Oteplováním by mohly být ohroženy až dvě miliardy lidí. Část z nich by mohla zamířit do Evropy

Stěžejním údajem v debatě o změně klimatu je 1,5 stupně. Vědci poprvé ukázali, co přesně by to takové zvýšení teploty udělalo se světem.

Eliška NováEliška Nová

Globální oteplení

Reprofoto: University of Exeter/YouTube

Jak se změní planety při různém stupni oteplení

0Zobrazit komentáře

Od konference o klimatu v Paříži, která proběhla v roce 2015, se v souvislosti s oteplením planety mluví především o jednom údaji. Tím je 1,5 stupně. Právě to je maximum, o které by se podle Pařížské dohody mělo zemské podnebí oteplit ve srovnání s dobou před průmyslovou revolucí. Tuto hodnotu si je ale celkem těžké představit. Vědci z Exeterské univerzity proto nyní ukázali, co přesně by takové oteplení znamenalo a jaké oblasti na Zemi by se staly neobyvatelnými.

Pro novou studii je zásadní termín ekologická nika. Jde o místo, kde jsou takové podmínky, aby tam mohla fungovat životaschopná populace. Obecně platí, že v místě, kde je průměrná teplota 29 stupňů Celsia a více, jsou lidé vystavení takovému horku, že už je pro ně nebezpečné. V současnosti v takových podmínkách žije asi 60 milionů lidí. Pro srovnání – v Česku se průměrná roční teplota podle dat Českého hydrometeorologického ústavu pohybuje mezi 5,5 až devíti stupni Celsia.

Globální změna klimatu bude ekologickou niku, tedy místo s příjemným klimatem, podstatně měnit. Na mapě, kterou Exeterská univerzita zveřejnila, se při oteplení o 1,5 stupně stane špatně obyvatelnou saharská Afrika, jižní část Arabského poloostrova, východní část Indie, drobná část severní Austrálie i severu Jižní Ameriky.

https://twitter.com/UniofExeter/status/1660671382651383811

Vtip je ovšem v tom, že dosažení oteplení jen o 1,5 stupně se nyní už zdá nereálné. Současné akční plány stačí na to, aby se planeta oteplila o 2,7 stupně. A to už dělá na mapě podstatný rozdíl. Místem, kde je průměrná roční teplota 29 stupňů a víc, se najednou stává celý sever Austrálie včetně Oceánie, dále jihovýchodní Asie, v podstatě celá Indie, víc než polovina Arabského poloostrova, celý sever Afriky a také polovina Jižní Ameriky.

Podle vědců by tedy oteplení o 2,7 stupně znamenalo, že nebezpečnému horku by byly vystaveny dvě miliardy lidí, což by mohlo znamenat migraci až jedné miliardy obyvatel, kteří by se rozhodli přestěhovat do chladnějších míst. Mezi lokalitami s příjemným klimatem by přitom zůstal jih Afriky, Evropa, východní část Kanady a Spojených států a východní část Ruska, Mongolska a Číny. I tady by ale docházelo k častějším vlnám veder a sucha.

Při oteplení o 1,5 stupně by se počet lidí, kteří by žili v nepříznivém prostředí, snížil o celých osmdesát procent a nový domov by tak mělo tendenci vyhledat jen 400 milionů lidí. Nová studie ukazuje, že pokud by šlo všechno tak, jako teď, pak by v roce 2100 byla v důsledku změny klimatu nebezpečně vysokým teplotám vystavena víc než pětina obyvatelstva.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Studie je přitom poměrně unikátní a jak píše britský deník The Guardian, je první svého druhu. A to zejména proto, že výzkumy o dopadech klimatu se většinou zabývají finanční stránkou věci. Tato poprvé ukazuje na lidské aspekty globální změny klimatu. „Ekonomické odhady mají téměř vždy tendenci upřednostňovat bohaté před chudými jednoduše proto, že mají větší majetek. Zároveň mají tendenci zabývat se lidmi, kteří žijí nyní, než lidmi, kteří budou žít v budoucnosti,“ komentoval studii pro The Guardian Tim Lenton z Exeterské univerzity.

Vůbec nejhorší změny by v budoucnu měly čekat Indii a Nigérii. Indii přitom už teď trápí extrémní vlny veder, které mají velké dopady na úmrtnost zdejšího obyvatelstva. Při oteplení o 2,7 stupně by v Indii bylo ohroženo nepříznivým klimatem 600 milionů lidí. Při oteplení o 1,5 stupně by to bylo jen 90 milionů. Podobně je to i v Nigérii, kde by při horším scénáři bylo zasažených 300 milionů osob, při tom lepším pak méně než 40 milionů.

Největší plochu s nebezpečnými teplotami by při větším oteplení ovšem měla Brazílie, zatímco při teplotě 1,5 stupně jsou skoro všichni její obyvatelé v dobrých podmínkách. Obecně platí, že každého 0,1 stupně průměrného otelení znamená ohrožení dalších 140 milionů lidí na celé planetě. Vědci uvádí i stav při ještě větším oteplení jako je 3,6 nebo 4,4 stupně. Tehdy by byla mimo území vhodné k životu polovina světové populace.

Kromě Exeterské univerzity se na průzkumu podílel také Postupimský institut pro výzkum dopadů změny klimatu, Mezinárodní institut pro aplikovanou systémovou analýzu a univerzita v americkém Washingtonu. Všechny tyto instituce varují, že nejhorším dopadům lze předejít opatřeními ke snížení emisí skleníkových plynů.

Zajímavostí také je, že emise, které způsobí 3,5 průměrného člověka v současnosti, vystavují nebezpečnému horku jednoho člověka v budoucnosti. V případě průměrného Američana na to stačí jen 1,2 občana. Historicky se populace navyšovala v místech, kde je průměrná roční teplota okolo třinácti stupňů Celsia. Spokojení jsou pak ale lidé i v monzunových oblastech, kde je v průměru okolo 27 stupňů. Pěstování plodin a chov zemědělských zvířat je největší rovněž v zemích, kde je průměrná teplota okolo třinácti stupňů. To přitom platí po staletí i tisíciletí. „Byli jsme překvapeni, jak limitovaní jsou lidé, když přijde na jejich možnosti žít v určitém klimatu,“ dodal Lenton.

Při vyšších nebo nižších průměrných teplotách se podle vědců zvyšuje úmrtnost. Kromě toho jsou vysoké teploty spojené se sníženou produktivitou práce, sníženou kognitivní výkonností, zhoršeným učením, rizikovým těhotenstvím, sníženou úrodou a zvýšeným počtem konfliktů, stejně jako se šířením infekčních chorob.

Nejprve krávy, teď kola. Český Pepper Field s restaurací Sia znovu podpoří pepřové farmáře

Díky projektu Pepper Field je Česko prý třetí největší zemí co do konzumace kampotského pepře. Jeho další fanoušci se nejspíš zrodí v podniku Sia.

pepper-field-sia-nahled

Foto: Hynek Hampl

Šéfkuchař restaurace Sia Jiří Štift a spoluzakladatelka Pepper Fieldu Klára Dohnalová

0Zobrazit komentáře

Česká značka Pepper Field se v průběhu šesti let od svého vzniku dostala nejen do kuchyní gastronomických nadšenců, ale také do kulinářského zázemí mnoha restaurací. Dlouhodobě spolupracuje například s pražským podnikem Sia, ve kterém už před čtyřmi lety vybrali prostřednictvím speciálního menu peníze na nákup dvou krav pro pepřové farmáře v komunitě Osoam. Nyní se rozhodli dobrou věc zopakovat, tentokrát však za získané peníze pořídí kola pro kambodžské děti.

Férový přístup a zlepšování životního standardu pepřových farmářů jde s filozofií značky Pepper Field ruku v ruce od jejího založení. Vlastně jde o hlavní důvod, proč vůbec vznikla. Zakladatelé firmy David Pavel a Klára Dohnalová totiž před lety vyrazili do Kambodže, kde se coby turisté vydali také mezi pěstitele pepře na plantáže v provincii Kampot.

Tehdy zjistili, že farmáři za cenné kuličky dostávají velmi malou odměnu. A to i přesto, že kambodžský pepř je považován za nejlepší na světě. Rozhodli se tak, že začnou s jeho pěstiteli spolupracovat formou přímého obchodu a na rozdíl od překupníků jim budou platit obnos, který odpovídá jejich práci a hodnotě suroviny.

Dodneška je český Pepper Field prý jedinou firmou na světě, která s farmáři v Kambodži tímto způsobem obchoduje. A podle slov Kláry Dohnalové je Česko aktuálně třetí největší země na světě z hlediska konzumace kampotského pepře.

pepper-field-2

Foto: Pepper Field

V Pepper Field se od začátku zapojují do života kampotských komunit

I díky tomu se mohou David Pavel a Klára Dohnalová zaměřovat na zlepšování životních podmínek komunit, s nimiž jsou v kontaktu. V minulosti uspořádali například potravinovou sbírku Milion pro Kambodžu, díky které rozvezly kamiony po vesnicích farmářů nejnutnější potraviny během záplav, do spřátelené školy vozí dobrovolníky z Česka nebo ji zásobují sportovními a jinými pomůckami.

V předchozí spolupráci s restaurací Sia zase vybrali peníze na nákup dvou krav pro komunitu v Kardamomových horách, která žije udržitelným způsobem v souladu s těmi nejstaršími kambodžskými kmeny a snaží se zabraňovat vypalování lesů.

„Poslední spolupráce se Sia byla postavená na kambodžském menu, které pomáhali sestavit v kuchyni naši přátelé z Kambodže. Vybírali jsme tehdy dvacet tisíc korun na dvě krávy, které komunita Osoam potřebovala na biopalivo, ale také na investici – z prodaného telátka tehdy postavili celou školu! Podařila se vybrat celá částka, navíc hned první den přišel zákazník, kterému tak strašně chutnalo, že se rozhodl, že nám koupí celou krávu,“ usmívá se Klára Dohnalová.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Nyní se podobná iniciativa opakuje. Od 19. do 25. července je totiž v Sia možné ochutnat speciální menu, jehož součástí jsou takřka všechny pepře z portfolia Pepper Fieldu. Z každého prodaného jídla poputuje deset korun na nákup kol pro děti pepřových farmářů. Kolo je totiž důležitý dopravní prostředek, díky němuž se mohou malí studenti snáze dostat do vzdálené školy.

Většina dětí farmářů, u kterých Pepper Field nakupuje, již do školy dochází. Jednou z podmínek spolupráce je totiž investice vydělaných peněz právě do školní docházky.

sia-1

Foto: Hynek Hampl

Do 25. července lze v Sia ochutnat speciální menu

„Jízdní kola Pepper Bikes kupujeme dětem postupně. Dětí máme skoro tisíc a jedno kolo stojí padesát dolarů. Školné stojí pro srovnání od jednoho dolaru měsíčně, takže si představte, jaký luxus je koupit dítěti jedno kolo,“ dodává Dohnalová. Kromě toho chtějí v Pepper Field po farmářích také to, aby investovali prostředky do zdravotní péče a rozvoje pepřových polí.

Do úterý 25. července lze v restauraci Sia ochutnat čtyři speciální chody připravené šéfkuchařem Jiřím Štiftem. Vepřový bok marinovaný v citronové trávě s pečeným kimčchi a wasabi majonézou, indonéský hovězí satay, kuřecí špíz jakitori s jarní cibulkou a udon nudlemi a grilovanou chobotnici a kalamáry s dresingem z citurusu juzu a grilovanými houbami šitake. V každém jídle se blýskne jiný druh kampotského pepře.