Objednávky jídla bezobalově. Wolt začíná rozvážet pokrmy ve vratných REkrabičkách
Jídlo v REkrabičkách lze objednávat v Praze, Brně, Liberci, Ostravě i Českých Budějovicích. Krabičky je však nutné vracet zpět do restaurací osobně
Objednat si jídlo přivezené ve znovupoužitelné REkrabičce je nově možné z více než čtyř desítek podniků v Praze, Brně, Ostravě, Liberci a Českých Budějovicích. Další restaurace by měly navíc přibývat s tím, že využité REkrabičky mohou strávníci vracet v kterékoliv z partnerských restaurací projektu. Ve finále tak jen stačí zaplatit zálohu a těšit se z toho, že objednávka příliš nezatížila planetu.
Objednávat si jídlo prostřednictvím služeb, jako je Wolt, znamená nutnost řešit, jak naložit s obalovým materiálem, ve kterém jídlo přichází. Jedná se o papírové, ale často i plastové obaly, které kolikrát není možné z důvodu znečištění efektivně roztřídit, a tak často končí na dně odpadkových košů a později na skládkách.
Na tento problém se v roce 2020 zaměřil Ondřej Širočka prostřednictvím projektu REkrabička. Ten umožňuje partnerským restauracím a jejich hostům využívat vratné zálohované krabičky. Koncept se i přes pandemickou situaci rychle rozšířil a dnes Široček a jeho tým hlásí přes 600 partnerských restaurací a dalších podniků.
K růstu projektu nyní pomůže i nová spolupráce s finskou rozvážkovou službou Wolt, díky které je možné jídlo v plastových REkrabičkách přebírat přímo na prahu vlastního domu či u sebe v kanceláři, aniž by bylo nutné osobně zabíhat do restaurace.
Vzájemnou spolupráci začaly společnosti testovat začátkem letošního roku v 15 podnicích na území Prahy, Brna a Českých Budějovic. Během pilotní fáze Wolt rozvezl v REkrabičkách na 800 jídel. Princip fungování je přitom jednoduchý. Zákazník si při objednávce zvolí možnost dovážky jídla v REkrabičce, s čímž se pojí nutnost uhradit zálohu ve výši 80 korun, která se připočítá k běžné ceně jídla.
Aby se strávník dostal ke své záloze zpět, je nutné REkrabičku po jejím vymytí zanést do některé z partnerských restaurací, kde REkrabičky přijímají. Těch je aktuálně v zemi 639, takže je síť pokrytí relativně hustá. Přesto se nabízí otázka, zda by nedávalo smysl mít možnost vracet REkrabičky přímo kurýrům. Tuto možnost však prozatím Wolt nenabízí.
Nastartujte svou kariéru
Více na CzechCrunch JobsKaždý, kdo má hlad, si aktuálně může nechat Woltem dovézt jídlo v REkrabičce ze 40 podniků nacházejících se v Praze, Brně, Ostravě, Liberci a Českých Budějovicích. Jmenovitě se jedná například o Bowlers, Etapu, Puzzle Salads, Pilgrim či Palouk. Seznam podniků, které mají spolupráci s Woltem i REkrabičkou, je možné vyhledat v aplikaci Woltu po zadání slova REkrabička.
Podobně jako za službu neplatí nic navíc zákazníci, stejná situace zůstává i pro restaurace. Ty odvádějí REkrabičce standardní poplatky spojené s využíváním jejich krabiček, které se pohybují v rozpětí od jedné do čtyř korun za kus.
Mimo větší udržitelnost objednávek se REkrabičky podílejí i na kvalitě samotné dodávky. Oproti jednorázovým obalům totiž dovedou udržet pokrm déle teplý a také lépe těsní. Jídlo je navíc možné v REkrabičce ohřívat i v mikrovlnce a krabičku lze bez problému mýt v myčce. Nic se nehromadí v odpadkovém koši, a tak možná bude dovezené jídlo i o trochu více chutnat.