Nejlepším lihovarem roku je opět Palírna Radlík. Nejvíce zabodovala i její hruškovice
Téměř tři stovky českých destilátů se utkaly o titul Pálenka roku, největší české soutěže pálenek. Nejlépe chutnala hruškovice z Palírny Radlík.
V pátek 13. října se české lihovary dozvěděly výsledky soutěže Pálenka roku, které se letos zúčastnilo 37 českých palíren s 296 destiláty. Absolutním vítězem letošního ročníku se stala Hruškovice Williams středočeské Palírny Radlík, která si i letos odnesla titul Palírna roku. Na soutěži měla premiéru kategorie kdoulovic, ve které zvítězila jihomoravská palírna Karl LIQ, založená teprve před rokem. V kategorii ginů zvítězil Summer gin z pražské palírny Garage 22 a nejlepší českou whisky je stejně jako loni ta z Destilérky Svach.
Deset odborných komisí složených převážně z předních českých expertů na lihoviny letos hodnotilo celkem 19 kategorií pálenek v rozmezí od sedmi do třiceti vzorků. Porotci celkem vyzkoušeli téměř tři stovky destilátů, což je v porovnání s loňskými 223 vzorky velký skok. Letošní vysoká účast lihovarů tak ukazuje, že jejich majitelé vnímali, jaký dopad měly loňské výsledky na trh – prodej vítězné meruňkovice například stoupl dvacetinásobně.
Odborné komisi předsedal děkan Vysoké školy chemicko-technologické a předseda Unie destilatérů Karel Melzoch. „Letošní Pálenka roku nám ukázala, že pálenky si vlastní soutěž rozhodně zaslouží. Je patrné, že jejich úroveň každým rokem stoupá. Zároveň můžeme vypozorovat, že současným trendem je posun k odrůdovosti, čistotě a také ke spotřebitelské líbivosti – zkrátka výroba pálenek, které dělají lidem radost,“ uvedl.
Každý produkt byl hodnocen na základě ověřené metodiky, která zkoumá deset parametrů, mezi nimiž je například požitek, vůně, chuť či jemnost. Nejlepší hodnocení napříč kategoriemi získala Hruškovice Williams z řemeslné Palírny Radlík. V průměru dosáhla výsledku 96 bodů a porota ocenila zejména výraznou chuť ovoce – připomíná dokonce hruškový kompot.
„Hrušky pro výrobu této pálenky nakupujeme speciálně v Lombardii, která je williamskami vyhlášená. Následně je všechny poctivě odšťopkováváme a kvasíme ve vinifikátorech. To je metoda, již většina lihovarů nevyužívá, nám se ale osvědčila, protože díky ní můžeme hrušky kvasit při nižších teplotách a zachovat tak jejich intenzivní chuť,“ vysvětluje Kamil Kutina, masterdestilér Palírny Radlík.