Radí s daněmi a večer vám doporučí víno. V Praze je jejich podnik jediný svého druhu
Někdo si z práce odběhne vyčistit hlavu třeba do lesa, někdo si otevře vlastní vinárnu. Přesně tak tomu bylo v případě dvou daňových expertek.
V listopadu slaví první narozeniny podnik, který nenápadně otevřel v karlínské Křižíkově ulici, na dohled od majestátního kostela svatého Cyrila a Metoděje. Stojí za ním Róza Kohoutková a Pavlína Půdová Franková, duo podnikavých žen, které dlouho působí ve světě daňového poradenství, stále více je to ale táhlo k vínu a kávě. A tak vznikl Winelist, vinný bar spojený s kavárnou, kde lze kvašený hroznový mošt degustovat, co hrdlo ráčí. Nalévat si tady totiž můžete sami, s pomocí moderních vymožeností zvaných koštomaty.
Když člověk probíhá kolem, nejspíš by ho ani nenapadlo, že se za výkladem s označením Winelist ukrývá tak impozantní prostor. Je potřeba mít trochu průzkumnickou náladu. To nejzajímavější se tady totiž odehrává ve večerních hodinách a v podzemí. Přes den si sem můžete skočit na kávu z české pražírny Beansmith’s Coffee a koupit si třeba lahev vína na doma. Když se ale setmí, skutečně stojí za to objevit část vinárny, do které se sestupuje po dřevěném schodišti.
„S kolegyní Rózou jsme hledaly únik z korporátního světa. Začala si rozšiřovat obzory v oblasti vína společně se svým partnerem a oba tomu hodně propadli, mě osobně zase bavila káva. K vínu ale máme blízko všichni,“ směje se jedna z majitelek Pavlína Půdová Franková, když vypráví, jak se vlastně Winelist zrodil. Když se proto naskytla příležitost dostat se k prostoru v nově zrekonstruovaném domě v Karlíně, dámy neváhaly.
S projektem oslovily architektonické studio Collarch, které si za výsledný interiér vysloužilo ocenění Interiér roku v kategorii Veřejný interiér. Celý prostor zjemňují zaoblené hrany a kouty obvodových zdí a oku lahodící kombinace barev v doprovodu dřeva. Nad schodištěm se vlní podhled z ohýbaných mosazných plátů připomínající baldachýn a svítidlo, které vypadá jako měsíc v úplňku.
Podzemí je pak rozčleněno na několik místností, kde se dá sedět či postávat – každý si tady najde to svoje degustační zákoutí. Dominantou prostoru jsou ale zmíněné samoobslužné automaty na víno neboli koštomaty. V nich se skví desítky lahví vína, které jsou poskládány podle pečlivě promyšleného systému. V takovém rozsahu v Praze žádný jiný podnik samoobslužné automaty na víno nevyužívá a ani v Česku takových míst moc nenajdete.
„Od začátku jsme svůj podnik chtěly pojmout trošku jinak. Jelikož obě pracujeme ve velké společnosti, která staví na předávání znalostí, líbilo se nám i Winelist pojmout edukativně. Tak aby lidé mohli přijít a klidně si porovnat jeden typ vína z různých koutů světa nebo naopak z jednoho koutu několik různých odrůd, případně zkusit rozdíl mezi naturálními a tradičními metodami,“ vysvětluje Franková.