U Dvou kohoutů mají sklep a my ho mohli vidět. A navrch ochutnat piva, která tady staří v sudech

Hospoda Dva kohouti oslavila páté narozeniny a odhalila, co ukrývá ve sklepě. Zdejší vrchní sládek tam přestěhoval pivo do sudů nejen po bourbonu.

tomsa

Foto: Dva kohouti

Vrchní sládek u Dvou kohoutů Lukáš Tomsa

0Zobrazit komentáře

Hospoda Dva kohouti, která spojuje pivovar s výčepem, je karlínský fenomén. Od dob, co se před pěti lety v domě U města Hamburku otevřely její dveře, to tady po skončení pracovní doby v okolních kancelářích praská ve švech. Málokdo ale nejspíš ví, že součástí pražského podniku je také rozsáhlé sklepení, které je pod úrovní nedaleké Vltavy. A protože zdejší sládek Lukáš Tomsa se nebojí experimentování, společně se zdejším týmem se rozhodl, že do sklepa zaparkuje šest dřevěných sudů, ve kterých začne stařit pivo.

Takzvaná barrel aged piva, tedy sladovo-chmelové moky, které zrají v dřevěných sudech většinou po bourbonu, whisky nebo víně, nejsou v Česku ještě tak výrazně zpopularizovaná. Jde o způsob úpravy, který je rozšířený především v Belgii, kde se týká především piva typu lambic, a také ve Spojených státech, kde ve velkém staří spousta řemeslných pivovarů.

V Česku se ale tento trend začíná v posledních letech také rozmáhat. Piva v sudech nechává zrát pivovar Clock, do staření se pustil také Zichovec, Matuška či Břevnovský klášterní pivovar. Expertkou na barrel aging piv je také Jitka Ilčíková, která v Mikulově založila experimentální pivovar Wild Creatures. A před necelými dvěma lety se do této metody pustil i vrchní sládek od Kohoutů Lukáš Tomsa.

vycep

Foto: Dva kohouti

U Dvou kohoutů oslavili páté narozeniny a odhalili barrel aged piva

A proč se vůbec pivovary do barrel aged metody pouští? Výsledný mok totiž získává různé aromatické látky ze dřeva, může tak chutnat například po vanilce, stejně tak se obohacuje o třísloviny a nezkvasitelné sacharidy – stařené pivo se tak v ústech chová úplně jinak než pivo klasické, je plnější, „hedvábnější“, někdy může mít i větší viskozitu. Stejně tak nápoji dodává novou paletu chutí alkohol, který se v sudu nacházel původně. Důležitou roli ale hraje i použití kvasinek.

„Myšlenka začít s barrel agingem u nás vyvstala z toho, že jsme dostali prostor ve sklepě. A já se odhodlal k tomu, že udělám v pivovaru věc, na kterou si moc sládků netroufá: vykvasím pivo izolovaným kmenem divokých kvasinek, takzvaných brettek. Nacházejí se na každém ovoci, ale jsou schopny zkazit hotové pivo. Zároveň mohou dát pivu chuť tropického ovoce a po delší době kvašení vydají velmi charakteristické aroma,“ vysvětluje Lukáš Tomsa.

Brettky přišly do sudu číslo jedna společně s nachmeleným pivem IPA. Jenže zatímco si směs začala žít svým vlastním životem, bylo zřejmé, že vrchní sládek nebude sedět se založenýma rukama a čekat na výsledek. Alchymistické pokusy tak pokračovaly. Další sud po bourbonu a cideru tak naplnilo mladé pivo bez chmele, aby pozbylo hořkosti, zakvašené jablečnou drtí s divokými kvasinkami.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

„Jablka bereme od kamaráda Tomáše Zavřela, který má projekt Restart, v jehož rámci se stará o staré vinice a sady. Díky tomu pracujeme se starými jablečnými odrůdami Koženkou a Malináčem,“ dodává vrchní sládek. Další sud je naplněn rovněž pivním základem bez chmele, tentokrát ale pro zakvašení sáhli po slupkách z hroznů z vinic Kutné Hory, Modřan a z Kotlářky, o které se také stará Tomáš Zavřel.

Nejmladší sud naplnili na podzim 2023 a zatím čekají, jak se zrání projeví. Podle vrchního sládka je to otázka spíše měsíců až let než týdnů. V případě jablečné varianty je už nyní chuť velmi příjemná, suchá, i když se nejprve zdálo, že výsledek se bude muset vylít. Pár měsíců ale udělalo ohromný rozdíl. Stejně tak i zmíněná IPA už teď díky kvasinkám voní po tropickém ovoci a zbavila se původní výrazné hořkosti. Tomsa zmiňuje, že ji budou chtít lahvovat už letos.

Piva ze sudů nejsou určena k rychlému pití, na které jsme zvyklí z klasických českých hospod, ale naopak k archivaci a k tomu, aby si je lidé užili při speciální příležitosti. Nakládá se s nimi spíše jako se šampaňským. Pokusy od Dvou kohoutů ale bude možné ochutnat také přímo v prostorách sklepa, kde jsou sudy uskladněné. Po částečné rekonstrukci zde totiž vznikl prostor k sezení a výhledově se tu budou pořádat pivní degustace, jež se budou točit především kolem barrel aged piv.

Od tlačenky po tresku v majonéze. Jeden z nejbohatších Slováků otevřel v Praze Bistro u Býka

Nedaleko Prašné brány se můžete posilnit gulášem, tlačenkou nebo mezi Slováky oblíbenou treskou. Otevřelo se tu totiž Bistro U Býka.

tauris-nahled-2

Foto: Sára Goldbergerová / CzechCrunch

V Hybernské otevřelo nové Bistro U Býka

0Zobrazit komentáře

Pražské centrum v okolí náměstí Republiky láká na spoustu zajímavých gastronomických zážitků, lidovější uzeniny a lahůdky, kde si člověk může dát na stojáka poctivou tlačenku nebo vlašský salát s čerstvým pečivem, aby tady ale pohledal. Mezeru nově zaplnily uzeniny a další masné výrobky ze Slovenska. Podnikatel Milan Fiľo totiž v Hybernské ulici otevřel první vlajkovou loď v Česku, která reprezentuje jeho masový byznys Tauris a společnost Ryba Košice.

Šunky, salámy, tlačenky, klobásy, párky všeho druhu, balené maso, ale i chlebíčky, burgery, lokše, polévky, guláš a rybí speciality podle tradičních slovenských receptur. To je jen stručný výčet toho, co je v novém Bistru U Býka k dostání. Základem jsou slovenské produkty z portfolia potravinářské skupiny Tauris, která má na Slovensku v současnosti síť přesahující 100 prodejen. Doplňují je ale i rybí výrobky ze společnosti Ryba Košice.

„Výrobky Tauris dovážíme na český trh již 10 let a těší se zde rostoucí oblibě. V Bistru u Býka si zákazníci budou moci dopřát to, na co jsme nejvíc hrdí: ikonickou košickou tresku, spišské párky či nejkvalitnější oravskou slaninu. V bistru rádi přivítáme nejen Slováky, kteří zde najdou kousek domova, ale i místní a také turisty, kteří chtějí ochutnat pravé česko-slovenské speciality,“ říká Milan Fiľo, prezident holdingu Eco-Investment, do kterého Tauris patří.

Jednou ze zmíněných specialit je slovenská rybí pochoutka známá jako „treskoslovenská treska“. Pro neznalé: jde o tresku v majonéze. V dnešní době už jde o pokrm s retro nádechem, který je ale mezi slovenskými strávníky velmi populární. Pokud si potrpíte na slanečky, zavináče nebo uzené ryby, můžete si rozšířit obzory.

Důležitou součástí nabídky nového pražského podniku jsou také produkty z portfolia české značky Crafted for Friends. Ta vznikla pod taktovkou vedení téměř sousední hospody Červený Jelen jako aliance, která sdružuje různé hráče na poli českých craftových produktů. A právě Bistro U Býka se stalo první vlaštovkou, kde jsou produkty uceleně nabízeny zákazníkům.

V lednici jsou tak například omáčky, které vznikly ve spolupráci rodinné značky Živina a šéfkuchaře z Červeného Jelena Marka Fichtnera, limonády z dílny Něco jako a pivo z pivovaru Proud. Vedle sortiment doplňuje nabídka pečiva z pekárny Zrno zrnko.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Bistro U Býka otevřelo nedaleko Prašné brány a jeho umístění není náhodné. Nachází se totiž v Hybernském paláci, jehož křídlo navazující na Divadlo Hybernia v minulých letech prošlo přestavbou. Jak palác, tak divadlo patří Milanu Fiľovi. V prostorách paláce se nachází také Slovenský institut, v němž jsou k vidění například výstavy věnované slovenským umělkyním a umělcům.

Miliardář Milan Fiľo se řadí mezi nejbohatší Slováky. Podle deníku E15 zbohatl na privatizaci společnosti Severoslovenské celulózky a papierne Ružomberok. Má také české občanství, svůj holding Eco-Investment přesunul v roce 2016 do Prahy. V Česku vlastní například společnost Trafo CZ, která vyrábí distribuční transformátory, nebo velkokapacitní pilu Labe Wood na Litoměřicku.