Skleničky inspirované bonbóny a talíře jako z laminovaného těsta. Mladý designér hravě spojuje řemesla
Designér Ivo Jedlička se v diplomové práci na UMPRUM rozhodl spojit svůj obor s vařením. Vzniklo nádobí, které vypadá, jako by bylo k snědku.
Čerstvý absolvent UMPRUM Ivo Jedlička při tvorbě své diplomové práce trávil mnoho času nejen v dílně, ale také v kuchyni. Spojil se totiž se známým kuchařem Františkem Skopcem a vytvořil velmi neotřelou kolekci nádobí. Výsledek své spolupráce představí během společného pop-upu v podobě degustačních večeří. Na české gastronomické scéně se toho ale událo mnohem více. O všem se dozvíte v novém vydání newsletteru Deli.
Cooking the Craft
Mladý designér Ivo Jedlička sice teprve dokončil studium na UMPRUM, kde absolvoval pod pedagogickým vedením designérů studia Olgoj Chorchoj Michala Froňka a Jana Němečka, svou tvorbou a přístupem k oboru ale už zaujal nejen designérskou obec. Daří se mu totiž propojovat design s dalšími obory a řemesly – s kulinařinou, hudbou, architekturou i výtvarným uměním.
Ve své diplomové práci se zaměřil na spojení své oblíbené aktivity – tedy vaření – s nádobím. Nechal se inspirovat kuchařskými technikami a společně s kreativním šéfkuchařem Ambiente Františkem Skopcem vytvořil kolekci nádobí o šesti designech. Vycházel například z trojobalu, laminovaného těsta, tortil, bonbónu nebo crème brûlée. Z posledního jmenovaného zákusku vzešel talíř, který vypadá sám o sobě velice jedle. Sklenice, které připomínají kroucené bonbónky, zase získaly na autenticitě díky prášku sody, která vytvoří ve skle bublinky.
Ivo Jedlička popisuje, že nešlo o zrovna přímočarý proces tvorby, naopak během něj čelil mnohým výzvám. „V procesu experimentu jsem zkoušel všelicos – od vykrajování sušenek z hlíny až po šlehání porcelánu s vajíčkovým bílkem, který zplesnivěl a skončil v koši. Často docházelo k tomu, že talíře nedržely, sypaly se nebo praskaly v peci, jsem proto rád, že se povedlo vyladit postup výroby tak, aby se z experimentálních struktur dalo jíst,“ popisuje.
Výsledek jeho kreativity si bude možné prohlédnout i vyzkoušet od 20. do 22. září, kdy společně s Františkem Skopcem nachystá pop-up o šesti chodech pro deset lidí. Proběhne v prostorách Technologického centra UMPRUM Mikulandská, tedy v prostředí, kde se jednotlivé kousky kolekce rodily.
„Menu jsme vymysleli vegetariánské, protože Ivo je vegetarián. Jídla mají zrcadlit postupy výroby talířů a jejich vizualitu – obě věci se vzájemně inspirují,“ vysvětluje František Skopec. „Pro mě není ani tak důležité spojení s uměním jako spíš spojení s mladými lidmi, kteří se nebojí tvořit a věnují se nějakému řemeslu. Je důležité sledovat, jak uvažují a přicházejí s novými a neotřelými nápady,“ dodává.
Než se vydáte na večeři, vyrazit můžete ještě do nového baru inspirovaného Národním divadlem nebo na masové hody v Praze i Brně. O všem se dočtete v novém vydání newsletteru Deli.