Nejlepší restauraci světa najdete v Peru. Na skvělou gastronomii lákají ale i další země Latinské Ameriky
Peruánská biodiverzita je rozmanitá a zachytit na talíři se ji snaží v restauraci Central. Za skvělou gastronomií ale nemusíme tak daleko.
Lima, Mexico City, Bogota, São Paulo a výčet by mohl pokračovat. Zdá se totiž, že ať už se v Latinské Americe vydáte kamkoliv, o skvělé restaurace tady budete zakopávat. Alespoň podle letošního vydání žebříčku společnosti The World’s 50 Best Restaurants, v němž se země tohoto kontinentu objevují hned dvanáctkrát. Hrdí na své gastronomické počiny mohou být ale také ve Španělsku, které se do první padesátky probojovalo se šesticí podniků, jakož i v Itálii a ve Francii.
První místo coby nejlepší restaurace světa letos obsadil podnik Central, který se nachází v peruánské Limě. Vyšvihl se tam z loňského druhého místa, což jen dokazuje, že zdejší šéfkuchařka a šéfkuchař udržují konstantní kvalitu. Za restaurací stojí manželé Pía León a Virgilio Martínez. Oba usilují o to, aby na talíř dostali ty nejlepší peruánské ingredience, které zároveň reflektují tamní nadmořské výšky. Menu je tak přehlídkou měnících se ekosystémů.
Za skvělou kuchyní ale nemusíte až na druhou stranu světa, jelikož v prvních padesáti podnicích letos zazářilo také Španělsko. Hned na druhém místě se umístila barcelonská restaurace Disfrutar. Ta na první pohled může vypadat jako klasický tapas podnik – ne že by na tom bylo něco špatného, skvělé tapas je jedním z nejlepších gastronomických zážitků –, ale ve skutečnosti ukrývá experimentální kuchyni v podání šéfkuchařů Oriola Castra, Eduarda Xatrucha a Mateua Casañase.
Na třetím místě se letos nachází restaurace Diverxo, která se ukrývá v ulicích Madridru. Kuchyni zde šéfuje Dabiz Muñoz, jehož porota žebříčku The World’s 50 Best Restaurants popisuje jako hedonistického, kreativního a nepředvídatelného. Muñoz neustále posouvá hranice možného, díky čemuž se tady ochutnávka menu mění spíše na divadelní představení. Není se tak čemu divit, že jde o druhého nejmladšího kuchaře, kterému se podařilo získat tři michelinské hvězdy.
Španělská krasojízda pokračuje restaurací Asador Etxebarri ve městě Atxondo, které se nachází v severní části země v Baskicku. Pochází odtud i zdejší šéfkuchař Victor Arguinzoniz, jenž převádí baskickou tradiční kulinařinu do moderní podoby, ke které si bere na pomoc vždy trochu ohně. Jednotlivé chody příliš nečančá a nepotrpí si ani na divoké kombinace – prostě nechává promlouvat jednotlivé suroviny.