Nejlepším lihovarem roku je opět Palírna Radlík. Nejvíce zabodovala i její hruškovice

Téměř tři stovky českých destilátů se utkaly o titul Pálenka roku, největší české soutěže pálenek. Nejlépe chutnala hruškovice z Palírny Radlík.

kutina-nahled

Foto: Archiv Palírna Radlík

Titul Palírna roku si letos opět odnesla Palírna Radlík

0Zobrazit komentáře

V pátek 13. října se české lihovary dozvěděly výsledky soutěže Pálenka roku, které se letos zúčastnilo 37 českých palíren s 296 destiláty. Absolutním vítězem letošního ročníku se stala Hruškovice Williams středočeské Palírny Radlík, která si i letos odnesla titul Palírna roku. Na soutěži měla premiéru kategorie kdoulovic, ve které zvítězila jihomoravská palírna Karl LIQ, založená teprve před rokem. V kategorii ginů zvítězil Summer gin z pražské palírny Garage 22 a nejlepší českou whisky je stejně jako loni ta z Destilérky Svach.

Deset odborných komisí složených převážně z předních českých expertů na lihoviny letos hodnotilo celkem 19 kategorií pálenek v rozmezí od sedmi do třiceti vzorků. Porotci celkem vyzkoušeli téměř tři stovky destilátů, což je v porovnání s loňskými 223 vzorky velký skok. Letošní vysoká účast lihovarů tak ukazuje, že jejich majitelé vnímali, jaký dopad měly loňské výsledky na trh – prodej vítězné meruňkovice například stoupl dvacetinásobně.

Odborné komisi předsedal děkan Vysoké školy chemicko-technologické a předseda Unie destilatérů Karel Melzoch. „Letošní Pálenka roku nám ukázala, že pálenky si vlastní soutěž rozhodně zaslouží. Je patrné, že jejich úroveň každým rokem stoupá. Zároveň můžeme vypozorovat, že současným trendem je posun k odrůdovosti, čistotě a také ke spotřebitelské líbivosti – zkrátka výroba pálenek, které dělají lidem radost,“ uvedl.

Každý produkt byl hodnocen na základě ověřené metodiky, která zkoumá deset parametrů, mezi nimiž je například požitek, vůně, chuť či jemnost. Nejlepší hodnocení napříč kategoriemi získala Hruškovice Williams z řemeslné Palírny Radlík. V průměru dosáhla výsledku 96 bodů a porota ocenila zejména výraznou chuť ovoce – připomíná dokonce hruškový kompot.

„Hrušky pro výrobu této pálenky nakupujeme speciálně v Lombardii, která je williamskami vyhlášená. Následně je všechny poctivě odšťopkováváme a kvasíme ve vinifikátorech. To je metoda, již většina lihovarů nevyužívá, nám se ale osvědčila, protože díky ní můžeme hrušky kvasit při nižších teplotách a zachovat tak jejich intenzivní chuť,“ vysvětluje Kamil Kutina, masterdestilér Palírny Radlík.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

V jednotlivých kategoriích ovocných destilátů, kterých se v soutěži utkalo 179, pak uspěly slivovice s názvem Horňácká durancie z Palírny Kuželov, Hruškovice Williams z Radlíku, Jablkovice Zlatá z Destilérky Svach, vínovice z dubového sudu z Radlíku, Blatenská višňovice z lihovaru Liqui B, třešňovice z Radlíku či morušovice Martenz a meruňkovice od Rudolfa Jelínka. Jelikož Palírna Radlík sklidila tolik zlatých medailí, odnesla si letos stejně jako loni titul Palírna roku.

Palírna Radlík nadto zaujala také v zahraničí na mezinárodní soutěži Spirits Selection by CMB (Concours Mondial de Bruxelles), která letos probíhala v italském Trevisu a bylo v ní hodnoceno přes 23 tisíc vzorků z 55 zemí. Odnesla si z ní tři zlaté medaile za višňovici, slivovici z dubového sudu a vínovici z dubového sudu a k tomu ještě velkou zlatou medaili, která se uděluje výjimečným produktům – tu si odnesla za Ořechový likér. Jde o dosud nejlepší umístění českých destilátů na této soutěži.

kutina-nahled

Přečtěte si takéV Palírně Radlík chtějí, aby byli Češi na místní kořalky hrdíDestilační aparaturu jako oni nikdo další nemá. V Palírně Radlík chtějí, aby byli Češi na místní kořalky hrdí

Na koštu Pálenka roku se poprvé objevila kategorie kdoulovic a premiéru tu měl také lihovar Karl LIQ z jižní Moravy, který vznikl před rokem. Právě jeho kdoulovice z plodů zrajících na svazích chřibského podhůří obsadila první příčku. „Zhruba před sedmi lety byly na českém trhu pouze dvě kdoulovice. Trh se však rozšiřuje tak rychle, že jsme letos mohli vyhlásit jejich samostatnou kategorii. Právem v ní zvítězila kdoulovice Kar LIQ, která má vůbec nejcharakterističtější možnou chuť, jemnou až mydlinkovou,“ říká Jakub Gottwald, majitel společnosti Lihovárek a pořadatel soutěže.

V kategorii ginů v konkurenci třiceti dalších zvítězil Summer gin z pražské palírny Garage 22. Specifickou kategorii představovala také česká whisky, kterou stejně jako vloni opanovala Destilérka Svach. Její produkty skončily na prvním i třetím místě. V kategorii budoucích whisky pak uspěla Palírna Agnes, jejíž mok je podle Jakuba Gottwalda tím, jenž by měli milovníci whisky vyhlížet.

„Produkce i prodeje řemeslných lihovarů se konstantně zvyšují. V uplynulém roce k tomu bezesporu přispěla i Pálenka roku. Loňskému absolutnímu vítězi, Vínovici z dubového sudu Palírny Radlík vzrostly meziročně prodeje třiapůlkrát, vítězné slivovici z Palírny U Větrného mlýna Kuželov pětkrát a meruňkovici Svach dokonce dvacetkrát,“ uzavírá Gottwald.

Blíží se druhá edice gastronomického festivalu Restaurant Week. Zve do 39 podniků po celém Česku

Potřebujete inspiraci, kam vyrazit? Máte štěstí, protože je tady čerstvý přehled novinek z české gastroscény v podobě newsletteru Deli.

amano-nahled

Foto: Amano

V rámci Restaurant Weeku můžete vyrazit do 39 podniků, například do pražského Amana

0Zobrazit komentáře

Zdá se, že dozvuky léta máme definitivně za sebou a můžeme začít vytahovat teplé boty a kabáty. S příchodem chladné sezony se ale roztrhl pytel také s všemožnými gastronomickými akcemi. Vydat se tak můžete třeba na poměrně nový formát v podobě „Týdne restaurací“, na oblíbený kávový festival nebo na technoparty, kde se dosyta najíte.

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání

Restaurant Week

V Praze a také v několika městech po Česku začne 25. října podzimní vydání Restaurant Weeku, jehož historie sahá ve světě až do roku 1992. Pokud vás první edice minula, tak vězte, že si pro vás v rámci této akce připraví vybrané restaurace speciální tříchodové menu za 590 nebo 790 korun. V každém podniku navíc dostanete na uvítání koktejl na bázi Martini.

„Chceme podpořit a nastartovat českou gastronomii, a protože se akce zúčastní i podniky v menších českých městech, zvolili jsme cenu, která víc odpovídá zaměření restaurací a možnostem zákazníků, tedy menu za 590 korun,“ vysvětluje Jirka Hilgart, vítěz soutěže Masterchef 2015, který je projektovým manažerem podzimní edice.

sansho

Foto: Sansho

Festivalové menu si připravila i restaurace Sansho

Záleží jen na vás, kolik podniků si naordinujete, cílem festivalu je ale širokou veřejnost seznámit s místy, do kterých by třeba i kvůli jinak vyšším cenám nevyrazila. Tentokrát se zapojí například restaurace Amano, Sansho, Aromi, ale také strakonická Sůl a řepa, táborský Mace nebo Dvůr Perlová voda nedaleko Kostelce nad Ohří. Celkem půjde o 39 restaurací.

Právě zapojení podniků v Táboře či Strakonicích a dalších městech naznačuje, kam se by Restaurant Week chtěl v Česku dál vyvíjet. „Chceme ukazovat nové a zajímavé podniky nejen v hlavním městě, ale přivést nové zákazníky také do regionů. Ukázat místním, že možná netuší, jaké hvězdné, ale přitom dostupné menu jim nabízí neznámá restaurace v jejich okolí,“ dodává Hilgart.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Do vybraného místa je potřeba si předem udělat rezervaci na webových stránkách Restaurant Weeku. Výhodou tohoto systému je, že podniky předem uvidí, kolik lidí k nim přijde. Mohou tak dobře plánovat objednávky surovin podle počtu chodů a nehrozí, že se tak bude jídlem zbytečně plýtvat.

Akcí se ale v říjnu děje mnohem více. Na své si přijdou milovníci kávy i kvalitní technoparty. Pro další novinky se ponořte do posledního vydání newsletteru Deli.