Obývák ve skleníku. Dánští architekti navrhli novou podobu michelinské restaurace Äng

Panenská příroda, skvostná architektura, vytříbený design a 19 chodů k tomu. Tak vypadá nejen gastronomický zážitek v restauraci Äng.

restaurace Äng

Foto: Jonas Bjerre Poulsen

Restaurace Äng spojuje několik architektonických přístupů

0Zobrazit komentáře

Uprostřed louky, která se rozprostírá na jedné z největších švédských vinic Ästad Vingård, navrhlo dánské studio Norm Architects objekt, v němž se ukrývá znovuotevřená michelinská restaurace Äng. V prostorách si mohou hosté vychutnat impozantní večeři o devatenácti chodech rozprostřenou do bezmála pěti hodin. Během nich se lze naplno ponořit do světa, kde se snoubí architektura, požitek z jídla a umění.

Restauraci Äng vévodí šéfkuchař Filip Gemzell s manažerkou Ann-Catrin Johanssonovou. Gastronomický koncept od počátku stavěli na skandinávských chutích a lokálních ingrediencích a v roce 2021 získali michelinskou hvězdu. Nyní má restaurace novou podobu od renomovaného architektonického studia a kromě skandinávské kuchyně se od svého znovuotevření 1. července soustředí také na víno – pod restaurací se tak nachází skrytý vinný sklep.

„Udržitelnost bereme neustále v potaz, a to ve všem, co děláme – ať už jde o sociální odpovědnost nebo ingredience. Tento přístup chceme odrazit také ve vinném lístku, soustředit se tak budeme na evropská vína klasických stylů a chutí. Nebudeme se zaměřovat jen na naturální vína, ale chceme pracovat s vinaři a producenty, kteří souzní s naší vizí udržitelnosti,“ uvedla Johansson pro magazín Star Wine List.

restaurace Äng 1

Foto: Jonas Bjerre Poulsen

V interiéru se nachází dubový nábytek značky Karimoku

Po tom, co člověk projde zelenou loukou, vstoupí do prostoru, který zvenčí vypadá jako skleník. Ocelová konstrukce svírá velkoformátové prosklení a působí minimalistickým dojmem, který nijak nenarušuje okolní krajinu. Ta se od něj odráží a celý objekt díky tomu splývá se svým okolím. Interiér je zařízen velmi čistě a díky všudypřítomnému sklu se hosté stále cítí, jako by seděli v přírodě, nikoliv v uzavřeném prostoru.

„Inspirovali jsme se panenskou severskou přírodou, která obklopuje Äng, jakož i japonskou estetikou a řemeslem, díky čemuž interiér nabízí celistvý smyslový zážitek,“ popisuje architektonické pojetí Frederik Werner z Norm Architects. Japonského ducha dodávají prostoru nábytek z dubového dřeva od značky Karimoku, servírovací tácy ze studia Keiji Ashizawa Design nebo stojany na boty u vchodu, které se podobají těm v japonských chrámech.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Celý interiér povznáší také umění, například sochy norského výtvarníka Anderse Pfeffera Gjengedala, sochy a keramika od umělkyň Viki Weiland a Ully Bang nebo rozličné předměty od dánské umělkyně Sary Martinsen. Kamenná sousoší vytvořená z balvanů z lomu ve švédském městě Växjö opět navazují na japonskou zenovou zahradu, jejíž krása spočívá v prázdných místech, která vznikají mezi jednotlivými objekty.

Vinný sklep představuje kontrast k prosvětlenému prostoru situovanému ve vrchní části restaurace. A přesně o to architekti usilovali. „Změna světla nám umožnila využít techniku šerosvitu, známou z vizuálního umění. Spočívá v kombinování světla a stínů, díky čemuž lze dosáhnout kontrastů a pocitu hloubky,“ vysvětluje Jonas Bjerre-Poulsen, jeden ze zakladatelů Norm Architects.

restaurace Äng 3

Foto: Jonas Bjerre Poulsen

Díky prosklení objekt splývá s okolní krajinou

Ztlumená světla mají mít na hosty efekt zesílení ostatních smyslů. V šeru člověk mnohem lépe vnímá okolní zvuky, vůně, doteky a především chutě. Na rozdíl od proskleného interiéru, který prozařuje přirozené světlo, je tak vinný sklep mnohem komornější a vytváří ideální podmínky pro vychutnání zdejší selekce vín. Prostor je tady až pro 3500 lahví, takže pozornost, kterou chtějí majitelé Äng věnovat vínu, je skutečně velkolepá.

Pokud zatoužíte po zážitku, který spočívá v potěšení všech smyslů, připravte si v přepočtu přibližně 4700 korun na osobu. Vinné párování přijde v Äng na 3500 korun, ale dopřát si můžete i nealkoholickou verzi za 1800 korun. A kdybyste toužili ještě po větším odpojení od reality všedních dní, součástí vinice Ästad Vingård je také hotel se spa, jehož součástí je třeba podvodní sauna.

restaurace Äng 2

Foto: Jonas Bjerre Poulsen

Sousoší z kamenů je inspirované japonskými zenovými zahradami

Ukazujeme to nejzajímavější ze světa architektury a co se nejen v Česku staví.

Newsletter Arch | Poslední vydání

U Ladronky vznikají byty a vily, o jejichž teplo a chlad se bude starat strop. Zahrady navrhne Leffler

Nový projekt v blízkosti Ladronky se zaštiťuje ateliérem Podlipný Sladký architekti, designérským studiem Olgoj Chorchoj a zahradním architektem Ferdinandem Lefflerem.

Eliška NováEliška Nová

Císařská vinice

Foto: JRD

Císařská vinice

0Zobrazit komentáře

Výhledy tu budou staromódní, byť nesmrtelné – na Motolský park nebo usedlost Cibulka. V protikladu k tomu je projekt prošpikovaný chytrými technologiemi pro zdravé bydlení. Za sebou má ale i slavná jména, která vdechnou novému developerskému projektu podobu. JRD staví v Praze u Ladronky byty a vily.

Na Císařské vinici nyní rostou čtyři vily, tři řadové domy a dva bytové domy s bezmála sedmdesátkou bytů. Developer se rozhodl pro projekt využít chytré technologie. Zajímavostí je tak například regulace teploty pomocí betonového jádra.

„Chceme použít vytápění a chlazení stropem, a to pomocí aktivovaného betonového jádra v kombinaci s teplenými čerpadly,“ líčí produktový manažer JRD Petr Valeš. Čerpadla mají fungovat na principu země voda, to znamená, že energii ze země získává topná voda. Efektem je především šetření nákladů. Pomoci s teplotou v bytě mají také okna, která izolují teplo.

Vytápění a chlazení pomocí betonového jádra se až dosud používalo především v kancelářských budovách. JRD je nyní přenáší i do domovů. Teplo bude v bytech a vilách měřit zařízení pro chytrou domácnost. Na vinici má fungovat také rekuperace.

Císařská vinice

Foto: JRD

Projekt Císařská vinice roste nedaleko Ladronky

Projekt využije rovněž speciálních příček, které nepropouští zvuk. Dost tak bylo překřikování zvuků z jednotlivých místností. JRD se na jejich výrobě podílelo s firmou Vapis. Na Císařské vinici budou také inteligentní boxy na ukládání zásilek.

Developer si k projektu přizval pražské studio Podlipný Sladký architekti. Bytové domy mají mít užitnou plochu 6 400 metrů čtverečních a k dispozici víc jak sedmdesátku parkovacích stání. Každý byt má balkon či terasu, případně předzahrádku. A domy budou mít k dispozici také vlastní vnitřní park. Vily a řadové domy nesou název po odrůdách vinné révy. Bydlet je tak možné v Cabernetu, Merlotu nebo Pinotu.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Kromě architektů se na podobě nového komplexu podílí designérské studio Olgoj Chorchoj a designérka Pavla Hromková ze studia Notakio. Obě studia se podepíšou na podobě základního vybavení v interiéru.

Do třetice do podoby Císařské vinice zasáhne známý krajinářský a zahradní architekt František Leffler z ateliéru Flera. Ten se má postarat o to, aby měly jednotlivé byty a vily nejen krásný výhled, ale navrhne i podobu zahrad a vnitřních parků.

Projekt v Praze 5 se už začal stavět, přičemž s kolaudací se počítá na příští květen. JRD chce, aby Císařská vinice představovala desatero, které zahrnuje zdravý vzduch, příjemné klima, přirozené světlo, vnitřní ticho, zdravé materiály, duševní rovnováhu nebo dostatek zeleně.

Císařská vinice

Foto: JRD

Projekt navrhl ateliér Podlipný Sladký architekti