský počin objevil i na zdejší střeše, z níž se otevírá výhled na Hrad a další dominanty Starého Města, které okouzlí i v případě, že je člověk viděl už tisíckrát. Známý výhled si tady totiž můžete užít v obklopení japonské zenové zahrady a devítichodového menu, na němž se letos střídají ingredience jako lanýže, wagyu hovězí a královský krab.
Restaurace, nebo spíš sezónní gastronomický zážitek, se jmenuje Miru. Slovo miru totiž v japonštině znamená dívat se, ale přeložit se dá také jako výhled. A ten je ze střechy luxusního pražského hotelu skutečně fantastický. Což říká rodilá Pražanka, která se na panorama s Hradčany dívala už z kočárku. Jenže Four Seasons nabízí nový úhel, který si přece jen nelze užít každý den při procházkách městem.
Miru je i vzhledem ke svému umístění na střeše, kam je možné se dostat jedině s doprovodem číšníka, který se o hosta následně celý večer stará, přístupná pouze na rezervaci. Nachází se v pátém patře, kde se po krátkém proplétání chodbami lemovanými dveřmi do pokojů objevíte na nepříliš rozlehlé střešní terase, která se proměnila na malou zenovou zahradu uprostřed metropole.
„V Miru máme jen čtyři stoly, které bývají v průběhu sezony obsazeny většinou z 80 procent. Někdy se ale stane, že máme obsazený jen jeden stůl a v takovém případě můžeme pro hosty vytvořit skutečně privátní atmosféru,“ říká nám číšník Michal po tom, co nás usadí u jednoho ze stolů, na kterém se k naší radosti nachází i pěkný vějíř. Miru přitom navštěvují zejména hosté ze zahraničí, málokdy se tak v zenové zahradě mluví česky. Lokálních návštěvníků má střešní restaurace přibližně 30 procent.
Japonský název a pojetí zahrady napovídají, že i degustační menu se tady nese v japonském duchu. To aktuální připravil šéfkuchař Toshikazu Kato, který ve Four Seasons pracuje už od roku 1998. Nejprve začínal v Tokiu, v průběhu let působil ale také v Dubaji, Abú Zabí či Bombaji, nyní se usadil v Ženevě. A jelikož to ze švýcarského města nemá do Česka daleko, odskočil si i do pražské Miru, kde začal spolupracovat s Nicholasem Trosienem – ten v pražském Four Seasons působí jako hlavní sous chef.