Pití mléka pro silnější zuby je mýtus. Strava a nápoje ale přímo ovlivňují zdraví skloviny i dásní
Ve druhém díle speciálu o dentální hygieně se zaměřujeme na to, jak cukry, kyseliny a pigmenty ve stravě ovlivňují zdraví zubů a dásní.
Strava ovlivňuje naše zdraví v mnoha ohledech a jinak tomu není ani u zdraví ústní dutiny. Vliv toho, co konzumujeme, na ústní dutinu, pak může mít důsledky i pro celkové prospívání našeho organismu. V druhém díle série o dentální hygieně se se zubní lékařkou Nikolletou Benešovou podíváme právě na to, jaký vliv má naše strava na stav chrupu a dásní.
Každý z 32 zubů dospělého člověka je tvořen tvrdými zubními tkáněmi, jako je sklovina, zubovina a cement, které převyšují svou tvrdostí i lidskou kost. Uvnitř zubu se ale nachází měkká rosolovitá tkáň obsahující krevní cévy a nervová zakončení. „Tato zakončení i krevní kapiláry prochází otvorem na konci kořene ze zubu ven, do okolní kosti, a tím chrup propojují s celým tělem. Stejně tak dásně a sliznice úst jsou velmi dobře prokrvenými částmi těla a krev, která tato místa zásobí, proudí dále organismem,“ vysvětluje Benešová.
Ústa hrají důležitou roli nejen při příjmu potravy, ale i v řadě dalších procesů. Kromě toho, že jsou vstupní branou do organismu, podílejí se také na imunitních pochodech, obsahují orální mikrobiom a umožňují člověku mluvit. „Zdravý, udržovaný chrup a bělavý odstín zubů taktéž činí člověka atraktivním, často vizuálně mladším, a statisticky zvyšuje jeho sociální status ve společnosti,“ říká zubní lékařka.
Nastartujte svou kariéru
Více na CzechCrunch Jobs-
I proto je třeba klást důraz na konzumovanou stravu, která má na zdraví zubů a dásní zásadní vliv. A není většího strašáka než cukrů. Ty totiž podporují rozmnožování takzvaných kariogenních bakterií, které se cukry ze stravy živí a zároveň vylučují kyseliny, které narušují povrch zubní skloviny a mohou následně způsobovat kazy.
„Stejné bakterie také při svém metabolismu produkují další odpadní látky, které krom zubů ovlivňují negativně i dásně a zapříčiňují jejich zánět,“ vysvětluje Benešová. Zubní povrch může být ale narušen i dalšími kyselinami, které jsou přítomny ve stravě, a je proto důležité myslet i na to, zda jich nekonzumujeme příliš. Rizikové může být například pravidelné pití nápojů jako jsou Coca-Cola nebo freshe, vhodné ale není ani neustálé popíjení vody s citronem.
Alexandra Kala, zakladatelka Profimedu, největšího dodavatele pomůcek pro ústní hygienu, říká: Po konzumaci kyselého jídla je potřeba počkat s čištěním zubů alespoň 30 minut nebo vypláchnout ústa ústní vodou s fluoridy. Kyseliny totiž změkčí povrch zubní skloviny a když si vzápětí pečlivě vyčistíte zuby se zubní pastou, která zpravidla obsahuje abrazivní složky, tak si můžete povrch zubů poškodit. Je třeba si dávat pozor i na sycené nápoje, které obsahují kyselinu uhličitou (CO2 reaguje s vodou a vytváří H2CO3), oblíbené citrusové ‚freshe“, ananas a na octové zálivky v salátech. Hodně kyselin obsahuje pak také bílé víno.
Vlivem kyselin mohou být pak ze zubního povrchu uvolňovány části minerálu hydroxyapatitu, který vytváří tvrdé zubní tkáně. Právě proto je pak důležitý proces remineralizace, díky kterému je povrchová struktura zubu zacelována a kterou mají na starost například sliny. Pokud je tak škodlivé odvápňování zubů kyselinami vybalancováno remineralizací, je vzniku zubního kazu předcházeno.
Zároveň je ale vhodné podporovat proces remineralizace i zvenku, třeba lokálními dentálními prostředky. „Patří mezi ně především takzvané remineralizační zubní pasty, obsahující například fluoridy, vápník či samotný hydroxyapatit,“ vysvětluje Benešová a upozorňuje, že v tomto procesu strava nebo konkrétní potraviny neposlouží. „Většinou jde pouze o mýtus, že pokud budeme například přijímat více potravin s vápníkem nebo pít hodně mléka, zlepšíme si celkový stav chrupu,“ doplňuje.
Kromě cukrů a kyselin mohou zdraví ústní dutiny ovlivnit i barevné potraviny a nápoje, které způsobují pigmentace zubů. Mezi ty patří například káva, čaj, červené víno, borůvky nebo koření jako kari. „Jelikož se zpravidla nevyhneme konzumaci těchto či jiných barevných potravin, mohou se následkem toho objevit na zubech tmavá zabarvení, tzv. pigmentace. S tím si jednoduše poradí profesionální dentální hygiena, která je krom estetického hlediska důležitá zejména z pohledu prevence, a která se tak stala již běžnou součástí pravidelné dentální péče,“ říká Benešová.
Opotřebení skloviny a snadnější usazování pigmentů pak může být způsobeno i mechanickými faktory, jako je žvýkání, kousání nebo okusování tužek a nehtů. „Negativní vliv mívá i zatínání a skřípání zubů, ať už vědomé nebo nevědomé během spánku, sportu nebo stresu,“ dodává zubní lékařka.
Přejít do diskuze
CzechCrunch Jobs
-
CzechCrunch Weekly
V newsletteru Weekly vám každou neděli naservírujeme porci těch nejdůležitějších zpráv, které by vám neměly uniknout.
Vyhledávání
Nahlásit komentář
Zdá se vám, že komentář je urážlivý, nebo sprostý? Dejte nám vědět.
Pokud chcete tento komentář nahlásit, přihlaste se.
Přihlásit seVyplňte své jméno
Chceme diskuze pod články otevřené a respektující, komentovat lze pouze pod jménem, ne anonymně.
Pokud chcete změnit vaše jméno a příjmení, přihlaste se.
Přihlásit se
Cookies
Pomocí cookies ukládáme vaše nastavení a preferencí, analýze návštěvnosti našich stránek, zprostředkování funkcí sociálních médií a k personalizaci obsahu … Číst dále
Pomocí cookies ukládáme vaše nastavení a preferencí, analýze návštěvnosti našich stránek, zprostředkování funkcí sociálních médií a k personalizaci obsahu. Informace o užívání našich stránek také dále sdílíme s našimi obchodními partnery z oblasti sociálních médií, reklamy a analytiky. Za tyto webové stránky a soubory cookies odpovídá CzechCrunch s.r.o. Více informací naleznete na následujícím odkazu.
Nastavit preferované cookies
Vždy, když navštěvujete jakoukoliv webovou stránku, stránka může ukládat nebo získávat informace z vašeho prohlížeče, zejména formou souborů cookies. Tyto informace se mohou týkat vás, vašich preferencí nebo vašeho zařízení a jsou užívány převážně k zajištění vámi očekávaného chodu stránek. Takto získané informace vás obvykle přímo neidentifikují, ale mohou vám zprostředkovat personalizovanější zkušenost při užívání našich stránek. Protože respektujeme vaše právo na soukromí, můžete zakázat některé druhy cookies, které nejsou k využívání našich stránek nezbytné. Pokud se však rozhodnete některé cookies zakázat, může mít tento krok vliv na vaši uživatelskou zkušenost stránek a námi nabízené služby. Aktivací níže uvedených souborů cookies vyjadřujete souhlas s tím, že vaše osobní údaje mohou být převedeny do třetích zemí. Více informací naleznete na následujícím odkazu.
Možnosti předvolby jednotlivých cookies
Nezbytné cookies zajišťují klíčové funkce webových stránek jako jsou zabezpečení, správa sítě, přístupnost a základní statistiky o návštěvnících, takže není možné je vypnout. Prohlížeč můžete nastavit tak, aby blokoval soubory cookie nebo o nich posílal upozornění (tato skutečnost však může mít vliv na fungování stránek).
Nástroje třetích stran, které nám umožňují zlepšovat fungování webových stránek pomocí zasílání zpráv o tom, jaký způsobem stránky užíváte. Tyto cookies však shromažďují údaje způsobem, který nikoho přímo neidentifikuje. Pokud tyto cookies nepovolíte, nebudeme vědět, kdy jste navštívili naši stránku.
Funkční a preferenční cookies umožňují použití pokročilého webového obsahu a pokročilých funkcí a zároveň nám také umožňují ukládat vaše nastavení a preference.
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat personalizované nabídky, obsah, jakož i reklamní obsah, na základě vašich zájmů na našich webových stránkách, na stránkách třetích stran a na sociálních médiích. Neukládají ale vaše osobní informace přímo, nýbrž přes jedinečné identifikátory prohlížeče a internetového zařízení. Pokud je nepovolíte, bude se vám zobrazovat na stránkách méně cílená reklama.