Od věnečků pro přátele až po butik v centru Prahy. Z tradičního zákusku udělal mladý cukrář hit

Když máte podnikatelského ducha, i pečení pro okruh přátel může vyústit ve vlastní podnik. Nebo třeba rovnou exkluzivní butik.

venecek-boxed

Foto: Věnečky Janeček

Tradiční české zákusky z Boutique Věnečky Janeček

0Zobrazit komentáře

I zákusku, který všichni notoricky známe, se dá propůjčit punc vytříbenosti. Alespoň Romanu Janečkovi se to podařilo. Věnečky si od něj nejprve objednávali jeho přátelé a kolegové, po několika úspěšných pokusech je začal nabízet na zakázku i širší veřejnosti. A po dvou letech od prvních objednávek si otevřel luxusní věnečkový butik.

Roman Janeček rád vzpomíná na doby, kdy pekl společně se svou prababičkou, která byla cukrářkou. Na její stopy ale ve svém kariérním směřování nenavázal tak přímočaře. Pečení a cukrařině se nejprve věnoval jako nadšenec, který svými sladkými počiny dělal radost přátelům a kolegům v práci.

Pečení pro radost nabralo podnikatelský ráz, když si u něj lidé z okruhu jeho známých začali objednávat zákusky na zakázku. A pak si poručili přímo věnečky. Roman Janeček se tak pustil do pilování receptury právě na tento tradiční český zákusek. Vše se pak učil sám, často metodou pokus omyl, přičemž vycházel z postupů, které si osvojil od prababičky.

Finální podoba věnečků, jež si lze dopřát v „jednohubkové“ velikosti, přitom vznikla tak, že se Romanovi Janečkovi nedařilo upéct věnečky standardního rozměru. „První věnečky byly hrůza a děs. Jen udělat kulatý tvar byla celkem výzva, spousta prvních plechů letěla do koše,“ vypráví Janeček, když se setkáváme v jeho nově otevřeném butiku.

Roman Janeček

Foto: Věnečky Janeček

Roman Janeček otevřel vlastní věnečkový butik

Až jednoho dne mu kamarádka poradila, aby dělal věnečky malé. Nápad se ujal, i když Janeček vzpomíná, že na něj nejprve nechtěl přistoupit. „Jsem totiž megaloman a představa, že bych dělal něco v miniaturní formě, se mi příčila,“ směje se. Nakonec se i přes počáteční nelibost zrodila zmenšená forma známého českého zákusku.

Ale velikost není to jediné, čím se věnečky od Janečka vymykají. „Prvotřídní ingredience jsou dnes samozřejmě základ. Hodně si dávám záležet na krémech, které jsou mnohem lehčí, než jak je známe u klasických věnečků,“ vysvětluje cukrář.

Stálou nabídku nyní tvoří tři varianty krému: máslový krém s koňakem, pistáciový a čokoládový s rumem. Minivěnečky nejsou příliš sladké, díky čemuž si lze naplno užít chuť použitých ingrediencí.

Rozjezd díky Instagramu

Nejprve se věhlas věnečků od Janečka roznesl šeptandou mezi známými. Nejvíce stálých zákazníků ale mladý podnikatel v cukrařině získal, když šel s kůží na trh, tedy na Instagram. „To je bezesporu médium, na kterém jsem mohl svůj byznys postavit. A díky prezentaci, kterou jsem od počátku zvolil, si moje věnečky vybrala klientela z Pařížské,“ uvádí.

Roman Janeček měl právě v této pražské módní Mekce dlouho zapuštěné kořeny. Prošel několika zdejšími butiky, prezentaci včetně samotného balení věnečků a použitých surovin tedy ušil na míru lidem, k nimž měl blízko. Rozbalování krabice věnečků tak přirovnává k rozbalování krabice ukrývající luxusní kabelku: „Je to ceremonie a radost.“

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

S tím, jak se objednávky množily, začala vyvstávat potřeba vlastního zázemí s profesionální kuchyní a hlavně s dostatkem prostoru, kde by mohl Roman Janeček své „sladké klenoty“, jak věnečkům říká, prezentovat s patřičnou sofistikovaností.

V realitních nabídkách na něj od počátku hledání místa pro věnečkový butik vyskakoval nevzhledný obchodní prostor v Pštrossově ulici. Nakonec se rozhodl podepsat smlouvu a společně se svým kamarádem, interiérovým designérem Štěpánem Slívou, se vrhl na rekonstrukci.

Boutique Věnečky Janeček

Foto: Věnečky Janeček

Boutique Věnečky Janeček zaujme nápaditým interiérem

„Chtěl jsem dát Praze nový koncept. A jelikož se specializuji na jeden produkt, nemohl jsem otevřít cukrárnu. Jak by se tvářili hosté, kteří přijdou do cukrárny, kde si mohou dát jenom jeden zákusek? Celé jsem to tak obrátil naruby a vytvořil místo pro vystavení jednoho produktu,“ popisuje myšlenkový proces za vznikem butiku Janeček.

Výsledkem je svěže pojatý prostor, kterému dominuje velkoformátová tapeta s potiskem džungle. Výrazná smaragdově zelená barva pak vytváří kontrast s bílým pultem, jehož součástí je vitrína s věnečky, tedy srdce celého butiku. Na zlatém lustru se pohupují papoušci a interiér doplňuje také užité umění od českého skláře a designéra Františka Jungvirta.

„František mě oslovil sám, čímž mě skutečně poctil. Přeskočila mezi námi podnikatelská jiskra, jelikož co se týče prezentace produktu a výroby, sdílíme stejné hodnoty. Butik je tak zároveň prostorem pro vystavení jeho umění,“ doplňuje Janeček. Propojení českého sklářského řemesla s cukrařinou tak posouvá Boutique Věnečky Janeček o další úroveň sofistikovanosti výš.

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání

Vejmrda v Trutnově a přírůstek legendárního kebabu v Praze. Přinášíme porci gastronovinek

Máme pro vás čerstvou smršť gastronomických novinek. Povolte si opasky, protože se jich s příchodem května neurodilo zrovna málo.

bowls-boxed

Foto: The Bowls

Bistro The Bowls je zaměřené na saláty plné vydatných surovin

0Zobrazit komentáře

V českém gastronomickém rybníčku to s příchodem takřka letního počasí pěkně žije. V Trutnově otevřeli restauraci, kde ukazují, že i horská kuchyně může mít skvělou úroveň, a v Praze pučí nejen flóra, ale také nová menu, akce, a dokonce nám na Vinohradech vykvetla nová kebabárna.


Vejmrda

Lidé gastronomické terminologie znalí vědí, že vejmrda je příloha k masu ze strouhaných jablek a křenu. Od 1. května se ale tenhle pojem ve slovníku rozšířil o další význam – je jím restaurace v Trutnově. Kuchyni zde šéfuje ostřílený Tomáš Levý, který společně se svým parťákem Davidem Sukem koncept postavil na komplexním zážitku z tradiční krkonošské kuchyně. „Čerpáme inspiraci i z polské části Krkonoš. Tradičním receptům se snažíme vetknout moderní dotek, v rozumné míře chceme měnit i textury tradičních jídel a pochutin,“ říká Levý. Podnik pojme pouhých 18 hostů, díky čemuž je zážitek ze stolování skutečně komorní.

Vejmrda Trutnov

Foto: Vejmrda

Trutnovská restaurace Vejmrda

Big Smokers + Osada

Povolte si opasky, protože už zítra 12. května bude na dvorku oblíbeného podniku Osada pěkný Poprask. Z nedaleké Dělnické sem totiž přiběhne parta z Big Smokers, která si nachystá dekadentní masové hody. Začne se v jedenáct, takže můžete přijít na oběd v podobě uzeného bramborového krému, lehkého salátu a BBQ Tacos ve čtyřech variantách: s bůčkem, hovězím žebrem, trhaným kuřetem nebo květákem a sýrem. Od tří do osmi nabídku vystřídají bramborový salát a limetkový coleslaw, sendvič s vepřovou pečení nebo květákem a bylinkovou salsou a pro ty, kdo by rádi malou degustaci, bude připraven BBQ Taste se třemi druhy masa.

Osada

Foto: Osada

V Osadě proběhne Poprask s Big Smokers

Veltlin

Příští pátek 20. května čeká nejen milovníky naturálních vín velkolepá událost. Legendární vinný bar Veltlin totiž oslaví deset let v Karlíně. Stromy lemovaná ulice Křižíkova tak ožije narozeninovými radovánkami – otevírat se budou kromě stálic a novinek na vinném lístku také archivní lahve od vinařů, s nimiž Veltlin dlouhodobě spolupracuje. O jídlo se postará Ondřej Kuracina, který působil jako sous chef v michelinské La Degustation Bohême Bourgeoise. Pít se budou bubliny, ale zdejší sommelierky Petra a Kristýna prozradily, že se můžeme těšit na hit letošního léta – překvapivě lehká, nebezpečně pitelná červená vína.

veltlin-ok

Foto: Veltlin

Veltlin oslaví 10 let v Karlíně

Gemüse Corner Kebab

Ve stánku v Podolí začal mladý nadšenec Filip Urban dělat kebaby, do kterých se zamiloval v Berlíně. Z jeho nenápadného podniku se rychle stal naprostý trhák, zejména proto, že si masové „štangle“ od začátku připravoval sám. Ve stejném duchu se na konci dubna otevřely dveře kamenné pobočky na rohu Rumunské a Londýnské ulice. Kromě klasik, na které se stojí fronty v Podolí, si tady můžete dát i jiné turecké speciality, například sendvič s jehněčími koftami a pomalu tažený hovězí krk Guvech.

Kebab

Foto: Gemüse Corner Kebab

Nová pobočka Gemüse Corner Kebab

Point Gallery + Biga

Od 5. května rozjel oblíbený bar v centru Prahy jarní spolupráci s Bigou, která má nyní možnost péct neapolské pizzy ve venkovní otevřené kuchyni. Hosté tak můžou na vlastní oči sledovat, jak tyhle slané italské koláče plné štěstí vznikají. Biga se zde původně zaměřovala jen na pizzu, nyní ale její nabídku rozšiřují také předkrmy a „zobání“ k vínu či koktejlům v podobě artyčoků, pizza chlebu nebo oliv. Tento týden zde startuje také akce „pizza of the week“, kterou zahájí Biga Asparagi s chřestem, gremolatou z česneku a citronovou kůrou, k níž se skvěle hodí rebarborové negroni z jarního koktejlového menu.

pizza-ok

Foto: Biga

Pizzu Biga si můžete dát nově na zahrádce

The Bowls

Bistro zaměřené na saláty plné vydatných surovin převléklo své menu do letního kabátu. Od 1. května se na nabídce objevily tři nové „bowls“: jedna orientální, druhá laděná do asijských chutí a třetí duhová, kterou si mohou užít i vegani. Snídaňové menu obohatila Salty breakfast bowl a netradičním přírůstkem je chleba od kluků ze Ze Mě projektu. Ten si můžete dát obložený ve dvou variantách, ale v pátek si tady můžete koupit celý pecen. Za zmínku stojí také aktuální nabídka kávy – zrna tu mají totiž z barcelonské pražírny Nomad, což je skvělá záležitost, kterou si v Česku na moc místech nedáte. A díky pěknému počasí si tady už můžete posedět na zahrádce.

The Bowls 3

Foto: The Bowls

Nové jarní menu v The Bowls

***

Sářin kávový tip

Teplejší počasí znamená, že v kavárnách se začnou plošně objevovat cold brew, studené espresso s tonicem a další kávové zázraky na ledu. Kávu, která přímo vybízí k tomu, abyste si ji dali ve studené podobě, upražili kluci z Rusty Nails. Jejich Indonesia Frinsa Manis #4 totiž voní a chutná jako mučenka. Tohle exotické ovoce v zrnech ucítí i člověk, který nemá tak vytrénovaný nos – je až s podivem, jak intenzivně ho káva připomíná. Chuťově je velmi lehká, extrémně ovocná a zábavná. A skvěle chutná i v klasické, tedy teplé podobě.

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání