Od vousáčů k prémiové péči. České Beviro ztrojnásobilo tržby a chce být kosmetickou značkou pro každého může

Filip HouskaFilip Houska

daniel-trnka-beviro

Foto: Beviro

Daniel Trnka, CEO a spolumajitel kosmetické značky Beviro

0Zobrazit komentáře

Daniel Trnka nejprve začínal v kadeřnictví, pak se ale rozhodl pro změnu, která mu dnes nese zasloužené ovoce. Jak se za poslední půlrok ukázalo, naskočit do segmentu prémiové pánské kosmetiky s přírodními produkty značky Beviro byl jeden z jeho nejlepších kariérních kroků. „Jen za září máme vyšší tržby než za celé loňské první pololetí,“ pochvaluje si Trnka.

Beviro rozhodně není běžná pánská kosmetika, kterou seženete v každém obchodě. Minimalisticky laděné lahvičky a mističky, zpravidla v zatmaveném designu, jsou k dispozici jen u vybraných prodejců, mezi nimiž je Alza, Gentleman Store nebo Notino. Především jsou ale dostupné na oficiálním e-shopu firmy, kterou Daniel Trnka čtvrtým rokem spolu se svým týmem buduje.

Jak jsme popisovali ve velkém příběhu na začátku ledna, rozjetí Bevira nebylo žádnou procházkou kosmetickou zahradou. I přes několik změn ve vedoucích pozicích a hledání toho správného směru, jak značku prezentovat, se firmě nakonec podařilo dosáhnout značného úspěchu, který je korunován tržbami za první letošní pololetí na úrovni 3,7 milionu korun.

„První pololetí tohoto roku začalo pozitivně. Přežili jsme tu šílenou covidovou dobu, kdy byl náš prodej produktů přímo firmám zavřený, přičemž prodej přímo spotřebitelům jsme od nuly startovali až v polovině roku. Navíc neprobíhaly žádné výstavy. I tak jsme ale do roku 2021 vstupovali s tím, že se nám plán podařilo splnit na korunu přesně,“ dodává Trnka.

beviro-1

Foto: Beviro

Ekologičtější obaly z kompostovatelného papíru pro produkty od Bevira

Meziročně tak Beviro po stránce tržeb vyrostlo trojnásobně a je v zisku. Na rostoucím zájmu o jeho produkty se podle Daniela Trnky podepsalo několik faktorů, tím hlavním má být ovšem kvalita kosmetiky. Zatímco loni bylo Beviro spíše značkou pro vousáče, kteří hledali přírodní produkty pro péči o své vousy, dnes už se profiluje do brandu zajišťujícího komplexnější prémiovou péči o muže.

Od balzámů a olejů na vousy nebo toaletních vod Beviro čím dál aktivněji proniká i do šampónů, sprchových gelů nebo slaných sprejů na vlasy pro správný oceánský styl. Ve své nabídce má také například hydratační sérum či vlasovou matující pastu, brzy se na e-shopu objeví i stylingový pudr, balzám na rty, oční sérum a výhledově i parfém pod názvem Šumava, na kterém už několik měsíců pracuje.

Vedle uvádění novinek se Beviro začíná více soustředit i na to, jak kosmetické produkty působí vzhledově. Vždy přicházely v decentních obalech bez zbytečných grafických prvků, teď ovšem chtějí od reklamního smogu ulevit ještě více, přičemž nová generace kosmetiky má krabičky z takzvaného grasspaperu, který tvoří ze 70 procent posečená tráva a zbytek kompostovatelný papír.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

„Od začátku roku jsme rozeslali přes 2,8 tisíce objednávek a cílíme na konečné letošní tržby okolo jedenácti milionů korun. Je to poměrně ambiciózní cíl, ale jasně vidíme, že Beviro mezi lidmi rezonuje. Třeba nedávno jsme rozeslali na zákazníky dotazníky – a vyšlo z toho, že u nás hlavně oceňují kvalitu, přírodnost a relativně nízkou cenu,“ zmiňuje pětatřicetiletý rodák z Plzně.

K úspěchu Beviru pomáhají i distributorské sítě, a to i za hranicemi. „Chceme neustále dělat dobré jméno celé firmě nejen v Česku, ale i ve světě, kde plánujeme rozšiřovat distributorskou bázi. Pracujeme na programu individuální podpory každého jednoho distributora tak, aby se mu regionálně dařilo generovat zajímavá čísla. Na což momentálně hledáme seniorní lidi z oboru,“ popisuje Trnka.

Pokud bude vše pokračovat podle plánu a slušně rozjetý byznys nezbrzdí covid, do konce roku chce Beviro zdvojnásobit nabídku svých produktů a dosáhnout zisku v řádech jednotek milionů. Sám Daniel Trnka nicméně jen u Bevira zůstat nehodlá – jak pro CzechCrunch potvrzuje, začíná se zamýšlet nad novým podnikem z oblasti kvalitních moravských vín, byť konkrétnější detaily zatím nezmiňuje.

Fastfood Burrito Loco ukončil spolupráci s Beyond Meat, přednost dostalo nemaso od české Many. Chystají několik produktů

Peter BrejčákPeter Brejčák

jakub-krejcik-z-many-a-zakladatel-burrito-loco-glenn-david-spicker-min

Foto: Mana & Burrito Loco

Jakub Krejčík z Many a zakladatel Burrito Loco, Glenn David Spicker

0Zobrazit komentáře

Různé náhražky masa ve formě rostlinných alternativ, které se snaží chuťově přiblížit k originálu, představilo už několik zahraničních i tuzemských firem. S postupným vylepšováním receptur a také vzhledem na jejich menší dopad na životní prostředí si svoje místo získávají také v jídelníčcích zákazníků, o čemž se letos v rámci spolupráce přesvědčily dvě české společnosti – síť mexických fastfoodů Burrito Loco a výrobce alternativní stravy Mana.

Mana představila svoji vlastní alternativu hovězího burgeru loni v létě a jen během šesti měsíců do začátku letošního roku jich pak prodala přes 183 tisíc. V lednu je navíc do své nabídky zařadilo právě Burrito Loco ve formě ManaBurger Burrita. Podle vyjádření firem byla pilotní spolupráce úspěšná, proto se rozhodly na ni navázat a do budoucna ji prohloubit.

„Těší mě, že se náš rostlinný a nutričně nadupaný ManaBurger v Burrito Loco osvědčil a že pokračujeme dále. Pro udržitelné stravování je to další krok vpřed,“ říká šéf Many Jakub Krejčík. Rostlinné a podle slov výrobce také nutričně kompletní ManaBurgery navíc v síti mexického fastfoodu zcela nahradily nemaso od amerického výrobce Beyond Meat.

„Uzavření spolupráce s Manou nebylo jen o vybrání alternativy k Beyondu a o nalezení nového kvalitního dodavatele. Bylo to o tom najít parťáka, se kterým se budeme vzájemně posouvat dál a ku prospěchu obou společností,“ komentuje novinky zakladatel Burrito Loco Glenn David Spicker.

manaburger

Foto: Mana

ManaBurger je rostlinná alternativa k hovězímu burgeru

Díky prohlubující se spolupráci obou českých firem teď zákazníci najdou na sedmi z devíti pražských poboček Burrito Loco (nikoliv však v Masné ulici a ještě do konce měsíce ani na Újezdě) také nový produkt. ManaBurger je nyní v nabídce navíc nejen jako burrito, ale i přímo jako burger.

„V období leden až duben, kdy jsme ManaBurger nabízeli v limitovaném produktu ManaBurger Burrito, se prodalo přes 4,5 tisíce kusů. Na základě velkého zájmu hostů, kdy po stažení produktu z nabídky stáli o jeho zařazení do běžného menu, jsme se s Manou dohodli na dlouhodobé spolupráci a rozšíření naší nabídky,“ komentuje pro CzechCrunch Jiří Kopejtko, marketingový manažer Burrito Loco.

K opětovnému rozšíření menu došlo ještě v srpnu a nyní se počet prodaných kusů nemasa přehoupl přes devět tisíc. Zájem zákazníků je podle Kopejtka způsoben dlouhodobým vývojem trhu, kdy v restauracích sledují rostoucí trend prodejů vegetariánských a rostlinných variant produktů.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

„Věříme, že potenciál produktů je přes sto kusů denně v rámci celé sítě Burrito Loco. Teď pro nás ale bude důležité, zda se hosté budou pro produkty vracet i po prvním ochutnání,“ doplňuje Kopejtko s tím, že tradiční ManaDrinky, na nichž společnost začínala, zatím Burrito Loco v nabídce nemá. Do budoucna však nevylučuje spolupráci ani v rámci dalších produktů. Jedním z konceptů je například salát s ingrediencemi fastfoodu a ManaBurgerem, časový odhad však zatím není.

„Od začátku spolupráce obě strany přichází s nápady, jak partnerství prohloubit. Můžu prozradit, že společně připravujeme koncept produktu pro retail. Burrito Loco v minulých měsících uvedlo první řadu chlazených produktů – domácích sals, fazolí a trhaných mas. Mana je v retailu dlouhodobě silná, a tak proč nevymyslet společně balíček na domácí ManaBurger Burrito,“ prozrazuje Kopejtko.

in2021-t

Přečtěte si takéStartuje druhý ročník Innovators 20, kde hledáme největší inovátoryHledáme největší inovátory, kteří mění a inspirují nejen Česko. Startuje druhý ročník Innovators 20

Samotné Burrito Loco bylo přitom prvním větším řetězcem v České republice, který zařadil produkty od Beyond Meat do své stálé nabídky. I když spolupráce přinesla spokojenost fastfoodu v prodejích i pozitivní ohlasy od hostů, letos už čísla prodejů začala stagnovat navzdory větší rozšířenosti Beyond Meat v tuzemské gastronomii.

„Po úspěšném limitovaném produktu s ManaBurgerem, kdy jsme jednali s Manou o další spolupráci a více než o vztahu dodavatel-odběratel jsme se bavili o partnerství dvou mladých českých značek, pro nás bylo logickým krokem podpořit tuto spolupráci a dát ManaBurgeru přednost před Beyondem. Přitom zachováváme standard vysoce kvalitního produktu a zároveň získáváme silného partnera pro spolupráce,“ dodává Kopejtko.