Nejprve krávy, teď kola. Český Pepper Field s restaurací Sia znovu podpoří pepřové farmáře

Díky projektu Pepper Field je Česko prý třetí největší zemí co do konzumace kampotského pepře. Jeho další fanoušci se nejspíš zrodí v podniku Sia.

pepper-field-sia-nahled

Foto: Hynek Hampl

Šéfkuchař restaurace Sia Jiří Štift a spoluzakladatelka Pepper Fieldu Klára Dohnalová

0Zobrazit komentáře

Česká značka Pepper Field se v průběhu šesti let od svého vzniku dostala nejen do kuchyní gastronomických nadšenců, ale také do kulinářského zázemí mnoha restaurací. Dlouhodobě spolupracuje například s pražským podnikem Sia, ve kterém už před čtyřmi lety vybrali prostřednictvím speciálního menu peníze na nákup dvou krav pro pepřové farmáře v komunitě Osoam. Nyní se rozhodli dobrou věc zopakovat, tentokrát však za získané peníze pořídí kola pro kambodžské děti.

Férový přístup a zlepšování životního standardu pepřových farmářů jde s filozofií značky Pepper Field ruku v ruce od jejího založení. Vlastně jde o hlavní důvod, proč vůbec vznikla. Zakladatelé firmy David Pavel a Klára Dohnalová totiž před lety vyrazili do Kambodže, kde se coby turisté vydali také mezi pěstitele pepře na plantáže v provincii Kampot.

Tehdy zjistili, že farmáři za cenné kuličky dostávají velmi malou odměnu. A to i přesto, že kambodžský pepř je považován za nejlepší na světě. Rozhodli se tak, že začnou s jeho pěstiteli spolupracovat formou přímého obchodu a na rozdíl od překupníků jim budou platit obnos, který odpovídá jejich práci a hodnotě suroviny.

Dodneška je český Pepper Field prý jedinou firmou na světě, která s farmáři v Kambodži tímto způsobem obchoduje. A podle slov Kláry Dohnalové je Česko aktuálně třetí největší země na světě z hlediska konzumace kampotského pepře.

pepper-field-2

Foto: Pepper Field

V Pepper Field se od začátku zapojují do života kampotských komunit

I díky tomu se mohou David Pavel a Klára Dohnalová zaměřovat na zlepšování životních podmínek komunit, s nimiž jsou v kontaktu. V minulosti uspořádali například potravinovou sbírku Milion pro Kambodžu, díky které rozvezly kamiony po vesnicích farmářů nejnutnější potraviny během záplav, do spřátelené školy vozí dobrovolníky z Česka nebo ji zásobují sportovními a jinými pomůckami.

V předchozí spolupráci s restaurací Sia zase vybrali peníze na nákup dvou krav pro komunitu v Kardamomových horách, která žije udržitelným způsobem v souladu s těmi nejstaršími kambodžskými kmeny a snaží se zabraňovat vypalování lesů.

„Poslední spolupráce se Sia byla postavená na kambodžském menu, které pomáhali sestavit v kuchyni naši přátelé z Kambodže. Vybírali jsme tehdy dvacet tisíc korun na dvě krávy, které komunita Osoam potřebovala na biopalivo, ale také na investici – z prodaného telátka tehdy postavili celou školu! Podařila se vybrat celá částka, navíc hned první den přišel zákazník, kterému tak strašně chutnalo, že se rozhodl, že nám koupí celou krávu,“ usmívá se Klára Dohnalová.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Nyní se podobná iniciativa opakuje. Od 19. do 25. července je totiž v Sia možné ochutnat speciální menu, jehož součástí jsou takřka všechny pepře z portfolia Pepper Fieldu. Z každého prodaného jídla poputuje deset korun na nákup kol pro děti pepřových farmářů. Kolo je totiž důležitý dopravní prostředek, díky němuž se mohou malí studenti snáze dostat do vzdálené školy.

Většina dětí farmářů, u kterých Pepper Field nakupuje, již do školy dochází. Jednou z podmínek spolupráce je totiž investice vydělaných peněz právě do školní docházky.

sia-1

Foto: Hynek Hampl

Do 25. července lze v Sia ochutnat speciální menu

„Jízdní kola Pepper Bikes kupujeme dětem postupně. Dětí máme skoro tisíc a jedno kolo stojí padesát dolarů. Školné stojí pro srovnání od jednoho dolaru měsíčně, takže si představte, jaký luxus je koupit dítěti jedno kolo,“ dodává Dohnalová. Kromě toho chtějí v Pepper Field po farmářích také to, aby investovali prostředky do zdravotní péče a rozvoje pepřových polí.

Do úterý 25. července lze v restauraci Sia ochutnat čtyři speciální chody připravené šéfkuchařem Jiřím Štiftem. Vepřový bok marinovaný v citronové trávě s pečeným kimčchi a wasabi majonézou, indonéský hovězí satay, kuřecí špíz jakitori s jarní cibulkou a udon nudlemi a grilovanou chobotnici a kalamáry s dresingem z citurusu juzu a grilovanými houbami šitake. V každém jídle se blýskne jiný druh kampotského pepře.

Mladý pár si vysnil vlastní bistro. Teď v něm připravuje jídla z dětství i z cest a kávu s misem

Po menší odmlce je tady čerstvé vydání newsletteru Deli, který jako vždy překypuje novinkami z českého gastronomického rybníčku.

mamam-nahled

Foto: Mămăm bistro

Meggie a Nugy, majitelé nového Mămăm bistra

0Zobrazit komentáře

Červencový závan určený pro milovníky gastronomie tentokrát přináší něco pro fanoušky neokoukané asijské kuchyně, burgerů, skvělých koktejlů a také pro ty, kdo by rádi zmizeli někam do přírody. Pokud jste se už vrátili z prvního dovolenkového turnusu a říkáte si, že byste vyběhli na něco dobrého, máte tak z čeho vybírat.

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání

Mămăm bistro

Pražské Vršovice zatím ve zkušebním provozu přivítaly nové asijské bistro, které si otevřela dvojice Nugy a Meggie. Mladí podnikavci a gastronomičtí nadšenci si společně vysnili vlastní podnik, ve kterém by se odrážela jak jejich láska ke kuchyni exotického Východu, tak jejich hravá povaha. Oba se v kuchyni otáčeli už od dětství. Nugy od patnácti pomáhal v rodinném bistru v brněnské tržnici, později začal pracovat v restauracích v Praze. Meggie vařila už jako malá společně se svou mámou doma, v dospělosti pak stejně jako Nugy začala sbírat zkušenosti právě v gastru.

„S myšlenkou na vlastní podnik jsme si začali hrát už v listopadu 2022. Mămăm je náš způsob, jak se vyjádřit. Nedokážeme říci, jestli jsme tradiční Vietnam, nebo spíš asijská fúze. Oba jsme Vietnamci, vyrůstali jsme ale v Česku, což se projevuje i v našem jídle,“ vysvětluje Nugy. Na menu jsou například vietnamská žebírka, která podle dvojice zná snad každé vietnamské dítě, v každé rodině se ale dělají jinak, krevetový burger inspirovaný asijskými fast foody, krevety v košíčku z rýžové mouky nebo nudle s kuřetem pěti koření.

mamam-2

Foto: Mămăm bistro

Jedním ze zdejších chodů jsou například vietnamská žebírka

„Děláme jídlo, jaké jsme jedli v dětství, ochutnali při cestování nebo vzniklo experimentováním v naší kuchyni doma. Jídlo, které nás baví. A to je pro nás to hlavní,“ dodává Nugy. Na menu se vyjímá také specialita v podobě kávy s misem. Dvojice totiž chtěla hostům nabídnout vietnamskou kávu, ale věděla, že pro někoho může mít moc silnou chuť.

Rozhodli se tak její hořkost doplněnou o sladké salko vybalancovat miso pastou, která je slaná a plná umami chuti. Výsledek chutná trochu jako káva se slaným karamelem, kterou skvěle doplňuje vrstva vyšlehaného mléka. „Zrnka si navíc dovážíme sami z Vietnamu, z mé oblíbené kavárny v Hanoji. V komerčních značkách mi vadila umělá chuť a pach,“ říká Meggie.

Grandhotel Evropa jako W Prague

Přečtěte si takéPražský hotel láká běžné lidi na snídaně, kuchařku Chili a home officeNa home office do pětihvězdičkového hotelu? Klidně, W Prague láká běžné lidi na snídaně i kuchařku Chili

Oficiální otevíračka je naplánovaná na 28. července, ale v bistru se můžete zastavit už nyní. Nugy a Meggie doporučují přijít ve více lidech a ideálně si objednat úplně vše. Menu totiž není vzhledem k menší kuchyni příliš rozsáhlé, během jedné návštěvy si tak člověk může rychle najít svého favorita.

Na gastronomické scéně se toho ale událo mnohem víc. Všechny novinky si můžete prohlédnout v posledním vydání newsletteru Deli.