Když láska k chlebu překyne do byznysu. Kváseczech Lubomíra Kobédy chce udělat pekaře z každého

kvasecekStory

Foto: Kváseczech

Lubomír Kobéda, zakladatel projektu Kváseczech

0Zobrazit komentáře

Jen těžko bychom mezi potravinami našli takovou, ke které se váže více pořekadel a mouder než ke chlebu. Díky perfektně vyřešeným zásobovacím strategiím obchodů si jeho důležitost již tolik neuvědomujeme, nicméně po vodě je tovar vyrobený z vody a mouky druhou nejdůležitější potravinou, na které záviselo přežití celých civilizací.

I proto se dnes najdou tací, kteří stále mají chléb ve velké úctě. Patří k nim i Lubomír Kobéda, který svou vášeň k pečivu proměnil v zajímavý byznys. Zlatavý bochník teď umožňuje péct všem, kteří chtějí okusit skutečnou chuť vlastního propečeného úspěchu.

„Klasický bochník chleba je pro mnohé vrchol domácího pečení. Holt je to jedna ze základních potravin, a když ji dokážete vyrobit vlastníma rukama, tak máte ten správný pocit hrdosti a radosti,“ popisuje onen křehký vztah mezi pečivem a českými domácími pekaři pětačtyřicetiletý Lubomír Kobéda.

Právě tento vztah stál na počátku jeho, dnes již dynamicky rostoucího podniku. Jak název napovídá, hlavní ingrediencí úspěchu Kvásečku (psáno Kváseczech) se stal uspaný kvásek, díky kterému je pečení chleba snazší než kdy dřív.

Čerstvost především

I přesto, že je pro Lubomíra Kobédu vaření relaxem, pečení chleba objevil vcelku nedávno. „Přesně si pamatuju ten moment, kdy jsem si koupil chléb v obchodě a nechutnal mi. A já si tehdy řekl, že si upeču chléb, který mi chutnat bude a který si udělám já sám. Pak začala strastiplná cesta k vysněnému bochníku chleba,“ vzpomíná Kobéda, který své kváskové podnikání rozběhl před dvěma lety.

kvaseczech3

Foto: Kváseczech

Postup přípravy dobrého pečiva není tak složitý

kvaseczech1

Foto: Kváseczech

Kvásek se z českých domácností téměř vytratil

Jak se za tu dobu vyvinul jeho vztah k chlebu, prý nejlépe vyjadřuje toto pořekadlo: „Není hrouda zlata, která by vyvážila skývu chleba.“

Samotný postup výroby kváskového chleba je podle Kobédových slov poměrně jednoduchý. Problém ovšem vidí ve vlastnostech, které jsou pro tvorbu tohoto druhu pečiva zapotřebí. Těmi jsou pořádná trpělivost, vytrvalost a také pokora. Ty byly nezbytné při tvorbě kváskového chleba již před tisíci lety a jinak tomu není ani dnes.

„Z vlastní trouby vytáhnete právě upečený chléb – lépe už to nejde.“

A právě to je hlavní problém u výrobků, se kterými se můžeme setkat na pultech běžných obchodů. V rámci potřeby rychle odpovídat na masovou poptávku ze strany zákazníků je chuť kupovaného pečiva často nevalná a rychle se vytrácí i kvalita. Proto je lepší péct si chléb svépomocí.

„Důvodů je několik, mezi nejčastější patří čerstvost chleba. Z vlastní trouby vytáhnete právě upečený chléb – lépe už to nejde. Dalším důvodem je určitě nezávislost. Nemusíte do obchodu, což se teď hodilo v době koronaviru. Dostupnost je taktéž důležitá, s trochou plánování máte svůj oblíbený chléb, kdy chcete. A v neposlední řadě domácí pečení poskytuje kontrolu nad obsahem surovin a procesem výroby,“ říká Kobéda, který ke svému voňavému podnikání stále působí i v IT sektoru.

Od vzdělávání k byznysu

Vedle podnikání s Kvásečkem a svému zaměstnaní v IT se Lubomír Kobéda věnuje také učení. Na svých kurzech ukazuje zájemcům, jak ve vlastní troubě docílit perfektního pecnu. Každý účastník si zde prochází všemi fázemi jeho přípravy, což je také důvod, proč absolvování takového kurzu zabere sedm hodin.

Mezi tím, než těsto vykyne, se účastníci seznamují se způsobem zakládání kvásku, teoretickou přípravou a nechybí ani večeře v podobě krkonošského kysela, které je na kvásku založené. A právě na těchto kurzech se zrodil nápad na kváskové balíčky.

kvaseczech6

Foto: Kváseczech

Připraveno na troubu

kvaseczech5

Foto: Kváseczech

Na kurzech se zájemci dozví o chlebu vše důležité

„Poslouchal jsem, co lidi při kváskovém pečení trápí, co se jim nedaří a kde dělají největší chyby. Vše jsem dal dohromady a vytvořil kváskový balíček. Do balíčku jsem vložil všechny ingredience a návod, který vás provede celým procesem výroby. Velká výhoda je, že nemusíte mít vůbec žádné znalosti. Vše je připraveno tak, aby to zvládl opravdu každý,“ přibližuje stavební kameny svého produktu Kobéda.

Jenže zrod takového balíčku neproběhl přes noc. Jak Lubomír Kobéda přiznává, trvalo mu celý rok, než našel ten správný poměr ingrediencí a způsob jejich zpracování. Princip fungování kvásku měl sice nastudovaný, ovšem největší výzvou bylo vymyšlení metody, jak kvásek uspat tak, aby jej bylo možné opět probudit i po několika měsících.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Nakonec se to povedlo a díky tomu se dostal na trh produkt Kváseczech, díky kterému je svůj vlastní kváskový chléb a další druhy pečiva schopen upéct i člověk, který nikdy předtím nestál v kuchyni. „Postupuje se podle návodu a vše se dá zkontrolovat podle reálných fotografií. V každém kroku tak máte jistotu, že je vše správně,“ uklidňuje Kobéda, kterému se s „pekařským“ produktem podařilo zaujmout i v 10. ročníku projektu T-Mobile Rozjezdy, ze kterého si odnesl ceny za první místo v hodnotě téměř 700 tisíc korun.

kvaseczech4

Foto: Kváseczech

V nabídce je hned několik druhů pečiva

Velký zájem o kvásek přišel i během koronavirové krize. „Prodeje ukazovaly další ‚vánoční‘ sezónu a vlna zájmu o naše produkty letěla nahoru. Pomohli jsme i s postupem, přes Instagram jsme zakládali kvásek a na konci upekli chleba. Ověřil jsem si, že můj způsob zakládání kvásku funguje v několika stovkách domácností a stačí dát jasné a přesné instrukce na dálku,“ pochvaluje si schopnosti tuzemských kuchařů Lubomír Kobéda.

Zároveň to potvrzuje, že by se řada lidí nemusela nutně spoléhat na kupované pečivo, ale mohla by si jej péct doma, stejně jako si doma vaří rizoto či svíčkovou.

„Moc bych si přál, aby dovednost pečení chleba nezmizela. Kdysi to dovedla každá hospodyňka. Myslím, že jsme už měli na kahánku, ale naštěstí se vše obrací k lepšímu a pořád víc a víc lidí preferuje tuto možnost. A můžu potvrdit, že to tak je i v jiných zemích,“ uzavírá Lubomír Kobéda, který na letošní Vánoce připravuje zcela jedinečný produkt, o kterém toho však nechce více prozrazovat.

Legendární investor Warren Buffet daroval další 3 miliardy dolarů na dobrou věc. Postupně rozdá většinu svého jmění

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

Investor Warren Buffett

0Zobrazit komentáře

Kdyby Warren Buffet nikdy nedaroval akcie konglomerátu Berkshire Hathaway, hlavního zdroje svého jmění, na charitu, byl by dnes druhým nejbohatším člověkem na světě. Místo toho si legendární 89letý investor momentálně drží kolem osmého místa mezi největší boháči a má v plánu dále klesat. Už od roku 2006 se v rámci filantropické činnosti každoročně vzdá kolem tří miliard dolarů v akciích – letos je to přesně 2,9 miliardy.

Aktuálně se Buffettovo jmění odhaduje podle Bloombergu kolem 68 miliard dolarů, což odpovídá zhruba 15 % hodnoty Berkshire Hathaway. Tento investiční gigant vlastní široké portfolio firem, ovšem celých 43 % jeho akcií pochází jen od Applu. Z konglomerátu to činí druhého největšího vlastníka kalifornské firmy Tima Cooka a Buffett ji letos v únoru v rozhovoru pro CNBC označil za jejich „třetí byznys“ spíše než prosté akcie. Apple prý považuje za nejlepší existující podnik.

Velkou část zbývající činnosti Berkshire Hathaway představuje více než dvacet tisíc kilometrů plynovodů. Toto číslo se nyní ještě podstatně rozšíří díky obří investici do firmy Dominion Energy, která mezi jinými získává ekologicky nezávadnou energii z metanu produkovaného kravskými a prasečími farmami. Dominion Energy má v plánu ekologickou část svého byznysu zvětšovat a právě v tom pomůže Buffettova společnost. Její investice zahrnuje čtyři miliardy dolarů v hotovosti a dalších šest miliard v předpokládaných dluzích.

vanguard-renewables-methane

Nádrže se splašky hospodářských zvířat produkují metan využívaný pro generování ekologické elektřiny

Pro Berkshire jde o tak obří investici ve výši 10 miliard dolarů po delší době, kdy firma spolu s Buffettem hledala dobrou investiční příležitost. Naposledy za více peněz koupila v roce 2016 společnost Precision Castparts. Zároveň se jedná o první větší investici po pandemii koronaviru, která přinesla propad Berkshire na akciovém trhu, ve finančních výsledcích i jmění samotného Buffetta. Jeho to ale na druhou stranu možná nemusí tolik trápit, protože jedním hlavním důvodem, proč například jeho jmění nikdy nepřesáhlo magickou hranici 100 miliard (jako se to podařilo například Jeffu Bezosovi, Billu Gatesovi nebo Bernardu Arnaultovi), je již zmíněná filantropie.

Darujte peníze a bezúčelně je nehromaďte

Geniální investor, který se k ohromnému bohatství z většiny vypracoval sám, slíbil na charitu za života a do dvanácti let po smrti darovat 99 % svého veškerého vlastnictví. Štědrý slib učinil při příležitosti spuštění kampaně The Giving Pledge spolu s Billem a Melindou Gatesovými. Jejím cílem je přesvědčovat nejbohatší lidi planety k tomu, aby se i oni rozhodli darovat peníze, které by jinak pouze bezúčelně hromadili. Iniciativu už podepsaly desítky miliardářů jako Mark Zuckerberg, Michael Bloomberg, MacKenzie Bezosová nebo Elon Musk.

Dosud nejvíce Buffett na dobročinné účely věnoval loni, kdy jeho dar odpovídal 3,6 miliardy dolarů. Letošní příspěvek celkovou filantropickou činnost „věštce z Omahy“ navyšuje na necelých 37,5 miliardy dolarů, stále o několik devíticiferných jednotek méně než u Billa Gatese. Ten je z hlediska darovaných peněz stále na vrcholu.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Většina Buffettova daru jako obvykle putovala do Nadace Billa a Melindy Gatesových, dále pak do Susan Thompson Buffett Foundation, The Sherwood Foundation, Howard G. Buffett Foundation a NoVo Foundation. Jak zmiňuje deník The New York Times, pravidelné dary na charitu bývají kritizovány jako způsob, jak se vyhnout placení daní. Miliardář existenci takového fenoménu přiznal, dodal však, že daňové úlevy pro něj jsou minimální. Pro každých tisíc darovaných dolarů to má být jen 43 centů.

Warren Buffett

Podobná kritika nicméně v mnoha případech platí a zdůrazňuje problémový aspekt filantropie. Ta může být nejen zneužita k dalšímu osobnímu zisku, ale i bez špatného záměru představuje komplikovanou činnost. Pokud má darování pomoci co nejvíce, musí být dobře promyšlené a k jeho organizaci tedy existují velmi komplexní byrokratické nástroje.

ticketportal-mvp

Přečtěte si takéEstonci ovládli český ticketingový trh. Od Mafry kupují TicketportalEstonci ovládli český ticketingový trh. Po GoOutu a Ticketstreamu kupují od Mafry také Ticketportal

Proto mnoho politiků i miliardářů (mezi nimi sám Buffett) žádá o výrazné zvýšení zdanění těch nejbohatších. Působí tak poněkud paradoxně, když jedni z nejúspěšnějších uživatelů kapitalismu podporují rozšíření sociálního státu. Gates v letošním novoročním přání napsal: „Byl jsem nepoměrně odměněn za práci, kterou jsem udělal. Zatímco existují lidé, kteří pracovali stejně tvrdě a mají problémy se uživit.“

V podobném duchu se v minulosti vyjádřil také ředitel Berkshire Hathaway, jenž své bohatství z velké části přisuzuje štěstí a schopnosti odhadnout vývoj finančního trhu. Svoje privilegované místo ve společnosti si uvědomuje a vnímá ho jako dluh, který se chce prostřednictvím finančních darů alespoň zčásti splatit.