Legendární hospodu na hradbách Vyšehradu čeká změna. Od jara zde otěže převezme karlínský Přístav

Pro dosavadní provozovatele Hospůdky na Hradbách příběh končí. Začíná ale pro karlínský Přístav 18600, který vyhrál výběrové řízení na nového nájemce.

hospoda-vysehrad-nahled

Foto: NKP Vyšehrad

Oblíbená Hospůdka na Hradbách končí, od dubna bude mít ale prostor na starosti nový nájemce

0Zobrazit komentáře

Není nad to si dát během léta studené pivo na zahrádce. A co teprve na místě, kde máte velkou část Prahy jako na dlani. Právě oběma zmíněnými přednostmi se pyšní legendární Hospůdka Na Hradbách, která se nachází – jak její název napovídá – na hradbách Vyšehradu. Mnoho Pražanů tak zalilo zklamaní, když její dosavadní provozovatelé na sociálních sítích oznámili, že zde 28. února skončí. Pár měsíců nebylo jisté, co se bude s prostorem dít. Z Vyšehradu ale zazněly dobré zprávy: hospoda hospodou zůstane, jen ji bude mít na starosti uskupení, které stojí za karlínským projektem Přístav 18600.

Na začátku letošního ledna vypsali na Vyšehradu výběrové řízení na prostory sloužící k podnikání. Vedení národní kulturní památky totiž vědělo, že provozovatelé, kteří si je dosud pronajímali, ukončí provoz v závěru února. „Končící nájemce byl na místě více než dvacet let a nutno přiznat, že v posledních letech ztrácel energii. Projevilo se to na nedostatečné údržbě objektů i venkovních prostorů a jejich vybavení,“ vysvětluje důvod, kvůli němuž Hospůdka na Hradbách končí, ředitel NKP Vyšehrad Petr Kučera.

„Celý areál začal působit vybydleně. A to více, než bylo únosné. K tomu se přidaly spory, které nemohu komentovat, ale bylo nutné je řešit. Proto jsme se rozhodli vypsat výběrové řízení na nového nájemce, stejně jako v případě dalších prostorů, které spravujeme,“ dodává. Kdo hospůdku navštěvoval pravidelně, ví, že její atmosféra měla poněkud undergroundovější ráz. Což samo o sobě není vůbec nic špatného. Mnozí si tak jistě i přes výtky k bezútěšnému vzezření posteskli, že v Praze končí další podnik s nezaměnitelným geniem loci.

hospoda-vysehrad

Foto: NKP Vyšehrad

Ze zahrady na hrabách se otevírá krásný výhled na Prahu

Do výběrového řízení se přihlásilo celkem 17 zájemců a hodnotící komise posuzovala ekonomickou výhodnost předložených nabídek, popis záměru na využití prostoru, reference a zkušenosti uchazečů. Vedení si přitom podle slov Petra Kučery bylo od začátku vědomo toho, že areál bývalého hřiště pozemního hokeje na hradbách je důležitou součástí vyšehradské paměti a vyžaduje specifický přístup.

„Chtěli jsme zachovat jeho neformální komunitní charakter, mezi návštěvníky velmi oblíbený, ale zároveň místu vtisknout nového ducha, přinést novou energii. Proto jsme vypsali otevřené výběrové řízení a čekali s jakým konceptem využití tohoto prostoru zájemci přijdou,“ upřesňuje. Velký zájem přitom tým NKP Vyšehrad překvapil, ale zároveň ukázal, že jde o skutečně lukrativní místo, které dobře vnímají nejen obyvatelé Prahy, ale také místní podnikatelé.

Ti, kdo by chtěli vedení Vyšehradu kritizovat za to, že vyšachovalo dlouhodobého nájemce kvůli tomu, aby prostor uvolnilo třeba nějakému megalomanskému podnikateli, se nemusejí čertit. Ve výběrovém řízení totiž uspělo uskupení nadšenců Přístav 18600, kteří v Karlíně oživili zanedbaný prostor na zdejším břehu Vltavy. Pozemek, který po povodních sloužil především jako černá skládka, v roce 2014 získali do výpůjčky od pražského magistrátu a vybudovali na něm prostor pro bohatý kulturní, vzdělávací i sportovní program.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Tým Přístavu nějakou dobu uvažoval o tom, že by rozšířil své pole působnosti i mimo oblast Karlína. Když se tak uvolnilo místo na Vyšehradě, rozhodl se, že se výběrového řízení zúčastní. „Dlouhodobě jsme hledali prostor pro celoroční využití a rozšíření našich aktivit. Samozřejmě konkrétní podoba projektu vznikla až spontánně při zveřejnění výběrového řízení,“ říká Janek Špinka z Přístavu. Vedení NKP Vyšehradu se zamlouvalo, že karlínské uskupení přistupuje k místu s patřičnou pokorou a pochopením jeho charakteru, a usoudilo, že to uvítají i budoucí návštěvníci.

„Hlavním cílem NKP Vyšehrad bylo najít provozovatele občerstvení. Co se týče programové náplně, jistě nebude tak intenzivní, jak ji známe třeba z Přístavu. I s ohledem na charakter místa a celkového programového směřování Vyšehradu. Chceme však společně s NKP Vyšehrad spolupracovat na kulturních akcích, které se již na Vyšehradě odehrávají, a vytvořit pro ně spíše další funkční prostor,“ dodává Špinka.

A na závěr doplňuje, že jelikož zde nebudou stavět prostor na zelené louce, ale navazovat na dosavadní provoz, budou k celému projektu přistupovat citlivě a s ohledem i na historii uplynulých 20 let. Fanoušci Hospůdky na Hradbách tak nemusejí zoufat, že jejich oblíbená letní zašívárna zcela zanikne. Přístav zde začne fungovat od letošního jara – občerstvení chce zprovoznit už během dubna. Před podzimem pak plánují i rekonstrukci vnitřních prostor.

hospoda-1

Foto: NKP Vyšehrad

Současná podoba hospody na hradbách Vyšehardu

 

Nedaleko Českého Krumlova denně upeče více než 160 tisíc kusů pečiva. Nyní je mezi podnikateli roku

Historie Pekárny Srnín sahá do roku 1960. V roce 2019 ji koupil Josef Bukovský, kterého nyní EY vyhlásila Podnikatelem roku Jihočeského kraje.

ey01

Foto: EY

Josef Bukovský, vítěz soutěže EY Podnikatel roku 2022 Jihočeského kraje

0Zobrazit komentáře

Obec Srnín se nachází v podhůří Šumavy – nedaleko Českého Krumlova. Před více než šedesáti lety zde odstartovala provoz stejnojmenná pekárna, která si rychle získala oblibu okolních obyvatel. Už pět let po zahájení provozu tak zdejší pekaři připravili 3 198 tun chleba ročně. V 90. letech byl podnik zprivatizován a v roce 2019 se dostal do rukou nového majitele Josefa Bukovského. Ten se rozhodl držet se tradice, kterou však povýšil o soudobé inovace. I díky tomu ho společnost Ernst & Young vyhlásila vítězem soutěže EY Podnikatel roku 2022 Jihočeského kraje.

Pekárna Srnín v současné době zaměstnává 200 lidí, kteří denně vyrobí a prodají 150 tisíc rohlíků a 12 tisíc chlebů. Celkem nabízí na 800 druhů výrobků: slané i sladké pečivo, dorty, zákusky, lahůdky, saláty, bagety nebo specialitu v podobě koblih s českým Tuzemákem. I přes velké množství vznikají veškeré výrobky ručně a pekaři se drží staročeských receptů, jejichž základem je v případě pečiva vlastní mouka z regionálního obilí.

Josef Bukovský přitom není řemeslem pekař. Od mládí ale chodil pomáhat do samoobsluhy, která patřila jeho rodičům. Bavil ho kontakt se zákazníky a vybudoval si kladný vztah k prodeji, zároveň obdivoval rodiče v jejich zodpovědnosti a touze vybudovat vlastní podnik. V Pekárně Srnín působil třináct let jako ekonom a nakonec se rozhodl, že ji koupí.

S novým majitelem došlo v pekárně k pokroku v oblasti výroby, expedice i přepravy. Vše je nyní plně digitalizováno a rozvoz produktů zajišťují vozy poháněné stlačeným zemním plynem, které mají v porovnání s auty se vznětovým motorem o 20 procent nižší emise oxidu uhličitého. Do budoucna se chce Bukovský zaměřit na pečení čistě za pomoci obnovitelných energií.

„Josef Bukovský propojuje tradiční řemeslo s moderními technologiemi a nezapomíná při tom ani na udržitelnost svého podnikání. Své výrobky peče z mouky umleté ve mlýně poháněném vodní elektrárnou,“ uvádí Martina Kneiflová, vedoucí partnerka EY v České republice. Pro majitele pekárny je důležité rovněž snížení produkce odpadu nebo bezezbytkové zpracování surovin.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Vítěz soutěže byl vyhlášen s podporou hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby, podle kterého je dobrým ukazatelem toho, že si Josef Bukovský označení Podnikatel roku zaslouží, především jeho schopnost přizpůsobit se dnešní turbulentní době, dávat lidem práci, obstát v obrovské konkurenci a při tom všem být stále o krok napřed.

„Vysoká míra inflace a cen energií, válka na Ukrajině, covid-19. Události poslední doby, které zasáhly každého z nás. Zvlášť podnikatele. Neustále vymýšlet nové projekty, uvádět je do praxe a vlastně nikdy si pořádně neodpočinout – to si zaslouží obrovské poděkování,“ říká Martin Kuba.

spotify-darkweb

Přečtěte si takéSpotify řeší problém s dealery drog. Využívají platformu k propagaciStalo se Spotify novým dark webem? Platforma musí mazat stovky podcastů nelegálně nabízejících léky

Soutěž EY Podnikatel roku vzdává hold výjimečným osobnostem a probíhá v téměř šedesáti zemích světa. Josef Bukovský se nyní spolu s dalšími vítězi regionálních kol, mezi něž patří Marcel Klaus z firmy Klaus Timber, Tomáš Dudák ze společnosti SPUR, Petr Palas z firmy Kentico a Jakub Havrlant z Rockaway s Pavelem Loudou z Louda Auto, bude ucházet o celorepublikové prvenství. Vítěz bude vyhlášen 28. února a následně bude Českou republiku reprezentovat v celosvětovém finále v Monte Carlu.

V porotě soutěže EY Podnikatel roku zasedli bývalí vítězové národního kola a známé tváře českého byznysu jako Tomáš Čupr z Rohlíku, Josef Průša z Prusa Research, Oliver Dlouhý z Kiwi.com, Radka Prokopová z Alcadrianu či Eduard Kučera z Genu (dříve Avast).