Sázka na tlačenku a sekanou. Řeznickou tradici z první republiky přenesli do malého bufetu v Karlíně
Řeznické řemeslo si Čejkovi předávají už po čtyři generace. Ta současná se rozhodla vykročit z východních Čech a poprvé otevřela bufet v Praze.
Řeznické řemeslo sahá v případě rodiny Čejků až do dob první republiky. Tehdy si Josef Pátek založil vlastní řeznictví a výrobnu v Bratroňově ve východních Čechách. O sto let později jeho potomci v tradici, s níž začal, stále pokračují a nezměnil se ani region, v němž působí. A protože po jejich výrobcích byla stále větší poptávka v pražském Karlíně, rozhodli se, že začnou i zdejší milovníky masových specialit seznamovat se svým umem a otevřeli Bufáček.
Poměrně nenápadný podnik zpestřil karlínské ulice v září loňského roku a rychle zacloumal zdejší gastronomickou scénou. Málokoho by totiž napadlo, že si právě v Karlíně bude moct dopřát sekanou v housce za sedmdesát korun. Nejde přitom o ošizenou sekanou z těžko identifikovatelné masové pěny, ale o poctivý řeznický kousek, na kterém si po prvním zakousnutí nejeden člen naší redakce vytvořil závislost.
A není se čemu divit. Rodina Čejků má totiž, co se znalostí a receptur týče, kam sahat. V řeznickém řemeslu jsou kované poslední čtyři generace. „Už náš prapradědeček po první světové válce otevřel řeznictví a hostinec, prodával maso v Bratroňově. Taťkova maminka sice za komunismu nemohla sama provozovat řeznictví, ale v jednom pracovala pod Jednotou. Táta tak vyrostl za řeznickým pultem, v dospělosti začal působit v řeznictví Pramen a po převratu začal pracovat na tom, aby mohl být ve svém,“ vypráví Martin Čejka, syn řezníka Oldřicha Čejky.
To se podařilo v 90. letech, kdy Oldřich Čejka tehdejší provozovnu Pramen ve Skutči převzal do pronájmu a později pořídil i celou nemovitost, ve které se řeznictví nacházelo. Mohl tak vytvořit zázemí včetně bourárny, výrobny, kuchyně, expedice, prodejny i bufetu. A rodinný řeznický podnik se mohl začít rozrůstat. „Já a moje dvě starší sestry jsme byli v řeznictví už jako děti. Stejně tak jako taťka jsme i my vyrostli v tomto prostředí. Pamatuji si, že jsem si tam v šesti letech chodíval hrát s legem a nejstarší sestra jezdila o Vánocích loupat salámy,“ vzpomíná Čejka mladší.
A i když sestry Eva a Monika Čejkovy od puberty věděly, že se chtějí vydat jinou cestou, Oldřich Čejka mohl být klidný. Jeho syn Martin totiž projevil o rodinnou tradici zájem a bylo zřejmé, že na ni bude chtít navázat. Sám říká, že kromě dvou let, kdy odjel na zkušenou do Austrálie, řeznický svět nikdy neopustil. V řeznictví tak začal podnikat společně se svým otcem a postupně se jim podařilo vybudovat řetězec šesti prodejen, tří bufetů a širokou distribuční síť.
Jejich produkty sklízejí úspěch mezi strávníky i odborníky z potravinářského světa. Pravidelně vítězí v soutěži Mls Pardubického kraje, se svým Cool hovězím, tedy sušenou hovězí roštěnou naloženou ve směsi pepře, cukru a soli, zvítězili také v soutěži Regionální potravina. Martin Čejka přitom se smíchem říká, že speciální je na jejich výrobcích především to, že do nich dávají maso, a to výhradně z českých chovů.
„Někteří nepoctivci používají i chemii, aby výsledný produkt udělali co nejlevnější. Ale v jednoduchosti je síla. Stačí maso, dobré koření a nepíchat do masného výrobku vodu. Když ho pak dobře vysušíte, vyudíte a uvaříte, víc už dělat nemusíte. Naše receptury jsou navíc ověřené mnoho let, během kterých jsme je vůbec neměnili. Třeba taková tlačenka – pamatuji si, že ji k nám chodil dělat starý pan Tichý, tenkrát vyhlášený řezník, už když jsem byl malé dítě. Nemůžu úplně prozradit postup, jakým ji děláme, ale koření se nám do ní daří dostat takovým způsobem, že má daleko výraznější chuť,“ dodává mladý řezník.