Svatomartinské husy, kam se podíváš. Víme, kam na klasiku i za neotřelým pojetím
To se takhle ve čtvrtém století našeho letopočtu Martin z Tours schoval do poustevny a prozradily ho husy. Díky nim si dnes můžeme užívat týden hodů.
Původ husích hodů, které nastávají jednou ročně u příležitosti svátku svatého Martina, ve skutečnosti není přesně známý. Může pramenit ze zmíněné apokryfální legendy o hlučných husách, nejspíš je ale mnohem prozaičtější. Na podzim se totiž od 16. století tradičně odváděly úroky, s nimiž souvisela právě ceremonie odevzdání bílé vykrmené husy. Ať už je tedy historie zlatě vypečené hlučné drůbeže jakákoliv, je důležité vědět, kam letos vyrazit na tu nejlepší. Tradice je totiž potřeba ctít, a to i netradičním způsobem.
Svatomartinské hody přicházejí v ten správný čas, jelikož počasí je stále pošmournější a studenější, čím dál více tak tíhneme k jídlům rustikálního rázu, která nás pořádně zahřejí. Přidáváme svršky, takže se nemusíme tolik zabývat svou linií – naopak je potřeba se na zimu trochu spravit. Můžeme být vděční svatému Martinovi za jeho skromnost, kvůli které se ukryl do poustevny před svými obdivovateli, když ho chtěli jmenovat novým biskupem.
V podnicích celého Česka tak nyní propukají velkolepé svatomartinské slavnosti. V redakci jsme udělali pečlivou rešerši a přinášíme vám výběr těch, které máme sami vyzkoušené, případně se nám na ně s každoroční pravidelností hrnou doporučení ze všech stran. Nutno však říct, že bez rezervace vám nezbude nic jiného, než si husu upéct v domácích podmínkách.
Výčep Korunní
Od pátku do neděle můžete vyrazit do Korunní, kde to bude vonět husou už na dálku. Těšit se můžete na klasiky v podobě kaldounu, husí paštiky na máslové briošce s marmeládou z černého rybízu, ale také na husí jatýrka a srdíčka. Chybět nebude ani konfitované husí stehno se šlapaným bílým i červeným zelím a dvěma druhy knedlíků. A když budete mít místo, dejte si vdolky.
Kuchyň
I u Pražského hradu se bude zlatě blýskat dokřupava vypečená husí kůžička. A to dokonce po tři víkendy, nejen na ten svatomartinský. Zdejší Hradní hostina je koncipovaná pro čtyři osoby a objeví se na ní devět chodů. Mezi nimi například paštika z husích jater, trhaná husa s pyré z červeného zelí, uzené kachní prso s citronovou marmeládou a samozřejmě pečená husa a kachna s dušeným červeným a bílým zelím.
Atelier Bar & Bistro
V Brně se na svatomartinské menu můžete od pátku do neděle vydat do Atelieru. Zde sázejí na klasiku, kterou ale povznášejí k obrazu svému, takže připraví foie gras s černým jeřábem, kaldoun a husu se smaženým koblihem plněným konfitem ze stehen s kedlubnovým pyré a škvarkovou polonézou. K tomu výběr skvělých vín a o výjimečný gastronomický zážitek bude postaráno.