Gastrozážitek v Alpách. Ve Švýcarsku jsme navštívili michelinskou restauraci v 1 550 metrech nad mořem

Michelinské restaurace mohou mít mnoho podob. Jedna se nachází ve švýcarských Alpách, v prostém horském stavení obklopeném bylinkovou zahradou.

rigi-nahled

Foto: Kräuterhotel Edelweiss

Restaurace Regina Montium v hotelu Kräuterhotel Edelweiss se nachází v nadmořské výšce 1 550 metrů

0Zobrazit komentáře

Hora Rigi, která se vypíná nad Lucernským a Zugským jezerem v centrálním Švýcarsku, láká na impozantní výhledy do okolní krajiny, na příjemný výšlap na čerstvém vzduchu za doprovodu zvuku kravských zvonců, a i přes to, že se strmí do nadmořské výšky téměř 1 800 metrů nad mořem, také na skvělý gastronomický zážitek. Kousek od stanice zubačky Rigi Staffelhöhe se totiž nachází restaurace, která na první pohled vypadá naprosto obyčejně, za jejími zdmi se ale ukrývá nejen michelinskými hvězdami ověnčená kuchyně. Její šéfkuchař Benedikt Voss tady sází na suroviny, které pochází z okruhu přibližně pěti kilometrů od podniku.

Královna hor, to je název, pod kterým horu Rigi znají místní. Na rozdíl od vrcholků Pilatus a Mythen, které jsou z ní na dohled, působí mnohem přívětivějším dojmem, jelikož se její terén spíše jemně vlní, než že by kamkoliv čněl. Není tak příkrá, skaliska z ní vyčuhují jen minimálně, vyjít se na ni tak dá pohodlně i po svých. My ale volíme variantu, při které se tolik nezapotíme, a naskakujeme na zubačku – celá hora je totiž pokrytá sítí této ozubené železnice. Dokonce se tady nachází nejstarší zubačka Evropy, která pocestné vozí na vrchol Rigi už od roku 1871.

Dojet s ní lze až na stanici Rigi Staffelhöhe, která se nachází přibližně v 1 550 metrech nad mořem. Z ní je na dohled, i když v létě trochu schovaný za korunami stromů, hotel Kräuterhotel Edelweiss. Rodinný „Bylinný hotel“, jak by se dal název přeložit, momentálně ho vede již čtvrtá generace stejné rodiny, v současnosti to jsou Gregor Vörös a jeho manželka Gabriela Egger Vörös.

rigi-4

Foto: Sára Goldbergerová / CzechCrunch

Podnik se nachází v centrálním Švýcarsku na hoře Rigi

V roce 2008 manželé podnik převzali po Gabrielině matce. Rozhodli se lokální přístup posunout o několik latěk výše a řekli si, že hotel a restauraci, která je jeho součástí, budou stavět jen na tom, co roste, bučí, mečí a bečí v nejbližším okolí. Nenajdete tady tak kakao, vanilku, skořici, muškátový oříšek ani jiné suroviny, na které jsme si i přes jejich exotický původ v průběhu postkolonizačních let zvykli. Stejně tak si tady neobjednáte třeba Coca-Colu.

Známou limonádu zmiňuji mezi kořením z toho důvodu, že si tady na tento nápoj způsobem sobě vlastním posvítili a začali dělat svou verzi na základu bylinky zvané pelyněk brotan. Ta totiž vůní tento kultovní nápoj připomíná. Pokud nevěříte, zaběhněte si do nejbližšího zahradnictví a přesvědčte se sami. Zdejší limonáda se jmenuje Rigi Cola a na stůl se k nám v restauraci dostává jako první položka k ochutnání. Čímž se nám hned po příchodu potvrzuje, že to tady s lokálností myslí skutečně vážně.

„Hotel je obklopený zahradou se skleníkem, takže si přímo na místě vypěstujeme přes 400 druhů různých bylinek, z nedaleké farmy odebíráme zeleninu a ovoce, z blízkého okolí pak maso a mléčné výrobky. Jednoduše by se dalo říct, že drtivá většina ingrediencí, se kterými tady pracujeme, pochází přímo z hory Rigi,“ vysvětluje Tibor Vass, jeden ze členů kulinářského týmu v Kräuterhotel Edelweiss, když si prohlížíme interiér restaurace Regina Montium, jak se horský gastronomický svatostánek nazývá.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Aktuálně má Regina Montium jednu klasickou michelinskou hvězdu, k tomu jednu zelenou, která značí, že tady pojem udržitelnost nepovažují jen za marketingový buzzword, a k tomu 16 bodů z 20 možných od dalšího prestižního gastronomického průvodce Gault Millaut. Zapomeňte ale na formální minimalismus nebo naopak zlatě se třpytící dekadenci, tady sází na jednoduchost, venkovský styl, v něčem možná až lehce kýčovitou rustikálnost, která zde ale pramení z upřímného přístupu. V restauraci si tak prostě připadáte jako v klasické horské chalupě.

S klasikou jde ruku v ruce i velká spousta zavařovacích sklenic a rozličných nádob, ve kterých se nacházejí sušené bylinky, houby, zavařeniny všeho druhu, naložené ovoce i zelenina, všemožné výluhy, kvasy a extrakty, ale také třeba naložené šišky nebo borovicové výhonky. Ty v okamžiku naší návštěvy leží i na jednom ze stolů a line se z nich příjemná lesní vůně. „Zrovna je máme v jednom z hlavních chodů. Skvěle se dají kombinovat s masem,“ usmívá se Tibor Vass. A dodává, že do sběru, především na zahradě u hotelu, se v rámci směn zapojuje každý člen týmu.

rigi-10

Foto: Sára Goldbergerová / CzechCrunch

Interiér restaurace se nese v klasickém horském duchu

Zdejší šéfkuchař Benedikt Voss říká, že chce, aby každý chod na první pohled vypadal jako něco, co vyrůstá na hoře Rigi. Zároveň se snaží o to, aby byl v chuti každého jídla patrný charakter hory, který mu pomáhají utvářet z velké části bylinky. Patrné to je hned na prvním chodu, který ochutnáváme – místní luštěniny včetně černého hrášku kombinuje s bylinnou pěnou, lučním kvítím, celému chodu dodává příjemnou texturu drobná pražená čočka, která v každém soustu hezky křupe.

Na menu se objevují také sladkovodní ryby z nedalekých jezer, sýry z farmy, která se nachází na druhé straně hory, zavařeniny z kdoule či aronie a jiných bobulí zde rostoucích, maso z okolních organických farem, ale také zvěřina. „Spolupracujeme s malými farmáři a vždy zpracováváme celé zvíře – celou krávu, celou ovci, servírujeme z nich každou část. Co se našeho přístupu k lokálnosti týče, řekl bych, že je skutečně unikátní, a to i na poli michelinských restaurací. V těch jsou často k dostání luxusní suroviny, jako třeba kaviár nebo platýs, ale my vnímáme právě suroviny z okolí jako ty nejluxusnější,“ říká šéfkuchař Benedikt Voss.

Na otázku, jaká surovina z hory Rigi je jeho nejoblíbenější, s úsměvem odpovídá, že to je skutečně těžké říct. „Záleží, jaká je zrovna sezóna. Teď bych řekl, že jsou to výhonky borovice. A z masa nejraději pracuji s kravským jazykem a srdcem,“ dodává Voss.

A i když má Švýcarsko pověst cenově hůře dostupné země, pokrmy, které zde Benedikt Voss se svým týmem tvoří, nejsou zase tolik nedosažitelné, zejména když zdejší ceny srovnáme s domácími michelinskými podniky. Pětichodové menu zde přijde na 136 franků, což je v přepočtu asi 3 300 korun, devítichodové pak na 178 franků, tedy 4 300 korun. Výhled na protější hradbu Alp a všudypřítomnou vůni bylinek máte v ceně.

CzechCrunch Jobs

CzechCrunch Weekly

V newsletteru Weekly vám každou neděli naservírujeme porci těch nejdůležitějších zpráv, které by vám neměly uniknout.

Architekt přeměnil stovky let starý italský hrad na luxusní hotel s ochutnávkou autentické historie

Přeměna hradu v Umbrii je výsledkem 20 let trvající neúnavné snahy jedné rodiny realizovat vizi, kterou měla již od první poloviny 90. let.

castello-di-reschio8

Foto: Philip Vile / Hotel Castello di Reschio

Hrad Castello di Reschio se proměnil na luxusní hotel

0Zobrazit komentáře

Itálie je zemí, která nabízí rozmanité scenérie od malebných městeček nalepených na rozeklaných přímořských skaliscích přes majestátné štíty alpských masivů až po nekonečné úrodné lány s cypřiši a olivovníky lemujícími cesty mezi vilkami a vesničkami. Takové cesty se vinou i po Umbrii, kde byl před stovkami let pro jejich ochranu vybudován hrad. Dnes sice tyto cesty již nehlídá, na místo toho však střeží klid všech, kteří zavítají mezi jeho prastaré zdi. Castello di Reschio se díky povedené a velmi nákladné konverzi proměnil na luxusní hotel, kde mohou hosté zapomenout na všechny strasti světa venku. Další zajímavou architekturu můžete objevovat každých 14 dní v newsletteru Arch.

Ukazujeme to nejzajímavější ze světa architektury a co se nejen v Česku staví.

Newsletter Arch | Poslední vydání

Výstavba hradu Castello di Reschio byla zahájena mezi 9. a 11. stoletím, kdy se stal součástí řetězce opevnění, které chránilo osady v blízkosti toskánských hranic. Archeologické nálezy však napovídají, že zde mohlo stát opevnění již v době pozdní římské říše. Za dobu své existence vystřídal hrad ležící na návrší nad údolím Niccone celou řadu majitelů. Ti současní, tedy italští potomci rakousko-uherského šlechtické rodiny Bolza, jej zakoupili v roce 1994 a pustili se do prací na jeho obnovu.

Hrad i okolní panství čítající okolo dvaceti hospodářských staveb a pozemky o rozloze 1 500 hektarů byly v žalostném stavu. Rodina se do hradních zdí ovšem přestěhovala natrvalo, aby zahájila dvacet let trvající práce na oživení místa s důrazem na respekt k jeho středověké povaze. Do finální podoby hradu výrazně promluvil fakt, že jeho dnešní majitel Benedikt Bolza vystudoval design a architekturu, a měl proto jasnou vizi, jak by měla celá rekonstrukce hradu i jeho okolí dopadnout.

Cílem bylo hrad otevřít návštěvníkům, ovšem nikoliv jako historickou památku, ale jako luxusní hotel. K dosažení tohoto záměru pomohlo postupné rozprodávání okolních budov, které ovšem byly prodávány pod podmínkou, že je noví majitelé nechají opravit přesně dle Bolzy, aby byl zachován jednotný koncept, který držel ve své hlavě.

castello-di-reschio2

Foto: Philip Vile / Hotel Castello di Reschio

Hrad stojí na svém místě po stovky let

K realizaci rekonstrukce samotného hradu došlo až v posledních letech a stejně jako v případě statků i zde kladl architekt maximální důraz na zachování původních prvků a autenticitu stavby. Výsledkem konverze se stal hotel Castello di Reschio nabízející třicet pokojů přímo v hradu, dalších šest v okolní zástavbě, lázně a restaurant, v jehož kuchyni se pracuje výhradně se surovinami vypěstovanými na zahradách panství.

Interiéry byly vybaveny mobiliářem, doplňky a výzdobou, které čerpají především ze zručnosti lokálních producentů a využívají i lokální materiály. Přítomny jsou terakotové a dřevěné podlahy, italský mramor, italské látky a řada doplňků byla získána na místních trzích se starožitnostmi.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Celý projekt dal co největší prostor přírodě ve snaze propojit stavby s okolním prostředím tak, aby byly ve vzájemné harmonii a nedocházelo k rušení. Zeleň se proto prolíná dvorem i interiérem hradu, přítomna je celá řada dalších přírodních motivů a také skleník, jehož podoba vychází z viktoriánských zimních zahrad. Skleník slouží pro relaxaci, vedení debat či vychutnávání si dezertů a koktejlů z nedalekého baru.

Lázně se nacházejí ve sklepení hradu a nabízejí sauny, ponorné bazény i hammam očistu, a to vše zalévají sluneční paprsky, které sem pronikají skrze štěrbiny ve zdivu a malými okny. Návštěvníci mohou též využít bazén pod hradbami, jehož oválný tvar a zapuštění do úrovně okolního terénu byly zvoleny opět ve snaze pro co největší splynutí s okolním prostředím.

castello-di-reschio11

Foto: Philip Vile / Hotel Castello di Reschio

Jeden z pokojů hotelu

Každý pokoj hradu nabízí výhledy do zeleně, ať už se jedná o zvlněné kopce v okolí, či zahrady centrálního nádvoří. Některé apartmány pak také nabízejí vlastní soukromé pracovny či přístup na soukromou střešní zahradu s venkovní vanou.

Přestože se to zdá být na takovém místě dost nepravděpodobné, setrvávání v hradních zdech může časem omrzet. V ten moment mohou hosté vyrazit objevovat krásy okolního panství, a to buď pěšky, na kole, případně se vydat ven na koňském hřbetu v rámci jezdeckých lekcí v místním jezdeckém centru.

castello-di-reschio4

Foto: Philip Vile / Hotel Castello di Reschio

Pohled do interiéru skleníku