Libereckou přehradu čeká oživení. Rekonstrukce přinese plovoucí mola, čistou vodu a nové cesty

Proměna vodního díla začne ještě letos a první návštěvníci si budou moci úpravy užít v létě roku 2025.

liberec-prehrada-kam6

Foto: Kancelář architektury města Liberec

Vizualizace jedné z nejzásadnější úprav břehu přehrady – snadno dostupné náplavky

0Zobrazit komentáře

Liberecká přehrada je místo, které zejména v horkých dnech láká řadu návštěvníků. Ti se zde mohou slunit na travnaté ploše, na baru si koupit vychlazené nápoje, ovšem do vody se vydávají jen ti nejodvážnější. Její kvalita není příliš vysoká a ani celkové zázemí okolo přehrady není zrovna vyhovující. Po dlouhé době by se však liberečtí obyvatelé měli dočkat rozsáhlé rekonstrukce tohoto vodního díla, jež leží jen kousek od centra.

Když v Liberci nejdete do kopce, tak zde prší. A pokud zaprší pořádně, stezka okolo přehrady se rozbahní a zaplní kalužemi. To je ovšem jen jeden z problémů, které toto místo sužují. Zděná hráz prosakuje, opěrné zdi se drolí, zábradlí jsou zrezlá a na některých místech i zcela chybí. A ti plavci, kteří se odváží do ne příliš čisté vody, musejí zdolat nekomfortní železné schůdky.

Hlasů, proč město nevěnuje místu s velkým potenciálem větší péči, se v průběhu let objevila řada. Podle radních byla důvodem průtahů revitalizace místa nutnost koordinovat veškeré úpravy se státním podnikem Povodí Labe, pod který přehrada spadá. Nyní se však věci začnou dávat do pohybu.

Povodí Labe zanedlouho začne s vypuštěním přehrady, vybráním nánosů bahna z jejího dna a opravou hráze spolu s obvodovými zdmi. Tyto práce začnou již v průběhu tohoto roku, přičemž náklady na jejich provedení by se měly vyšplhat na 388 milionů korun bez DPH.

prehrada-kam3

Foto: Kancelář architektury města Liberec

Pohled na aktuální vstup do vody

Vypuštění nádrže chce město využít k revitalizaci jejího okolí na základě studie Kanceláře architektury města Liberec. V celé délce současné pláže by mělo vzniknout masivní schodiště, které umožní pohodlný přístup do vody a také vytvoří místo pro odpočinek. Chybět by neměla ani plovoucí mola, jež nabídnou další možnost, jak si vodu maximálně užít.

Revitalizace počítá také s novými pěšinami lemovanými výsadbou a zábradlím. Na místě se objeví nové odpadkové koše, osvětlení a také prostor vyčleněný pro dětské hry. Důležitou roli má hrát celkový bezbariérový přístup a vznikne i nové přemostění, které propojí spodní část přehrady s ulicí na protilehlém břehu.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Vypouštění by mělo začít 1. září a zabere celý měsíc. Celková obnova díla by měla trvat tři roky, přičemž samotné úpravy okolí přehrady budu zahájeny v roce 2024. Pro veřejnost bude přehrada opět otevřena na jaře roku 2025.

Rekonstrukce přehrady pomůže také se zlepšením funkce, pro kterou byla před více než sto lety vybudována, a to se zadržováním vody při vydatných deštích a s ochranou před povodněmi.

Ukazujeme to nejzajímavější ze světa architektury a co se nejen v Česku staví.

Newsletter Arch | Poslední vydání

Levitující střecha. U Znojma vznikl vinařský komplex inspirovaný moravskou krajinou

V obci Havraníky vyrostl podle návrhu studia Jakub Cigler Architekti vinařský areál, jehož střecha kopíruje reliéf jihomoravské krajiny.

cigler-strechab-oxed

Foto: Thaya

Střecha vytváří dojem, jako by se nad prostorem vznášela

0Zobrazit komentáře

Nedaleko Znojma a jen kousek od hranic s Rakouskem se nachází nenápadná obec Havraníky, která se nyní díky novému architektonickému počinu zapíše na mapu vyhledávaných výletních míst v Česku. Vinařství Thaya zde totiž nechalo vybudovat rozsáhlý komplex, jehož součástí jsou kromě prostoru vyčleněného pro produkci vína také hotel a restaurace.

Podoba komplexu, který je rozdělen do tří základních objemů, vznikla pod taktovkou renomované kanceláře Jakub Cigler Architekti. Areál je rozdělen do dvou funkčních částí – jednou je pracovní dvůr vinařství, druhá je určena pro odpočinek a objevování krás vinařského řemesla. Obě rozděluje objekt bývalé sýpky z roku 1962, kterou se architekti rozhodli pojmout jako srdce vinařství.

„Sýpka se stává těžištěm celého vinařského komplexu. Obepínají ji jednotlivé objekty vinařství a je zde cítit inspirace moravskými vesnicemi v okolí. Z jedné strany je ohraničena výrobní halou s degustačními sklípky a ze strany druhé technologickou halou s apartmány a ubytováním,“ uvádí architekti. Celek Jakub Cigler připodobňuje k okolním moravským vesnicím, které má jeho členitost evokovat.

Signifikantním prvkem nového vinařského komplexu je střecha výrobní a technologické haly, která zvlněním vytváří dojem, jako by se nad prostorem vznášela. Celý areál tak odlehčuje, zároveň má připomínat vlny řeky Dyje, jakož i okolní kopcovitou krajinu. Střechu navíc tvoří tradiční keramická bobrovka (pálená střešní taška pozn. red.). Na střechu pak plynule navazuje uměle vytvořené návrší nad degustačními sklípky a apartmány.

Thaya apartmány

Foto: Thaya

Součástí areálu jsou apartmány inspirované vinnými sklípky

„Jsme v jedinečném kraji, kde se vínu daří. Vloni jsme oslavili deset let našeho vinařství a jedním z našich cílů bylo vytvořit místo, kam budeme moci všechny zvát. Místo, kde je možné ochutnat naše vína, zažít skvělou gastronomii, odpočinout si ve stylovém hotelu a nabrat energii v zahradě, která celý komplex dotváří,“ dodává Josef Trávníček, majitel restaurace, vinařství a hotelu Thaya.

Právě ve zmíněném hotelu mohou hosté nabírat energii, jak dlouho jen budou chtít. A se sklenkou vína z produkce vinařství to půjde o poznání snáz. V části, která milovníkům Pána prstenů na první pohled připomene Hobitín, se nacházejí apartmány. Pojítko bude o to větší, až jejich střechy zcela zakryje travnatý porost, díky němuž ubytování přirozeně splyne s okolní krajinou. Ostatní pokoje se nacházejí v jedné z budov areálu.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Majitelé vinařství Thaya se rozhodli vytvořit pro návštěvníky komplexní zážitek, a tak hosté kromě vinných degustací mohou vyzkoušet také jídlo v restauraci Apri. „Zaměřujeme se na lokální suroviny: zvěřinu z místních lesů, maso z českých chovů, lokální sladkovodní ryby. Vše ochucené bylinkami, které se pěstují přímo v areálu,“ přibližuje koncept restaurace její šéfkuchař Ondřej Lacina.

Znojemsko je tak o další zajímavou architektonickou realizaci spojenou s vínem a kvalitní gastronomií bohatší. Ve vinařském komplexu Thaya navíc během příštího roku přibude i vzrostlá zahrada a tenisové kurty. Hosté tak budou moci vinné degustace a ochutnávání menu v místní restauraci proložit také sportovní aktivitou.

Thaya interiér

Foto: Thaya

Za návrhem stojí kancelář Jakub Cigler Architekti

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání