Svátek pro milovníky šampaňského. Novoměstská radnice se promění na malou Champagne v centru Prahy

Šampaňské, naturální víno, novolunární hody a kousek Vietnamu v Brně. Polovina ledna přináší pravidelný přehled z dění na české gastroscéně.

champagne-nahled

Foto: La Bouteille de Champagne

V Praze se sukuteční třetí ročník festivalu La Bouteille de Champagne

0Zobrazit komentáře

Druhá lednová záplava gastronomických novinek se nese v jedlém i pitelném duchu. Užít si totiž budete moct jeden festival zaměřený na šampaňské a druhý věnovaný naturálním vínům. A jestliže vám nestačily české oslavy nového roku, vyrazit můžete i na slavnost nového lunárního roku Zajíce. A vzhledem k povaze tohoto článku je zřejmé, že půjde o oslavu v duchu asijských kulinářských specialit.

La Bouteille de Champagne

Svátek pro milovníky šampaňského se rychle blíží. V sobotu 4. února propukne v Novoměstské radnici třetí ročník festivalu La Bouteille de Champagne, který pořádají světem šampaňského kovaní Antonín Suchánek a Miloš Danihelka. I letošní ročník se ponese v duchu toho, co událost na českou gastronomickou scénu přinesla v roce 2018: seznámit návštěvníky s oblastí řemeslných šampaňských v komorním prostředí, kde se mohou potkat přímo s vinaři a ochutnat moky, které se v jejich sklepích urodily.

„Potvrzených máme nyní třináct vinařů a dalších pět je v jednání. Půjde tak o skvělou příležitost potkat významné osobnosti světa šampaňského na jednom místě. Česko pro ně přitom není tak významný trh, díky dlouholetým a dobrým vztahům se však do Prahy mnozí z nich vracejí po několikáté,“ říká Suchánek.

Jen pro představu: do Česka se v posledních letech ročně dostalo mezi 300 a 450 tisíci lahví šampaňského. V regionu Champagne se přitom vyprodukuje asi 300 milionů lahví – do naší kotliny jde tak pouhých 0,1 procenta. O to vzácnější je, že se na festivalu sejde tolik významných hráčů na trhu s šampaňským. Mezi potvrzenými hosty je například Christophe Mignon, Pierre Gerbais nebo rodina Doyardových.

champagne-clanek-3

Foto: La Bouteille de Champagne

Festival je skvělou příležitostí k ochutnání řemeslných šampaňských

„Těšit se ale můžeme i na nové tváře. Pro Maxima Oudietta půjde o první cestu do zahraničí vůbec. Velice zajímavý je také nováček Paul-Bastien Clergeot, mladý vinař, který se po zhruba čtyřletém působení u Champagne Fleury rozhodl vydat svou vlastní cestou a zcela naplno se ponořil do výroby champagne,“ doplňuje Suchánek. Lístek přijde na 1 990 korun a vybírat lze ze dvou časových pásem. Míst je omezený počet, takže pokud si nechcete ujít vzácné bubliny, moc dlouho neváhejte.

Večeře k příležitosti nového lunárního roku v Silq

V pátek 27. ledna budeme moci v pražských Dejvicích oslavit nový lunární rok. V restauraci Silq, z jejíž kuchyně se linou vůně inspirované kuchyní Hedvábné stezky, se totiž bude konat New Lunar Year Dinner. Ponese se tak v duchu slavnostních asijských chodů.

„Připravovat budeme čínské sašimi, pak velkou specialitu čínských novoročních oslav známou jako lví hlavy – masové kuličky z pak choi. Dále variaci dim sum knedlíčků včetně jednoho, kde bude těsto nahrazeno zkaramelizovaným lilkem,“ vyjmenovává Lukáš Kubín, který má provoz Silq na starosti.

Mezi chody bude také japonské očazuke, tedy rýže s čajem kombucha podávaná s grilovaným lososem, pikantní mapo tofu, brambora grilovaná na uhlí smíchaná s lososovým kaviárem naloženým v pálence šoču a rýžovém octu mirin nebo dokřupava vysmažené krevety v tamarindu, takže budou příjemně sladko-kyselé. Každé jídlo bude jiné, podle Kubína je tak vůbec nejlepší přijít ve větší skupině a ochutnat od každého něco.

Restaurace má zatím otevřeno jen ve všední dny od 11 do 15 hodin, novoroční večeře je ideální příležitost k tomu okusit zdejší atmosféru. Od března ale restaurace otevře v pátek večer a v sobotu na celý den až do večera, zároveň s tím lehce změní koncept. „Upravíme menu a zařadíme do nabídky také ručně vyráběné vodní dýmky od české firmy Meduse Design. Vodní dýmka totiž k orientu neodmyslitelně patří, u nás si ji navíc hosté budou moci dát v doprovodu skvělých drinků a jídla,“ láká Kubín.

silq-clanek

Foto: Silq

V restauraci Silq v pražských Dejvicích se bude slavit v doprovodu asijských novoročních specialit

Mây House

Jedním z posledních přírůstků na brněnské gastronomické scéně, který stojí za pozornost, je vietnamská restaurace Mây House. V jihomoravské metropoli se sice objevila už v loňském roce, přesto je pro mnohé stále novinkou. Za podnikem stojí Mai Van Nam a jeho rodina, kteří chtěli společně přinést kousek Vietnamu do centra Brna.

S konceptem interiéru přišlo studio Postrop v čele s Josefem Řehákem, který se rozhodl vycházet z významu slova Mây. Znamená totiž ratan a také mrak – přízemí podniku proto vévodí ratanový mrak. „Mrak vyrobilo studio Nahaku a vznikl z odřezků ratanu z výroby ohýbaného nábytku Ton. První patro zdobí desítky svítidel z bambusu, která špejli po špejli skládal samotný majitel po dobu několika měsíců,“ říká za Mây House Mai Thúy Hà. A z menu doporučuje ochutnat smažené krevety obalované v křupavé zelené rýži a křupavou kachnu.

Objevují se na něm ale také klasiky jako karamelizovaný bůček, smažené i nesmažené závitky, polévka Phở, všemi milované Bún bò Nam Bô nebo třeba Bún Chả. Pokud tak v Brně budete hledat svěží exotickou oázu s do detailu vyladěným interiérem, vězte, že kousek od Brněnského orloje se jedna taková ukrývá.

may-house-1

Foto: Mây House

Dominantou v Mây House je dekorace v podobě mraku z ratanu

Bottled Alive

Šestý ročník velkolepého vinného festivalu, který se koná v Táboře, se rychle blíží. Propukne už v pátek 20. ledna v prostorách secesního domu Střelnice a Divadla Oskara Nedbala. A jeho pořadatel Jan Čulík upozorňuje, že letos nepůjde jen o přehlídku vína, ale velká pozornost se bude věnovat také chuti, vůni, barvě, obsahu síry a půdě.

„Věříme, že vinař je především zemědělec. Jeho vztah k půdě a to, jak o ni pečuje, stojí nad vším, co z jeho vinařství vzejde. V letošním ročníku jsme si dali záležet, aby se k návštěvníkům dostala vína výhradně z šetrně opečovaných vinic od více než sedmdesáti vinařů,“ přibližuje Čulík.

Festival bude hostit téměř osmdesát vinařů z Čech, Moravy a Slovenska, přijedou ale také hosté ze Slovinska, Maďarska, Chorvatska, Německa, Itálie a Rakouska. Přidruženou akcí je například večeře v restauraci Thir pod taktovkou německých šéfkuchařů z podniků Platz Doch Berlin & Guerilla Kitchen Hamburg.

bottled-clanek

Foto: Bottled Alive

V Táboře propukne 6. ročník naturálně vinného festivalu