Jeden středně velký pomeranč denně může snížit riziko deprese o pětinu, říká lékař z Harvardu

Citrusy mohou pomáhat proti depresi, naznačuje studie z americké univerzity. Klíčem je bakterie ve střevech podporující tvorbu serotoninu a dopaminu.

orange-mvp

Foto: Annoying Orange (YouTube) / Harvard / Filip Houska/CzechCrunch

Ikonický Annoying Orange

0Zobrazit komentáře

V angličtině existuje přísloví, že jedno jablko denně udrží lékaře dál od těla. Pokud jde ale o duševní zdraví, účinnější pomoc může zřejmě přinášet jiné ovoce – citrusy. Popsala to ve své loňské studii skupina vědců vedená gastroenterologem Raajem Mehtou z Harvard Medical School. Klíčovou roli v tom hraje přitom jedna specifická bakterie, která se nachází ve střevech.

Že střevní mikrobiom ovlivňuje psychické zdraví a mozek, se ví už delší dobu. „Často se mluví o tom, že ryby jsou potravou pro mozek, ale o citrusech jsem to doteď neslyšel,“ řekl Mehta pro The Harvard Gazette. Podle výzkumu může snížit riziko deprese bakterie Faecalibacterium prausnitzii, která se nachází v lidském střevním mikrobiomu. Lidé, kteří konzumují citrusové plody, ať už se jedná o pomeranče nebo grapefruity, mají této bakterie ve střevech více.

A naopak u účastníků studie, kteří trpěli depresí, bylo zaznamenáno nižší zastoupení bakterie ve střevech. Jednoduše řečeno: vyšší množství této bakterie pravděpodobně zvyšuje produkci serotoninu a dopaminu, neurotransmiterů důležitých pro regulaci nálady a dalších psychických funkcí. Jak přesně se ze střev větší množství serotoninu a dopaminu dostává do mozku vědci zatím nevědí.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

„Zjistili jsme, že konzumace jednoho středně velkého pomeranče denně může snížit riziko deprese přibližně o 20 procent. Zdá se, že tento efekt je specifický právě pro citrusy,“ vysvětlil Mehta v The Harvard Gazette a dodal, že u žádného jiného ovoce ani zeleniny stejný vliv nezaznamenali. Účinek citrusů se podle studie neměnil ani s věkem a přetrvával i u lidí s vyšším BMI nebo u kuřáků.

Vědci čerpali data z několika různých studií. Základ tvořila rozsáhlá a dlouhodobá studie přibližně třiceti tisíc zdravotních sester, která probíhá od roku 1989. Sestry každé dva roky vyplňují dotazníky o svém životním stylu a zdravotní historii, od roku 1991 pak i o stravovacích návycích.

healthy-lifestyle

Přečtěte si takéJak být v sedmdesáti zdravý a fit? Vědci sledovali, co jístJak být v sedmdesáti zdravý a fit? Vědci třicet let zkoumali, které potraviny s tím lidem pomáhaly

Pro potřeby aktuální studie vědci analyzovali již nasbíraná data asi třiceti tisíc žen ze jmenované studie o konzumaci citrusů a výskytu deprese z období let 2003 až 2017. V letech 2013–2014 pak požádali 207 žen zapojených do této studie o poskytnutí až čtyř vzorků stolice a jednoho vzorku krve. Ženy také vyplňovaly podrobnější dotazníky týkající se deprese a životního stylu. Vzorky stolice byly odebrány i u kontrolní skupiny 307 mužů, kteří rovněž poskytli informace o svém životním stylu.

Co se získanými informacemi dál? „Rád bych viděl klinickou studii, která by jednoznačně prokázala, že konzumace citrusů může snížit riziko deprese – nebo možná v některých případech dokonce zmírnit její průběh,“ říká Mehta pro univerzitní noviny. Dodává, že po účinné léčbě deprese je obrovská poptávka a citrusy prakticky nemají žádné významné vedlejší účinky.