Ivan Bartoš říká, že Michelina by neměl financovat jen stát. Gastronomická obec je připravená se zapojit

Výzva od předních českých kuchařů směrem k vládě nezůstala bez odezvy. Ohledně michelinských hvězd však ještě nějakou dobu jasno nebude.

Jednání ohledně osudu michelinských hvězd v Česku se teprve rozeběhnou

0Zobrazit komentáře

Minulý týden proběhla mediálním prostorem výzva ze strany české gastronomické obce směrem k vládě, ve které apelovala na urychlené jednání ve věci nejistoty ohledně michelinských hvězd. Společnost Michelin totiž změnila strategii a restaurace hodnotí jen v zemích, které za možnost zmínky v prestižním kulinářském průvodci zaplatí. V případě Česka by se mohlo jednat o částku 50 milionů v případě uzavření pětileté smlouvy. Záležitost se zastavila u ministerstva pro místní rozvoj (MMR), které má o uvolnění peněz rozhodnout. Podle Ivana Bartoše, vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj, však jednání o poplatku ještě zaberou nějaký čas.

Na případném financování by se podle Bartoše navíc měly podílet i jiné subjekty než stát. „Vnímám značné pochyby, jestli je tato konkrétní podpora vhodná v době, kdy krachují vesnické hospody, téměř všechna ministerstva hledají úspory a stát hospodaří s rekordním schodkem,” řekl vicepremiér. O možnostech financování spolupráce s Michelinem jednal se zástupci podnikatelů v gastronomii i vládními partnery, ke shodě však nedospěli.

„Jako ministr pro místní rozvoj si dobře uvědomuji, že cestovní ruch a provozovatelé restaurací v Česku se stále úplně nezotavili z pandemického útlumu. MMR pracuje na řadě opatření, která tomuto důležitému odvětví pomohou jako celku a posunou ho kupředu,“ poznamenal ještě Bartoš a své stanovisko doplnil požadavkem garance, že se společnost Michelin nebude věnovat jen Praze, ale že „její aktivity budou mít širší pozitivní dopad na segment cestovního ruchu napříč zemí.“

pohlreich-homepage

Přečtěte si takéPohlreich a další naléhají na vládu, aby Česko nepřišlo o michelinské hvězdyZtratí Česko michelinské hvězdy? Pohlreich a další naléhají na vládu, aby se tak nestalo

MMR uvedlo, že se záležitostí bude zabývat už v březnu, reakce ze strany ministra pro místní rozvoj tak přišla o čtyři měsíce později. Bartoš však odmítl, že by osobně uzavření spolupráce zdržoval, zároveň podotknul, že je potřeba počítat s tím, že i následná jednání zaberou nějaký čas. Stanovisko by měla zaujmout vláda jako celek, protože by případná spolupráce měla přesáhnout aktuální volební období.

Česká gastronomická obec je spolupráci a jednáním s vládou nakloněná, a to i za předpokladu, že se do financování michelinského průvodce v Česku zapojí kromě státu i jiné subjekty. „Stát je jedna věc, druhá jsou kraje, které hospodaří s přebytky. Myslím si, že do kofinancování by se tak měly připojit i kraje. A v případě, že zbude nějaká část, do které bude vláda chtít zapojit soukromý sektor, začneme jednat se soukromým sektorem. Ať už půjde o Hospodářskou komoru, nebo nějaké spolky. Partnery máme, jenom s nimi vstoupíme do jednání,“ komentuje Luboš Kastner, člen představenstva Hospodářské komory ČR a spolumajitel gastronomické skupiny H5.

Dodává ale, že jakmile se do procesu zapojí soukromý sektor prostřednictvím zmíněných sdružení či spolků, bude od státu potřebovat vědět, co vše se s tím bude pojit kvůli specifikům, která tento typ spolupráce obnáší. „My v tom státu rádi pomůžeme. Jiné země to sice platí kompletně ze státního rozpočtu, u nás to bude pravděpodobně jinak, ale proběhne debata, na kterou jsme v gastronomickém sektoru připravení,“ uzavírá Kastner.

Ivan Bartoš uvedl na pravou míru, že co se finanční stránky týče, společnost Michelin si žádá výrazně vyšší částku, než jaká se skloňuje v médiích. Podle Luboše Kastnera jde o částku čtyř milionů za prvotní analýzu Česka. Na jejím základě by Michelin zrevidoval stav v jednotlivých regionech a vydal posudek, z něhož by bylo patrné, jaký má země potenciál, a následující rok by ji začal hodnotit. V případě, že by Česko uzavřelo smlouvu se společností na pět let, jednalo by se pak podle něj o částku deset milionů za každý rok – tedy 50milionový výdaj.

S přispěním ČTK