Instantní tekutý chléb. Němečtí mniši přicházejí s pivem v prášku, ke kterému stačí jen přidat vodu
Instantní kávu či puding dnes bereme jako něco zcela běžného. V budoucnosti by se k nim mohlo přidat též instantní pivo z německého pivovaru.
Může to znít skoro jako rouhání, v německém pivovaru Neuzeller Klosterbräu ovšem skutečně pracují na konceptu instantního piva v prášku. K němu jen stačí přidat vodu, chvilku míchat a rázem máte pivo i s pěnou. Podle pivovaru se jedná o cestu, jak ušetřit na nákladech a zároveň chránit planetu před znečišťováním.
Instantní káva, limonáda, puding či nálož proteinů, to všechno je dnes zcela normální. V Německu však chtějí proměnit podobným způsobem i způsob přípravy piva. Zapomeňte na tanky, sudy a pípy. K „načepování“ jednoho oroseného by v tomto případě měla stačit jen odměrka sypké směsi a voda.
Může to působit jako nápad jednoho z mladých alternativních minipivovarů, kterých v poslední době i u nás vznikla celá řada, ve skutečnosti v klášterním pivovaru Neuzeller Klosterbräu vaří mniši pěnivý mok již téměř 500 let. Důvodem, proč se rozhodli takový nápoj vyvinout, je podle nich snaha snížit uhlíkovou stopu, kterou za sebou produkce a distribuce piva zanechává.
Mniši argumentují zbytečným transportem těžkých obalových materiálů, do kterých je pivo stáčeno, a také faktem, že přepravní hmotnost vytváří z více než 90 procent voda. Prášek by navíc měl umožnit více šetřit na spotřebě surovin, energie a také práce, které jsou pro výrobu piva zapotřebí.
Nastartujte svou kariéru
Více na CzechCrunch Jobs