Turismus v Česku kvete. Čísla se vyšplhala na hodnoty, na které byli hoteliéři zvyklí před pandemií

V Česku se v letošním druhém čtvrtletí ubytovalo v hotelech, pensionech a apartmánech pouze o 5 885 turistů méně než před pandemií koronaviru.

cesky-krumlov-nahled

Foto: Mike Swigunski / Unsplash

Turismus v Česku se letos vrátil na hodnoty před pandemií

0Zobrazit komentáře

Turisté se vrátili do Česka, a to ve stejné míře, jako tomu bylo před propuknutím covidu. Alespoň to vyplývá z čerstvých dat Českého statistického úřadu a České centrály cestovního ruchu (CzechTourism). Celkem se na našem území ve druhém čtvrtletí letošního roku v hotelech, pensionech a apartmánech ubytovalo 5 770 399 hostů, což je jen o 5 885 méně, než tomu bylo ve stejném období roku 2019. Turistů ze zahraničí přitom bylo 2,5 milionu, tedy o 32 procent více než loni.

Z analýzy mimo jiné vyplývá, že se zvýšil i počet přenocování v tuzemských ubytovacích zařízení, a to o 14,5 procenta na 13,8 milionu nocí. Mezi nejnavštěvovanější kraje pak kromě Prahy patřily Jihomoravský a Jihočeský. Co do návštěvnosti v porovnání s předchozím rokem nejvíce poskočila rovněž Praha – téměř o 20 procent – a pak Karlovarský kraj, kde došlo k nárůstu 21,4 procenta.

„Pro tuzemské hospodářství jsou klíčoví zahraničí turisté. Zatímco loni Češi cestující po Česku utráceli za osobu a den více než před pandemií koronaviru (802 versus 704 korun), cizinci naopak méně. Loni to bylo 1 907 korun, v roce 2019 se však jednalo o 2 203 korun. Potenciál bonitních cizinců je tak zřejmý a my pracujeme na tom, abychom je do Česka dostali,“ říká ředitel CzechTourism Jan Herget.

Zároveň dodává, že se CzechTourism dlouhodobě snaží dostat turisty do regionů tak, aby se cestovní ruch rozprostřel po celé zemi. A v tomto případě pro ně může být velkým lákadlem gastronomie. Tomu by tak v budoucnu mohl pomoci michelinský průvodce, který se díky novému konceptu v Česku rozkročí mimo Prahu i do ostatních regionů. Vláda v tomto ohledu plánuje v nadcházejících deseti letech investici ve výši 100 milionů korun, jejíž součástí bude i marketingová kampaň zaměřená na zahraniční turisty.

poharek-11

Foto: Pohárek

Turisty může do regionů přitáhnout gastronomie

Ze zahraničních turistů Česko nejvíce vyhledávali Němci, kterých k nám ve druhém čtvrtletí přijelo 637 tisíc. Následovali Slováci – těch bylo 237 tisíc. Dále Poláci (212 tisíc), Američané (143 tisíc) a Britové (113 tisíc). Jeden Němec pak v průměru za den utratil 2 092 korun, u Slováků se jednalo o 1 370 korun a u Poláků o 1 839 korun. Američané a Britové se sáhli do kapsy vůbec nejhlouběji – v průměru denně utratili 3 389 a 2 494 korun.

„Při cestování velkou část výdajů tvoří náklady na ubytování. Aktuálně to vypadá tak, že kromě těchto nákladů lidé, zejména Češi, při cestování nad výdaji víc přemýšlí. Platí přitom, že ceny a obsazenost hromadných ubytovacích zařízení jdou zpravidla nahoru v případě, že se v místě koná nějaká akce,“ říká vedoucí Institutu turismu České centrály cestovního ruchu CzechTourism Petr Janeček.

Příkladem jsou například téměř stoprocentně rezervovaná ubytovací zařízení na Booking.com ve Zlíně o víkendu 18. až 20. srpna, kdy se zde koná Barum Czech Rallye. Podobně má podle všeho vliv Země živitelka na rezervace ubytování v Českých Budějovicích od 25. do 27. srpna. Na srpen jsou momentálně nejvíce vyprodané hotely, pensiony a apartmány v Jihočeském a Jihomoravském kraji. Také v Plzeňském, Zlínském či Pardubickém kraji a rovněž v Praze. Rezervace se v těchto regionech do konce letošních letních prázdnin pohybují od 81 do 36 procent.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Potvrzují to například čísla z hotelové sítě Orea. „Ve druhém čtvrtletí roku 2023 strávili hosté v rámci celé sítě Orea Hotels & Resorts celkem 245 tisíc nocí. To je za stejné období minulého roku nárůst o 22,5 procenta. Roste nám nejen obsazenost, ale i počet hostů, kteří se k nám rádi vrací. Napříč sítí vzrostla obsazenost o čtyři procenta,“ vyčísluje ředitel obchodní strategie hotelové sítě Jiří Fontana. Z aktuálních dat sítě také vyplývá, že velmi stoupla obliba Mariánských Lázních, kde se obsazenost meziročně zvýšila zhruba o 15 procent.

Stejně tak i společnost Czech Inn Hotels hlásí potvrzení prognózy z května, že bude léto pro domácí hotely relativně úspěšné a čísla v porovnání s rokem 2022 porostou. Nicméně její majitel Jaroslav Svoboda stále upozorňuje na to, že hoteliéři bojují s vysokou inflací, kvůli které je hospodaření stejně náročné jako v loňském, pocovidovém roce. Praha podle něj navíc ztratila své výsadní postavení mezi vyhledávanými evropskými metropolemi a začíná zaostávat například za Varšavou nebo Budapeští.

„Soupeříme s Budapeští nebo Varšavou, ale to nikdy nebyla naše liga. Tato města jdou hodně nahoru a není to náhoda. Vidíme hned několik důvodů, proč nás dohánějí. Rychle zlepšují úroveň silnic a dálnic, mají lepší spojení se světem. V Praze nemáme ani po třiceti letech rychlé veřejné dopravní spojení s letištěm, což je v dnešní době pro evropská města naprostou samozřejmostí. A také nejsou zaplaveni Airbnb jako my,“ vysvětluje pro kontext Marek Boura z České hotelové asociace.

Rubriku Cestování podporujílogo-cedok-modre

Panoramata, sýry, lázně i nejstarší zubačka v Evropě. Hora Rigi skýtá koncentrovaný švýcarský zážitek

Za krásami Švýcarska jsme vyrazili na horu Rigi. Zjistili jsme, že na malém území je jich obdivuhodné množství a že dobrým sýrem se nelze přejíst.

rigi-nahled

Foto: Moje Švýcarsko

Za krásami Švýcarska můžete vyrazit na horu Rigi

0Zobrazit komentáře

Nad Lucernským jezerem se do výšky 1 800 metrů nad mořem vypíná Rigi, které Švýcaři přezdívají Královna hor. Pro ty, kdo Švýcarsko ještě nenavštívili, jde o ideální startovní lokalitu. Na hoře a v jejím nejbližším okolím lze totiž okusit takřka vše, co země nabízí: příjemnou horskou turistiku, osvěžení v chladivé vodě, ochutnávku lokálních sýrů i pálenek, lázně s výhledem na vrcholky Alp a také možnost svézt se typickým dopravním prostředkem, kterým je tady zubačka.

Na horu Rigi vede několik cest. My vyrážíme ze zastávky Arth-Goldau, jelikož naší výpravě vzhůru předchází návštěva zdejší palírny Fassbind. Jdeme tak ve stopách švýcarských tradic, protože zdejší obyvatelé se před výstupem na horu vždy rádi posilnili a stále posilňují místním kulturním mokem – třešňovicí. My se posilňujeme nejen třešňovicí, přesto jsme schopni vnímat krásu nádraží, které je jako vystřižené z filmů od Wese Andersona. K dokonalosti chybí jen to, aby se kolem nás prosmýkl Bill Murray.

Naskakujeme na zubačku, která se tady prohání po nejstarší horské ozubnicové železnici v Evropě. Vznikla už v roce 1871 a jako první se tehdy začala stavět dráha na Rigi vedoucí z jihozápadní strany z obce Vitznau, která leží přímo na břehu Lucernského jezera. V roce 1873 byla prodloužena těsně pod vrchol hory, takže dosáhla téměř sedmi kilometrů. My na vrchol míříme po druhé dráze, která začala být budována taktéž v roce 1873.

rigi-2

Foto: Moje Švýcarsko

Na vrchol hory Rigi vede několik cest – pěších i zubačkami

Kromě jízdy moderními zubačkami zde může cestovatel narazit i na historický pozůstatek v podobě někdejší parní zubačky. Máme to štěstí, že ji během naší vyjížďky potkáváme, i když je tady parní pohon už dávnou minulostí. Elektrifikace zde začala naplno panovat v roce 1937. A v posledních letech se tady vyjímají také zubačky futuristického vzezření ve zlaté a černé barvě, jejichž velkou předností je pohodlné lehátko v přední části, z něhož si lze užívat krásný výhled na okolní krajinu vleže.

Krávy a hory, kam oko dohlédne

Výhled tady stojí skutečně za to. Jelikož není hora Rigi příliš vysoká, je celá pokrytá trávou, lučními květinami a jehličnatými stromy. Pasou se na ní krávy a ovce, takže neustále slyšíte jejich uklidňující zvonce, do toho se všude kolem vás vypínají další nedaleké vrchy. Skoro tak litujeme, že jízda z města až pod vrchol hory trvá bezmála hodinu. Pokud si chcete Rigi užít naplno, doporučuji zdolat ji pěšmo. Stačit vám k tomu bude pevná obuv, cesta je ale nenáročná a vhodná i pro rodinné výpravy s dětmi.

Celá hora je protkaná celkem 120 kilometry turistických tras, takže se rozhodně není nutné omezovat jen na výstup na vrchol. Rigi má kromě železniční sítě také skvělou gastronomickou infrastrukturu, takže se nemusíte obávat, že byste strádali. Po cestě na vrchol se nachází několik hotelů s restauracemi, případně samostatné občerstvovny jako Gratalp Stübli, Lok7 pojmenovaná po lokomotivě číslo sedm nebo Kessiboden.

My vyrážíme do restaurace, která se pyšní dokonce michelinskou hvězdou. Majitelé hotelu Kräuterhotel Edelweiss se totiž rozhodli, že i když se tady zaměřují na gastronomii ve větší nadmořské výšce, povýší ji ještě o další úroveň co do kvality. V podniku Regina Montium tak tvoří rozmanitá degustační menu z ingrediencí, které pocházejí jen z hory a jejího okolí, ve druhém podniku Bistro by Regina se pak zaměřují na cenově dostupnější, ale neméně kvalitní pokrmy.

rigi-5

Foto: Sára Goldbergerová / CzechCrunch

Zastavujeme se v sýrové farmě Alpwirtschaft Chäserenholz

Obdobné načerpání zážitkové energie si lze dopřát také v sýrové farmě Alpwirtschaft Chäserenholz. Už při pohledu na horu Rigi je patrné, že krav je tady velká spousta a že se tady nepasou jen pro potěchu oka. Z téměř 160 tisíc litrů kravského mléka tak na farmě, kterou vede pastevec Franz-Toni Kennel, ročně vyrobí asi 12 tisíc kilo sýra a zaměřují se na 15 různých druhů, a to i z kozího mléka.

Jeden ze zdejších sýrařských expertů nám vysvětluje, že vyrobit tolik sýra je velká fuška, kvůli které musí vstávat každý den v pět ráno a na kterou jsou navíc jen čtyři. Výsledek obdivuhodné dřiny ale stojí za to, což posléze zkoušíme na vlastní kůži, tedy spíš žaludek. Tolik sýra najednou jsme nejspíš ve svém životě ještě nikdy nesnědli. Výčitky ale rozhodně nemáme.

Odpočinek na vrcholu nebo v lázních

Hora Rigi je tak rozmanitá, že ji nelze poznat během jednoho dne. Kromě spousty restaurací na ní v průběhu let ale naštěstí vyrostly i hotely. Od malých chalup přes impozantní secesní paláce až po luxusní lázně. Abych úplně nemystifikovala – je pravda, že secesní palác byste tady nyní hledali marně. Ale v minulosti se jeden takový nacházel těsně pod vrcholem hory. Původně poměrně skromný hotel vyrostl v Grand Hotel Schreiber pro 300 hostů. V roce 1961 však místo kompletně zničil požár.

Aktuálně tak pod vrcholem stojí o poznání nenápadnější komplex Rigi Kulm-Hotel, který vznikl v padesátých letech a o 40 let později prošel důkladnou renovací. Kromě jednoduchých pokojů je jeho součástí také velká restaurace, jejíž interiér vyrůstá až ven díky prostorné terase. Z hotelu je to už jen pár kroků na vrchol Rigi, kde se nachází vysílač s vyhlídkovou plošinou a ze kterého se otevírá výhled jak na městečka v údolí pod horou, tak na Lucernské a Zugské jezero.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Ten, kdo by si chtěl po horských túrách dopřát relax se vším všudy, by měl zamířit na jižní stranu hory, po které jede zubačka do města Vitznau. Nachází se zde totiž vesnice, která byla vyhledávaná milovníky lázní již v 16. století a na jejíž tradici navazuje i hotel Rigi Kaltbad. Jeho podobu navrhl renomovaný švýcarský architekt Mario Botta, který chtěl vytvořit klidné prostředí vhodné pro rozjímání. My se mu oddáváme ve velkém bazénu, který vede až ven. V minerální vodě, kterou zde ohřívají hořícím dřevem, si tak užíváme pohled na protější hradbu hor.

Díky teplotě 35 stupňů Celsia je možné si tady vodní radovánky užívat i v zimě. O něco větší prohřátí je pak možné v saunách, které se ukrývají společně s masážními místnostmi ve spodní části komplexu. Najdete tady jak voňavou parní, ve které není vidět na krok, tak pořádně rozpálenou finskou, k tomu relaxační tůň a místnost, kde si můžete po dlouhém dni putování po hoře prostě jen tak poležet. Pak už stačí sjet zubačkou do Vitznau, přeplout Lucernské jezero na lodi přímo do Lucernu a tím putování po hoře Rigi ukončit.

rigi-8

Foto: Sára Goldbergerová / CzechCrunch

Pohled na hotel Rigi-Kulm z vrcholu hory

Rubriku Cestování podporujílogo-cedok-modre