Kohler představil chytrou koupelnu. Toaleta nabídne vyhřívané prkénko, reproduktory i asistentku Alexa

Michal MarekMichal Marek

Numi_Konnect
0Zobrazit komentáře

Letošní CES, každoroční světový veletrh spotřební elektroniky v Las Veges, je teprve na začátku a již byla představena první chytrá toaleta. Stojí za ní již takřka 150 let fungující firma Kohler, která již v roce 1883 vyrobila svou první vanu a dodnes je známá coby věhlasný výrobce sanitární keramiky a vybavení do koupelen. Ani po století a půl činnosti se ovšem firma nebrání pokroku a představila již druhou generaci své luxusní koupelny s chytrou toaletou.

Chytrá designová toaleta se jmenuje Numi 2.0 Intelligent Toilet a nabízí asi vše, co by si člověk při pravidelném sedavém rituálu mohl přát. Záchod je navíc velice úsporný a nízkou spotřebou vody bere ohledy na životní prostředí. Toaletě nechybí speciální samočistící funkce, vyhřívané prkénko či kvalitní reproduktory pro poslech hudby. Toaletu Numi navíc činí chytrou integrace asistentky Alexy, s jejíž pomocí můžete hlasem ovládat samu toaletu, ostatní zařízení v koupelně i cokoli dalšího v bytě, s čím si Alexa rozumí.

K celé sestavě pro pohodlný pobyt na pomysleném trůnu navíc patří i chytré osvětlení, které je nyní kompatibilní se systémem Phillips Hue. Koupelnu si tedy bude majitel novinky moci ozvláštnit pěknými světelnými efekty, které lze ovládat třeba i z chytrého telefonu. U světla je možné měnit barvu, tón i intenzitu.

veil_lighted

Součástí chytré koupelny od firmy Kohler z amerického Wisconsinu je i chytré zrcadlo s displejem, které podporuje jak Alexu od Amazonu, tak i Google Assistanta. Zrcadlo je pro vstup na trh připraveno ve verzích s různě velkým displejem. Zajímavým koupelnovým produktem je pak také vana PerfectFill, která uživateli na hlasový pokyn napustí vodu, a to v preferované teplotě i preferovaném množství.

Kohler svou chytrou koupelnu na CESu v Las Vegas ukazoval již loni a novinek je jen málo. Zásadní ale je, že letos již produkt přijde na trh. V roce 2019 bude chytrá koupelna běžně k pořízení a byly zveřejněny i ceny jednotlivých produktů. Koupelna v této podobě je již tedy opravdu realitou a ne jen atrakcí pro návštěvníky veletrhu. Ceny samozřejmě odpovídají technickým vymoženostem.

cupr

Přečtěte si takéOnline supermarket Rohlik.cz se zbavuje plastů. Igelitové sáčky už má jen na mražené zbožíOnline supermarket Rohlik.cz se zbavuje plastů. Igelitové sáčky už má jen na mražené zboží

Chytré zrcadlo s menším 24palcovým displejem začíná na 1 249 dolarech, což je v přepočtu přes 28 tisíc korun, zatímco zrcadlo s obrovským 40palcovým displejem bude k pořízení za 1 624 dolarů, tedy zhruba 37 tisíc korun. Volně stojící vana ovládaná hlasem bude stát 4 849 dolarů, což je téměř 110 tisíc korun, a zlatý hřeb, chytrá toaleta, má cenovku 7 000 dolarů, tedy 158 tisíc korun. Toaleta s vyhřívaným prkénkem, reproduktory a chytrou asistentkou navíc existuje ještě v prémiovější černé verzi za 9 000 dolarů, což je v přepočtu přes 200 tisíc korun.

Němečtí vědci vyvíjí přenosný skener pro rychlou detekci skutečně zkaženého jídla

Filip HouskaFilip Houska

food-scanner-fraunhofer
0Zobrazit komentáře

Jen v Evropě se má podle Evropské unie ročně vyhodit až 88 milionů tun jídla, které by se normálně mohlo zkonzumovat. Důvodů pro toto nelogické plýtvání je několik, nicméně podstatnou část tvoří i situace, kdy si lidé nejsou stoprocentně jisti čerstvostí jednotlivých surovin. Mohou si plést například datum výroby s datem expirace (které také nutně nemusí znamenat, že je potravina prošlá) nebo zkrátka vkládají příliš velkou důvěru na svůj laický úsudek, jenž může být mylný.

Tento problém se týká celé řady surovin, v nichž figurují nejen maso, sýry či mléčné výrobky, ale také ovoce a zelenina. A právě na to se začali zaměřovat němečtí vědci z Fraunhoferského institutu pro optoelektroniku, systémové inženýrství a analýzu obrazu (IOSB). Ti ve svých laboratořích postupně testují speciální přenosný skener, díky němuž by se o čerstvosti daných potravin mohli snadno a rychle přesvědčit jak běžné domácnosti, tak i například farmáři nebo samotní výrobci.

Jádrem tohoto skeneru, který svými rozměry nemá být o moc větší než běžné rajče, jsou přesné senzory NIR založené na detekci záření v oblasti blízké infračervenému světlu. Tyto senzory pak danou potravinu prozáří a porovnají její aktuální stádium čerstvosti napříč infračerveným spektrem. Zjednodušeně řečeno, paprsek surovinu prozkoumá a následně určí, jestli je stále jedlá a v jaké fázi je její „zralost“.

zelenina_czechcrunch1

Až třetina globálně vyprodukovaného jídla se má vyhodit. To je cca 1,3 miliardy tun

Tato metoda, která má mimo jiné umět i odhalovat napodobeniny jídel (například pstruha lososového od skutečného lososa), není nicméně žádnou novinkou a je běžně používaná v laboratořích po celém světě. Úkolem vědců je ji však nabídnout širší veřejnosti s nižší cenou, kompaktní velikostí a nenáročným ovládáním. S tím se pojí i další aspekt, který je průběžně testován: strojové učení.

cupr

Přečtěte si takéOnline supermarket Rohlik.cz se zbavuje plastů. Igelitové sáčky už má jen na mražené zbožíOnline supermarket Rohlik.cz se zbavuje plastů. Igelitové sáčky už má jen na mražené zboží

Díky této technologii by pak mohl být konkrétní typ suroviny porovnáván s již existujícími výsledky nahranými na cloudu, což by znamenalo rychlejší rozpoznávání oné zkaženosti a dalších chemických parametrů. Algoritmus by navíc měl být schopen určit i dobu, jak dlouho ještě potravina může být v dobrém stavu v lednici, potažmo na pultech supermarketů nebo skladech. Výstup by se pak objevil přímo v dedikované mobilní aplikaci.

Zatím pouze homogenní potraviny

Screenshot

Přečtěte si takéHollywood se pouští do AI. Aronofsky ukazuje první generovaný filmHollywood se pouští do AI. Režisér Rekviem za sen založil studio a ukazuje první generovaný film

Fraunhoferští vědci jsou však teprve na začátku. Jejich skener totiž zatím dokáže identifikovat pouze homogenní (jednotvárné) potraviny jako například brambory nebo rajčata. Případy, kdy by dokázal určit čerstvost pizzy či jakéhokoliv jiného pokrmu skládajícího se z více surovin, tak aktuálně nejsou ještě proveditelné. Pokud se však Němcům podaří vypilovat toto řešení k dokonalosti, dalo by se v budoucnu používat i například pro detekci plastů, textilů a tak dále.

Foto: Fraunhofer IOSB, Albert