Jako skutečný steak, akorát z rostlin a 3D tiskárny. V Izraeli vyvíjí alternativní maso budoucnosti
Není tomu tak dávno, co bylo maso „masem“ a jeho náhražky, které by potěšily vegetariány i strávníky zajímající se o životní prostředí, téměř neexistovaly. Teď je však diametrálně jiná doba a gastroprůmysl zasáhla výrazná změna, která je nakloněna právě alternativním flákotám. I takovým, jež se tisknou na 3D tiskárně.
O všestrannosti 3D tiskáren nemusíme debatovat, jejich použití při přípravě pokrmů je však stále poněkud zvláštní. Dobrým příkladem může být španělský startup Novameat, který experimentuje s tiskem rostlinného masa. Vizuálně „chutněji“ se ovšem jeví steaky, které se tisknou v Izraeli pod hlavičkou firmy Redefine Meat.
Stejně jako řada jiných výrobců i Redefine Meat se snaží světu ukázat, že je maso možné produkovat bez porážek zvířat a zatěžování přírodního prostředí výrobně-chemickými procesy. To je jeden cíl. Aby ale startup zasáhl i běžnou veřejnost a ne jen zarputilé fanoušky novodobých přístupů, potřebuje svůj produkt vytvářet s co nejpřesnější podobou k tradičnímu hovězímu steaku.
Proto své laboratoře vybavil speciálními 3D tiskárnami a vyvinul technologii, pomocí které může texturu, šťavnatost i tukovou vrstvu typickou pro klasické steaky věrohodně napodobovat. A jak je patrné z fotek i přiložené reportáže, poměrně se mu to daří, byť je zatím otázka, jak autenticky takzvaný Alt-Steak chutná. To, co ale hotovému produktu předchází, se s regulérní flákotou příliš neshoduje.