Intimní posezení u Petra Bartoše. Do bytové restaurace v paláci Langhans se vejde jen několik hostů
Není restaurace jako restaurace. Ta, kterou otevřel Petr Bartoš, se nachází v bytě. Kulinářskému týmu se tu můžete dívat doslova pod ruce.
Představte si, že máte dobrého kamaráda, který je zároveň skvělý kuchař. A ten kamarád vás čas od času pozve k sobě domů na návštěvu, kde vás pohostí večeří. Možná jste šťastlivci a někoho takového v životě skutečně máte. Pokud ne, minimálně do června příštího roku nemusíte zoufat. Ambiciózní kuchař Petr Bartoš si v Praze otevřel intimní bytovou restauraci v nejvyšším podlaží domu Langhans, kde se bez přehánění cítíte jako na návštěvě. V desetichodovém menu tady hostům představuje, jaká je současná gastronomie v jeho podání.
V předvánočním shonu se člověk do Vodičkovy ulice s nadšením příliš nehrne, jelikož tu všemi možnými směry proudí davy dychtivých nakupujících promíchaných s turisty. My sem ale míříme do oázy klidu, která se ukrývá v paláci Langhans. Nejprve musíme projít průchodem na malé nádvoří, které dýchá o poznání klidnější atmosférou, a poté na recepci, kde už u výtahu čeká jedna z členek malého týmu kuchaře Petra Bartoše.
Bartoš není úplně typický kuchař, alespoň co se týče prostředí, ve kterém rád vaří. Prošel školou michelinské La Degustation, vařil také v karlínské Esce a zkušenosti sbíral i za hranicemi. Pak ale přišla pandemie covidu, lockdown a s ním pro restaurace velmi nejistá doba, která mladého kuchaře dovedla k jeho vlastnímu kulinářskému konceptu. Založil projekt Kruh – putovní restauraci, se kterou kočoval po domácnostech lidí, jež se chtěli nechat pohostit.
„Přivezli jsme si vše potřebné, na místě jsme potřebovali jen kuchyňskou linku a stůl se židlemi, kde strávníci seděli. Čistým servisem, který se dá přirovnat k servisu ve fine diningové restauraci, jsme na jeden večer změnili klientovo vnímání jeho osobního prostoru a postupně servírovali deset až patnáct chodů, jejichž komponenty jsme připravovali několik dní dopředu v naší přípravné kuchyni,“ vysvětluje Petr Bartoš.
Restaurace, kterou musíte nejprve objevit
Svůj aktuální projekt v Langhansu nazval Kruh Studio a navazuje jím na formát intimního pohostinství, jak svůj přístup sám nazývá. Podařilo se mu ho zrealizovat poté, co jej zakladatelka galerie Nookart Studio Michaela Němečková upozornila na to, že by mohl začít na omezenou dobu provozovat bytovou restauraci v domě, kde se nachází právě její umělecká základna. Pak už bylo potřeba domluvit všechny náležitosti, prostor zútulnit uměleckými díly a designovými doplňky a Kruh Studio bylo na světě.
Právě skutečnost, že se nový projekt Petra Bartoše nachází v krásném bytě s prostornou terasou v samotném centru Prahy, je naprosto zásadní. Nejen proto, že vás tady čeká úplně jiný zážitek, než na který jste zvyklí z jakékoliv restaurace, ale navíc podnik není vůbec „na ráně“. Je schovaný před ruchem města, a tak ho musíte nejprve objevit, jelikož průchod do Langhansu je snadné minout. Cedule s nápisem Kruh Studio tady vážně nečekejte. Dostat se sem lze jen na předchozí rezervaci.