Gastrozážitek v Alpách. Ve Švýcarsku jsme navštívili michelinskou restauraci v 1 550 metrech nad mořem
Michelinské restaurace mohou mít mnoho podob. Jedna se nachází ve švýcarských Alpách, v prostém horském stavení obklopeném bylinkovou zahradou.
Hora Rigi, která se vypíná nad Lucernským a Zugským jezerem v centrálním Švýcarsku, láká na impozantní výhledy do okolní krajiny, na příjemný výšlap na čerstvém vzduchu za doprovodu zvuku kravských zvonců, a i přes to, že se strmí do nadmořské výšky téměř 1 800 metrů nad mořem, také na skvělý gastronomický zážitek. Kousek od stanice zubačky Rigi Staffelhöhe se totiž nachází restaurace, která na první pohled vypadá naprosto obyčejně, za jejími zdmi se ale ukrývá nejen michelinskými hvězdami ověnčená kuchyně. Její šéfkuchař Benedikt Voss tady sází na suroviny, které pochází z okruhu přibližně pěti kilometrů od podniku.
Královna hor, to je název, pod kterým horu Rigi znají místní. Na rozdíl od vrcholků Pilatus a Mythen, které jsou z ní na dohled, působí mnohem přívětivějším dojmem, jelikož se její terén spíše jemně vlní, než že by kamkoliv čněl. Není tak příkrá, skaliska z ní vyčuhují jen minimálně, vyjít se na ni tak dá pohodlně i po svých. My ale volíme variantu, při které se tolik nezapotíme, a naskakujeme na zubačku – celá hora je totiž pokrytá sítí této ozubené železnice. Dokonce se tady nachází nejstarší zubačka Evropy, která pocestné vozí na vrchol Rigi už od roku 1871.
Dojet s ní lze až na stanici Rigi Staffelhöhe, která se nachází přibližně v 1 550 metrech nad mořem. Z ní je na dohled, i když v létě trochu schovaný za korunami stromů, hotel Kräuterhotel Edelweiss. Rodinný „Bylinný hotel“, jak by se dal název přeložit, momentálně ho vede již čtvrtá generace stejné rodiny, v současnosti to jsou Gregor Vörös a jeho manželka Gabriela Egger Vörös.
V roce 2008 manželé podnik převzali po Gabrielině matce. Rozhodli se lokální přístup posunout o několik latěk výše a řekli si, že hotel a restauraci, která je jeho součástí, budou stavět jen na tom, co roste, bučí, mečí a bečí v nejbližším okolí. Nenajdete tady tak kakao, vanilku, skořici, muškátový oříšek ani jiné suroviny, na které jsme si i přes jejich exotický původ v průběhu postkolonizačních let zvykli. Stejně tak si tady neobjednáte třeba Coca-Colu.
Známou limonádu zmiňuji mezi kořením z toho důvodu, že si tady na tento nápoj způsobem sobě vlastním posvítili a začali dělat svou verzi na základu bylinky zvané pelyněk brotan. Ta totiž vůní tento kultovní nápoj připomíná. Pokud nevěříte, zaběhněte si do nejbližšího zahradnictví a přesvědčte se sami. Zdejší limonáda se jmenuje Rigi Cola a na stůl se k nám v restauraci dostává jako první položka k ochutnání. Čímž se nám hned po příchodu potvrzuje, že to tady s lokálností myslí skutečně vážně.
„Hotel je obklopený zahradou se skleníkem, takže si přímo na místě vypěstujeme přes 400 druhů různých bylinek, z nedaleké farmy odebíráme zeleninu a ovoce, z blízkého okolí pak maso a mléčné výrobky. Jednoduše by se dalo říct, že drtivá většina ingrediencí, se kterými tady pracujeme, pochází přímo z hory Rigi,“ vysvětluje Tibor Vass, jeden ze členů kulinářského týmu v Kräuterhotel Edelweiss, když si prohlížíme interiér restaurace Regina Montium, jak se horský gastronomický svatostánek nazývá.