Na kávu, kremroli i pro chleba. Mladý pár se rozhodl zpestřit gastronomickou scénu v Ústí nad Labem
Únor zve do nového podniku v Ústí, nové pekárny v Praze a k tomu hned na dvě akce, které by si neměli nechat ujít milovníci pizzy, croissantů a ginu.
Dva týdny utekly jako voda, leden je za námi a to znamená jen jediné. Je tady čerstvá várka novinek z české gastronomické scény. Tentokrát si na své přijdou především milovníci vypečených dobrot – slaných i sladkých. Ale radost budou mít také obyvatelé Ústí nad Labem, kde na sklonku měsíce otevřel podnik, který by se neztratil ani v kavárnami proslulém Berlíně.
Inventář
Anna Šurovská se v posledních letech věnuje pečení dortů a sladkých dezertů na zakázku pod značkou Maličko. A protože její sladký byznys hezky kvetl, potřebovala větší prostor pro výrobnu. S přítelem Markem Kinclem nakonec jeden objevili v Brněnské ulici v centru Ústí nad Labem. Měl ale takřka sto metrů, a tak si řekli, že si otevřou rovnou kavárnu, kde bude místo nejen pro Aniččiny zákusky, ale i pro výběrovou kávu z české pražírny Naughty Dog.
„Ve výrobně měli mít zákazníci možnost postát u kremrole a zapít ji filtrovanou kávou. Nakonec jsme našli zmíněný prostor, přišla změna plánu a Inventář je na světě. Je z toho pekárno-kavárna-cukrárna. Prostě místo, kde mohou lidé trávit čas, cpát se dobrotami a pít kafe. Takže všechno, co máme rádi,“ popisuje mladá cukrářka.
V Inventáři hrají hlavní roli především koblihy, kremrole, buchty nebo třeba bábovky. Šurovská bude pokračovat ve výrobě zakázkových dortů, ale přímo v Inventáři se zaměří také na kvasové chleby. V nabídce bude jeden tahoun, jak ho sama označuje, a když budou volné ruce, tak i různé chlebové variace a drobné pečivo. K tomu pochutiny na doma, které mohou posloužit i jako pěkný dárek. „Chceme trošku přispět k dalšímu vývoji města. Rádi bychom se zapojili do místní gastrokultury a obohatili ty, kdo mají chuť rozšířit si obzory,“ dodává Šurovská.
Supernova / Garage 22
Představte si akci, na které si můžete vychutnat báječný croissant a zapít ho skutečně neokoukaným koktejlem na bázi ginu. Pokud vám spojení nepřipadá nahodilé, naopak si říkáte, že jde o událost, na které nesmíte chybět, zapište si do kalendáře čtvrtek 9. února. Úderem šesté hodiny večerní totiž v holešovickém podniku Supernova Bakehouse propukne popup, během kterého se spojí pekařský um s mixologií.
Palírna Garage 22 si vezme do parády bar a ke zdejšímu signature drinku, kterým je negroni infuzované croissantem, přidá ještě tři další: jeden inspirovaný ostružinovým džemem z dílny Supernova Bakehouse, druhý s praženým čajem hojicha a saké a třetí s koriandrem, bílým pepřem a sýrovou espumou. Pečeným doprovodem pak budou dva croissanty inspirované vietnamskými bagetami Bánh mì a k tomu navrch sladký danish s ostružinou a lahodným žloutkovým krémem, který ostřílení cukráři znají jako creme patissiere.
William Thomas Artisan Bakery
V Brně jejich příběh dobře znají nejen milovníci skvělého pečiva. Tomáš Kadlec s Vilémem Ráčkem začali péct croissanty a bagety v garáži, v roce 2017 si otevřeli první pekárnu v ulici Mozolky. Kromě tradičních francouzských specialit se dali také na pečení toustového a kváskového chleba, ale také se jim podařilo převléct českou a moravskou klasiku – tedy koláč – do francouzského hávu. Z croissantového těsta totiž pečou několik druhů takzvaných kroláčů.
V Brně postupně otevřeli další dvě pekárny, obě v centru Brna, a čerstvě jejich pečené nadělení voní také v Praze, konkrétně u zastávky Klamovka na Smíchově. A co si budeme povídat, právě tato lokalita potřebovala řemeslnou pekárnu jako sůl! Takže vřelé díky do Brna.
Slice Slice Baby
Milovníkům pizzy jistě neunikly pop-upy, které pořádá Katka Jakusová. Talentovaná kuchařka sbírala zkušenosti mimo jiné i v dánské Nomě, její vlastní projekt je ale o poznání méně škrobený. Rozhodla se totiž, že bude dělat pizzy, jaké svět neviděl. Třeba se základem ze sýru a piva nebo s BBQ kuřetem a japonskou majonézou.
První letošní pizzové oblažení se uskuteční v pátek 3. února v holešovickém Big Smokers. Tentokrát si Jakusová nachystá pizzu Hawaii s bílým základem, pečeným ananasem, uzenou krkovicí a fior di latte – což je kombinace, díky které by mohli k pizze s ananasem konvertovat i její zarytí odpůrci – a Bloody Marinara s omáčkou z rajčat a vodky se sýrem parmigiano reggiano a speciálním umami posypem.