Jablonecký sirupový byznys vyrostl na 118 milionů. Budoucnost je v minerálce, říká zakladatel Kitlu
Před dvěma lety vrátil Jan Vokurka na trh Vratislavickou kyselku. Prodává se jí stále víc a jednou by měla tvořit polovinu byznysu celého Kitlu.
Jan Vokurka založil společnost Kitl v roce 2007. V názvu se nechal inspirovat postavou legendárního léčitele a doktora Jana Josefa Antonína Eleazara Kittela, který žil a působil v 18. století na pomezí Jizerských hor a Krkonoš. Dnes v Jablonci vyrábí sirupy, medicinální vína a medoviny a v loňském roce tržby Kitlu vzrostly na 118 milionů korun. Meziročně jde o růst o více než třináct procent. Byznys navíc roste dál i letos, Vokurka pro ČTK uvedl, že za první pololetí registruje růst tržeb zhruba o dvanáct procent.
Celkem na Kitl v loňském roce dodal 1,5 milionu lahví, přičemž třetina z toho byla Vratislavická kyselka. Tu se Jan Vokurka rozhodl vrátit na trh před dvěma lety. Historie Vratislavické kyselky přitom sahá až do roku 1862, kdy pramen objevil náhodou Karl Skollaude při hloubení studny pro bělírnu látek. Jde o středně mineralizovanou vodu s obsahem sulfátů, hořčíku a také křemíku, díky přirozenému obsahu oxidu uhličitého nemusí být minerálka na rozdíl od většiny minerálních vod na českém trhu uměle dosycena.
Loni dodal Kitl na trh sedmkrát víc lahví kyselky než v roce 2022. Minerálka přitom míří jen na tuzemský trh, zatímco sirupy firma vyváží i do okolních zemí. V Kitlu se specializují na výrobu bylinných a ovocných sirupů, s důrazem na využívání surovin z biologického a k přírodě šetrného hospodářství. Receptury čerpají z dobových regionálních pramenů a inspirují se historií prověřenými recepty.