Jako přesun z jeskyně do roku 2300. Oh Deer Bakery začala punkově, teď její cronuty osladí život v Arábii
Kombinaci croissantu a donutu si jako „guilty pleasure“ lidé zamilovali. Časem by mohly bodovat i buchty a pečivo z přebytků.
Majitel Oh Deer Bakery Lukáš Vašek si žije svůj (nejen) sladký sen
Značka Oh Deer Bakery, jež se proslavila svými cronuty, je na české gastronomické scéně poměrně dobře zavedená. Ostatně, nedávno oslavila své páté narozeniny. A i když se v loňském roce hojně probíral nepodařený pokus Lukáše Vaška expandovat na Václavské náměstí, nyní se naopak může pochlubit velkým úspěchem. Díky franšízovému partnerovi totiž ještě letos vzniknou nové pobočky Oh Deer Bakery v Saúdské Arábii.
Majitel Lukáš Vašek se nikdy netajil ambicemi vyvézt svou značku do zahraničí. Konkrétně pak hovořil o Berlíně. Ten však musí zatím počkat. „Někde vzadu v hlavě ten Berlín stále mám, ale aktuálně si to nedovedu vůbec představit. Jednak z rodinných důvodů: žena s dětmi se odstěhovala zpátky do Opavy, odkud oba pocházíme. Takže jezdím tam a zpátky do Prahy. A jednak jsem podepsal smlouvu na franšízu v Saúdské Arábii,“ překvapuje Vašek.
Kromě tří poboček v Rijádu, jež se otevřou letos na podzim, by v budoucnu měly vzniknout další ve Spojených arabských emirátech, v Dubaji. Lukáš Vašek věří, že na Arabském poloostrově budou mít cronuty obdobný, ne-li větší úspěch jako v Česku. S rozšiřováním za hranice souvisí i plánovaný rebranding.
„Chtěl bych se v názvu zbavit zavádějícího ‚Bakery‘ a celkově zjednodušit identitu značky. S ohledem na chystané franšízy bych rád něco čistšího a čitelnějšího. Ale k tomu se dostanu nejdřív na podzim, prioritou je nyní otevřít zahraniční pobočky,“ plánuje Lukáš Vašek. Oh Deer Bakery tak během svých pěti let existence ušla opravdu dlouhou cestu. Přitom začátky by se daly označit přinejmenším za úsměvné…
Od excelu k pečení
Lukáš Vašek pracoval před založením Oh Deer Bakery jako manažer ve společnosti, která prodává klimatizace. Jednoho dne se rozhodl svůj profesní život, do té doby vyplněný excelovými tabulkami, radikálně změnit. Přestože se tomuto řemeslu nevyučil, pekařina pro něj byla jasná volba.
„Pekařina se mi vždycky líbila, připadala mi kreativní. Že jsem se šeredně spletl, mi došlo už po pár týdnech. Ale nebylo cesty zpět. Svého rozhodnutí jsem nikdy nelitoval, i když začátky, kdy jsem vstával ve dvě ráno a chodil spát v deset večer, byly pekelné,“ vzpomíná Vašek.
Že to nebude tak jednoduché, se ukázalo hned zkraje podnikání. Vysněným produktem Lukáše Vaška totiž nebyly cronuty, ale obyčejné donuty. Ty si zamiloval během svých cest do USA a měl pocit, že na českém trhu toto „guilty pleasure“ chybí. Naneštěstí si to samé pomyslel i zakladatel Donuteru. A tak musel Vašek přijít s plánem B, kterým se stala další americká pochoutka – cronuty, tedy kombinace croissantu a donutu.
Oh Deer Bakery poprvé otevřela 7. dubna 2017. Kromě prodeje se na pražské Bělehradské ulici odehrávala i celá výroba. V prvních měsících měl provoz na starosti Lukáš sám. A jak vypadal jeho běžný den? Vstával ve dvě ráno, aby zadělal na těsto. To následně rozvaloval ručním válečkem. Důležitá fáze výroby, kynutí, probíhala zcela neřízeně a potřebný čas bylo třeba odhadnout podle počasí.
„Když si na své punkové počátky vzpomenu, připadám si, jako bych se přesunul z jeskyně rovnou do roku 2300. Technologicky jsme dnes úplně jinde. Máme automatickou rozvalovačku, několik přístrojů na kynutí, které hlídají čas a teplotu, a dokonce i stroj na výrobu krémů,“ říká.