Svátek pro milovníky šampaňského. Novoměstská radnice se promění na malou Champagne v centru Prahy
Šampaňské, naturální víno, novolunární hody a kousek Vietnamu v Brně. Polovina ledna přináší pravidelný přehled z dění na české gastroscéně.
Druhá lednová záplava gastronomických novinek se nese v jedlém i pitelném duchu. Užít si totiž budete moct jeden festival zaměřený na šampaňské a druhý věnovaný naturálním vínům. A jestliže vám nestačily české oslavy nového roku, vyrazit můžete i na slavnost nového lunárního roku Zajíce. A vzhledem k povaze tohoto článku je zřejmé, že půjde o oslavu v duchu asijských kulinářských specialit.
La Bouteille de Champagne
Svátek pro milovníky šampaňského se rychle blíží. V sobotu 4. února propukne v Novoměstské radnici třetí ročník festivalu La Bouteille de Champagne, který pořádají světem šampaňského kovaní Antonín Suchánek a Miloš Danihelka. I letošní ročník se ponese v duchu toho, co událost na českou gastronomickou scénu přinesla v roce 2018: seznámit návštěvníky s oblastí řemeslných šampaňských v komorním prostředí, kde se mohou potkat přímo s vinaři a ochutnat moky, které se v jejich sklepích urodily.
„Potvrzených máme nyní třináct vinařů a dalších pět je v jednání. Půjde tak o skvělou příležitost potkat významné osobnosti světa šampaňského na jednom místě. Česko pro ně přitom není tak významný trh, díky dlouholetým a dobrým vztahům se však do Prahy mnozí z nich vracejí po několikáté,“ říká Suchánek.
Jen pro představu: do Česka se v posledních letech ročně dostalo mezi 300 a 450 tisíci lahví šampaňského. V regionu Champagne se přitom vyprodukuje asi 300 milionů lahví – do naší kotliny jde tak pouhých 0,1 procenta. O to vzácnější je, že se na festivalu sejde tolik významných hráčů na trhu s šampaňským. Mezi potvrzenými hosty je například Christophe Mignon, Pierre Gerbais nebo rodina Doyardových.
„Těšit se ale můžeme i na nové tváře. Pro Maxima Oudietta půjde o první cestu do zahraničí vůbec. Velice zajímavý je také nováček Paul-Bastien Clergeot, mladý vinař, který se po zhruba čtyřletém působení u Champagne Fleury rozhodl vydat svou vlastní cestou a zcela naplno se ponořil do výroby champagne,“ doplňuje Suchánek. Lístek přijde na 1 990 korun a vybírat lze ze dvou časových pásem. Míst je omezený počet, takže pokud si nechcete ujít vzácné bubliny, moc dlouho neváhejte.
Večeře k příležitosti nového lunárního roku v Silq
V pátek 27. ledna budeme moci v pražských Dejvicích oslavit nový lunární rok. V restauraci Silq, z jejíž kuchyně se linou vůně inspirované kuchyní Hedvábné stezky, se totiž bude konat New Lunar Year Dinner. Ponese se tak v duchu slavnostních asijských chodů.
„Připravovat budeme čínské sašimi, pak velkou specialitu čínských novoročních oslav známou jako lví hlavy – masové kuličky z pak choi. Dále variaci dim sum knedlíčků včetně jednoho, kde bude těsto nahrazeno zkaramelizovaným lilkem,“ vyjmenovává Lukáš Kubín, který má provoz Silq na starosti.