Obědvají zde dělníci i majitel firmy na burze. Pokud jde o jídelny, v Karlíně je fenomén jen jeden

Gastro Karlín strávníkům umožňuje cestovat v čase a vrátit se do školních jídelen. Česká klasika, lidové ceny a prostor, který si na nic nehraje.

Peter BrejčákPeter Brejčák

barca-gastro-minKomentář

Foto: CzechCrunch

„Gastro je životní štěstí,“ hodnotí Bára Třešňáková z CzechCrunche

0Zobrazit komentáře

Glosa Petera Brejčáka: Když kolegyně Sára Goldbergerová před časem napsala článek o populárních Jídlovicích, restauraci nazvala „karlínským obědovým fenoménem“. Souhlasím, že jde o výborný koncept se skvělým jídlem za rozumnou cenu. Ale pokud se budeme bavit o pražských jídelnách – neboli „táckárnách“ s odkazem na klasický tácek, s nímž si zákazník musí vyzvednout oběd u pultu –, opravdový karlínský obědový fenomén je naprosto jiný. Seznamte se: Gastro Karlín.

I Sára v článku o Jídlovicích jídelnu Gastro nepřímo zmínila: „V Karlíně se nachází i typická ‚závodní‘ jídelna, a i když ji redakce CzechCrunche pravidelně navštěvuje, po nějaké době může být zdejší výběr postavený na smaženém sýru a UHO omáčkách s knedlíky trochu monotematický.“ Právě to je ale kouzlo Gastra.

Už jenom dostat se do podniku je zážitek. Projdete dlouhým podchodem a ocitnete se ve vnitrobloku, odkud musíte vyjít do prvního patra. Zdi kolem schodů zdobí malby dětí ze základní školy (za povšimnutí stojí zejména hranolky s logem McDonald’s). Do jídelny se pak dostanete přes tunel obložený poloprůhlednými plastovými deskami, který svou vůní už často láká na samotné pokrmy. Takže zatímco ve zmiňovaných Jídlovicích čekáte v dlouhé frontě venku, což v současném počasí není zrovna příjemné, řada hladových lidí v Gastru stojí hezky vevnitř a díky sehrané obsluze rychle postupuje.

V Gastru vás přivítá prostředí, které na první pohled i atmosférou připomíná jídelny ze středních a základních škol (kromě věku samotných strávníků). Myšleno samozřejmě v dobrém. Na výběr je většinou minimálně pět různých pokrmů, z nichž jedním je vždy smažený sýr, který si na nic nehraje a svým poměrem cena/výkon překonává i signature smažák sítě hospod Lokál (kde stojí úctyhodných 285 korun). Další volby jídel, které se střídají v několikatýdenním cyklu, pak do velké míry představují českou klasiku.

Konkrétně například naší redakcí oblíbené buchtičky se šodó, pikantní masová směs s bramborákem, šunkofleky, rajská… ale také různé variace mezinárodní kuchyně v českém podání jako indické tandoori kuře (což znamená, že je s kari) nebo mexická masová směs (je pikantní) i boloňské špagety. Běžná jídla, u nichž to dává smysl, jsou podávána s UHO, tedy klasickou a skutečně výbornou univerzální hnědou omáčkou.

Porce jsou přiměřené a nejlepší na celém gastronomickém zážitku je cena. Oběd totiž stojí od 145 do asi 170 korun s tím, že v ceně je již zahrnutá polévka i bezedný nápoj. Přitom v Karlíně není samozřejmostí ani čistá voda v karafě. Zato v případě Gastra jde o teplý „čaj“ v zimě a sirupovou vodu v létě – přesně s chutí, kterou si pamatujete ze základky.

jidlovice-nahled

Přečtěte si takéJan Souček otevřel jídelnu, ze které se stal karlínský obědový fenoménChtěl trávit více času s rodinou. Otevřel si tak jídelnu, z níž se stal karlínský obědový fenomén

Pro štamgasty má navíc Gastro připravenou speciální nabídku, kdy díky kartě, na kterou si můžete nabíjet peníze, dostanete každé desáté jídlo jen za 49 korun. V širším centru Prahy a v srdci Karlína Gastro se svou cenovou politikou nemá konkurenci. Taková nabídka láká různorodé spektrum návštěvníků, mezi nimiž jsou nejen redaktoři CzechCrunche, ale i zaměstnanci mnoha firem sídlících v okolních kancelářích, stavební dělníci či důchodci. A nejednou jsme zahlédli i zakladatele společnosti, s jejímiž akciemi se obchoduje na pražské burze.

Osobně jsem byl v Gastru poprvé asi před sedmi lety a od té doby se tam téměř nic nezměnilo. Pravidelně do jídelny chodím poslední dva roky, během nichž CzechCrunch sídlí v Karlíně. Pamětníci, kteří v této pražské čtvrti pracují delší dobu, přitom vzpomínají, že tento podnik byl legendární již mnohem dříve. Pořád je a doufáme, že bude i nadále. Legendy se nerodí ze dne na den.