V komplexu Anežského kláštera se objevila nová kavárna. A v Brně otevřeli vinnou kapli

Opět vás zodpovědně informujeme o tom, co nového se na české gastro scéně urodilo. Káva, víno, něco k snědku – od každého máme něco.

Kaple winebar

Foto: Dominika Danieliková

V Brně se otevřel prostor zasvěcený naturálnímu vínu

0Zobrazit komentáře

Polovina prázdnin je za námi. To rmoutí i nás všechny, kterých se školní docházka dávno netýká. Můžeme si ale udělat radost novinkami gastronomického rázu. Třeba novým vinným barem v Brně (těch nemůže být nikdy dost), skrytým útočištěm v zahradě v centru Prahy nebo čerstvou kavárnou v krásné Kutné Hoře.


Anežka

Když jste se ještě donedávna potulovali malebnými pražskými zákoutími za Dvořákovým nábřežím, nebylo tak snadné narazit na klidné místo, kde by se dalo na chvíli uklidit před městským shonem. To se nyní změnilo díky nově otevřené kavárně Anežka, která se ukrývá přímo v komplexu kláštera Na Františku, zvaného též Anežský. Úchvatný gotický komplex, jehož součástí jsou také prostory Národní galerie, tak čerstvě doplňuje místo, kde si lze vychutnat kávu, drink a od 2. srpna také něco k snědku.

„Hlavní vizí kuchyně i baru je být v souladu s celým areálem kláštera a dosáhnout komplexnosti a hravosti, které jsou podepřeny tradičními a lokálními surovinami. Koncept Anežky má již od prvopočátku za cíl propojit gastronomii s arts managementem,“ popisuje Diana Kněžínková, která má v Anežce na starosti marketing.

Anežka kavárna

Foto: David Stejskal

V Anežce kromě kávy nabízejí také koktejly, pivo a něco k snědku

Winebar Kaple

V brněnské ulici Vrchlického sad se vyloupnul undergroundový prostor zasvěcený naturálnímu vínu. K proměnám vody tady sice nedochází, ale i tak si tu užijete spoustu magických okamžiků, včetně návštěv vinařů, hostování sommelierů z jiných podniků či různé gastronomické pop-upy.

Interiérový koncept navrhlo studio NAHAKU, které se rozhodlo pro spolupráci oslovit brněnského street artového výtvarníka s krycím jménem Timo. Kaple tak rozhodně není klasický vinný bar. Strop zdobí osm tisíc plechovek, interiér osvětlují pouze svíčky a UV světla a dominantou je barový displej vytvarovaný do podoby kříže.

„Kaple je prostor, který vznikl velice spontánně. V jedné chvíli jsem se cítil málo vytížený a chybělo mi místo, kam bych šel na víno. Skočil jsem do toho po hlavě, vyvstala sice velká spousta problémů, ale nakonec se podařilo otevřít. Nyní se u nás hosté mohou odtrhnout od světa venku, dát si dobré víno a zcela vypnout,“ říká majitel vinného baru Jiří Vyzourek.

Turistka

Na malém nádvoří, kde se potkávají ulice Barborská a Smíškova a ze kterého je krásný výhled na chrám svaté Barbory a na monumentální sochu od Aleše Veselého, vítající návštěvníky Galerie Středočeského kraje, před nedávnem otevřela kavárna Turistka. Název odkazuje jen na její příhodné umístění – ve skutečnosti jde o podnik zaměřený především na kutnohorské milovníky kávy, ale vítá samozřejmě i návštěvníky historického města.

V Turistce připravují kávu z lokálních i zahraničních pražíren. Kávovar Victoria Arduino doplňují filtrované kávy a nyní v létě také osvěžující nitro z hitech mašinky Naiko. Kromě kofeinového oblažení si tady hosté mohou užít i víkendové brunche a během dne něco malého k snědku v podobě obložených chlebů, bagelů a domácích zákusků.

Turistka kavárna

Foto: archiv autora

Kutnou Horu čerstvě zpestřila kavárna s výběrovou kávou

Coffee & Riot

Oblíbená kavárna na Novém Městě v průběhu svojí existence zásadně změnila tvář. Její majitel Petr Zenkl ji totiž z původního rohového zákoutí probouráním zdi zvětšil o vedlejší prostor, jehož součástí byla také velká kuchyň. Rázem se tak objevila možnost koncept kavárny rozšířit též o jídelní stránku, k čemuž došlo 1. července. Do kulinářských experimentů se pustil barista a kuchař Filip Parýzek, který působí také jako stážista v gastro uskupení Ze Mě projekt.

„Většinu surovin bereme z menších farem – vejce ze Štramberku, mléčné výrobky ze Struh a Krasolesí, maso a uzeniny z Amaso, některé ingredience máme z vlastních zahrádek nebo z toho, co nabídne les. Minulý týden jsme nakládali několik kilo zeleniny, takže máme vlastní kedlubnové zelí nebo kimchi,“ říká Zenkl. A prozrazuje, že nyní montují speciální troubu z Itálie, což znamená jen jedno – všechno pečivo i dezerty si tady budou brzy dělat úplně sami.

coffee and riot

Foto: Coffee & Riot

V oblíbené pražské kavárně se nově pustili do vaření

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání

Jako přesun z jeskyně do roku 2300. Oh Deer Bakery začala punkově, teď její cronuty osladí život v Arábii

Kombinaci croissantu a donutu si jako „guilty pleasure“ lidé zamilovali. Časem by mohly bodovat i buchty a pečivo z přebytků.

Majitel Oh Deer Bakery Lukáš Vašek si žije svůj (nejen) sladký sen

0Zobrazit komentáře

Značka Oh Deer Bakery, jež se proslavila svými cronuty, je na české gastronomické scéně poměrně dobře zavedená. Ostatně, nedávno oslavila své páté narozeniny. A i když se v loňském roce hojně probíral nepodařený pokus Lukáše Vaška expandovat na Václavské náměstí, nyní se naopak může pochlubit velkým úspěchem. Díky franšízovému partnerovi totiž ještě letos vzniknou nové pobočky Oh Deer Bakery v Saúdské Arábii.

Majitel Lukáš Vašek se nikdy netajil ambicemi vyvézt svou značku do zahraničí. Konkrétně pak hovořil o Berlíně. Ten však musí zatím počkat. „Někde vzadu v hlavě ten Berlín stále mám, ale aktuálně si to nedovedu vůbec představit. Jednak z rodinných důvodů: žena s dětmi se odstěhovala zpátky do Opavy, odkud oba pocházíme. Takže jezdím tam a zpátky do Prahy. A jednak jsem podepsal smlouvu na franšízu v Saúdské Arábii,“ překvapuje Vašek.

Kromě tří poboček v Rijádu, jež se otevřou letos na podzim, by v budoucnu měly vzniknout další ve Spojených arabských emirátech, v Dubaji. Lukáš Vašek věří, že na Arabském poloostrově budou mít cronuty obdobný, ne-li větší úspěch jako v Česku. S rozšiřováním za hranice souvisí i plánovaný rebranding.

„Chtěl bych se v názvu zbavit zavádějícího ‚Bakery‘ a celkově zjednodušit identitu značky. S ohledem na chystané franšízy bych rád něco čistšího a čitelnějšího. Ale k tomu se dostanu nejdřív na podzim, prioritou je nyní otevřít zahraniční pobočky,“ plánuje Lukáš Vašek. Oh Deer Bakery tak během svých pěti let existence ušla opravdu dlouhou cestu. Přitom začátky by se daly označit přinejmenším za úsměvné…

Od excelu k pečení

Lukáš Vašek pracoval před založením Oh Deer Bakery jako manažer ve společnosti, která prodává klimatizace. Jednoho dne se rozhodl svůj profesní život, do té doby vyplněný excelovými tabulkami, radikálně změnit. Přestože se tomuto řemeslu nevyučil, pekařina pro něj byla jasná volba.

„Pekařina se mi vždycky líbila, připadala mi kreativní. Že jsem se šeredně spletl, mi došlo už po pár týdnech. Ale nebylo cesty zpět. Svého rozhodnutí jsem nikdy nelitoval, i když začátky, kdy jsem vstával ve dvě ráno a chodil spát v deset večer, byly pekelné,“ vzpomíná Vašek.

oh-deer-bakery-1

Foto: Oh Deer Bakery

Král croblih Lukáš Vašek z Oh Deer Bakery

Že to nebude tak jednoduché, se ukázalo hned zkraje podnikání. Vysněným produktem Lukáše Vaška totiž nebyly cronuty, ale obyčejné donuty. Ty si zamiloval během svých cest do USA a měl pocit, že na českém trhu toto „guilty pleasure“ chybí. Naneštěstí si to samé pomyslel i zakladatel Donuteru. A tak musel Vašek přijít s plánem B, kterým se stala další americká pochoutka – cronuty, tedy kombinace croissantu a donutu.

Oh Deer Bakery poprvé otevřela 7. dubna 2017. Kromě prodeje se na pražské Bělehradské ulici odehrávala i celá výroba. V prvních měsících měl provoz na starosti Lukáš sám. A jak vypadal jeho běžný den? Vstával ve dvě ráno, aby zadělal na těsto. To následně rozvaloval ručním válečkem. Důležitá fáze výroby, kynutí, probíhala zcela neřízeně a potřebný čas bylo třeba odhadnout podle počasí.

„Když si na své punkové počátky vzpomenu, připadám si, jako bych se přesunul z jeskyně rovnou do roku 2300. Technologicky jsme dnes úplně jinde. Máme automatickou rozvalovačku, několik přístrojů na kynutí, které hlídají čas a teplotu, a dokonce i stroj na výrobu krémů,“ říká.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Ačkoli sám nebyl s počátečním produktem na sto procent spokojený a mouchy odlaďoval za pochodu, zákazníci si novinku rychle oblíbili. V prvních dnech však Lukáš Vašek nebyl schopný na navyšující se poptávku zareagovat: „Příprava těsta trvá několik dní a nelze ji urychlit. Když na něj zadělám v pondělí, cronuty můžu smažit v pátek.“

Nakonec se vše zdárně vyřešilo a ke dvěma startovním příchutím (burákové máslo & marmeláda a citronový krém & malina) se přidala třetí, kombinace karamelu, čokolády a rozdrcených karamelových sušenek.

„Měl jsem pocit, že dvě příchutě jsou už málo. Že musím stávajícím zákazníkům nabídnout něco nového, aby měli důvod přijít i příště. Třetí variantu jsem dal dohromady ráno před otevřením, měl jsem na její vymyšlení asi pět minut. Ani jsem ji neochutnal, a přitom je dodnes jednou z nejoblíbenějších,“ vypráví Vašek.

O pět let později…

Dnes patří Oh Deer Bakery mezi zavedené gastronomické značky. Výrobna se z Bělehradské přestěhovala do Holešovic, kde jí však začíná být také těsno. „Fungujeme v restauraci La Cucina, ale urgentně potřebujeme vlastní zázemí. Dva provozy v jedné kuchyni nedělají dobrotu. Mým úkolem číslo jedna je najít to správné místo, kam bychom se mohli přesunout.“

venecek-boxed

Přečtěte si takéZ tradičního českého zákusku udělal mladý cukrář hitOd věnečků pro přátele až po butik v centru Prahy. Z tradičního zákusku udělal mladý cukrář hit

Během pěti let otevřel Lukáš Vašek v Praze šest poboček, momentálně jsou v provozu čtyři z nich. Denně jeho tým vyrobí (a prodá) tisíc cronutů, které ještě doplňují koblihy s krémovou náplní. Ve stálé nabídce je šestnáct různých příchutí, průběžně obohacovaných o limitované edice. V současnosti Vašek zaměstnává pětadvacet lidí a řadu brigádníků.

„V roce 2017 jsem byl jen míchač, co dal dohromady nutellu a mascarpone. V současnosti si veškeré krémy vyrábíme sami. Když jsem začínal, byl jsem sám. Dnes mám manželku, dvě děti, tým okolo sebe, čtyři pobočky a podepsanou smlouvu na franšízu v zahraničí. Událo se plno hezkého, ale také jsme udělali několik nešťastných rozhodnutí,“ soudí oblíbený pražský pekař.

Vzestupy a pády

Na podzim 2020, v době pandemie, se Lukáš Vašek chystal k otevření dvou poboček naráz. K Bělehradské a Purkyňově měla přibýt Malostranská a Karlín. Druhý jmenovaný prostor prozatím slouží jako sklad, místo Karlína se totiž v lednu 2021 otevřelo Oh Deer Bakery na Václavském náměstí. A jak Lukáš Vašek podotýká, šlo o nejhorší rozhodnutí v jeho dosavadní kariéře. Komplikací, které vedly k rychlému uzavření, se sešlo hned několik.

Adresa uprostřed Václavského náměstí se ukázala méně lukrativní, než jak si Vašek se svým týmem vysnil. Nevábně páchnoucí okolí, které svou močí pravidelně zavlažovali pražští bezdomovci, přilákalo minimum zákazníků. A když, pak se jednalo o tržbu na úkor nedalekých poboček v Bělehradské a Purkyňově. Ty tak přicházely až o 30 % příjmů. Držet obchod, jehož nájem dalece převyšoval zbylé prodejny cronutů, a přitom jim ubíral z jejich tržeb, nemělo smysl.

„Když jsem si vše po pár měsících uvědomil, nebylo nač čekat. Jsem rád, že se nám z toho povedlo vycouvat, protože hrozilo, že Václavák zapálí i zbytek Oh Deer Bakery. V té době jsme už měli nainvestováno do Malostranské, a tak nám moc prostředků nezbývalo. Ale rozhodli jsme se pro risk a zbytek peněz dali do Václaváku. Byla to blbost, ješitnost a hodně drahá zkušenost. Ale díky tomu jsem si uvědomil, kam patříme,“ přiznává Vašek.

oh-deer-bakery-2

Foto: Oh Deer Bakery

Sladké dobroty z Oh Deer Bakery míří i do Arábie

Podobný osud nakonec potkal i Oh Deer Bakery na Malostranské. Zde se dveře natrvalo uzavřely v lednu 2022, po roce a půl fungování. „Na Malostranskou jsem kývl během pandemie, protože jsem čekal, že se se covidu zbavíme rychleji. Ani tam nebyl nájem nejmenší a dlouhodobě to nešlo utáhnout. Ačkoli nedávno jsem šel kolem a trochu mě mrzí, že jsem tomu nedal šanci a ještě chvíli nevydržel. Protože teď okolí konečně začíná ožívat. Jenže nikdo nemáme křišťálovou kouli, abychom věděli, co se stane,“ lituje Lukáš Vašek svého rozhodnutí.

Původní Bělehradskou a Purkyňovu však brzy opět doplnilo další Oh Deer Bakery, tentokrát v Dejvicích. A možnost prodávat své cronuty získal Vašek také v Manifestu na Andělu. A Karlín? Pronajímaný prostor by rád využil pro nový koncept. Výrobce cronutů totiž dlouhodobě trápí, že odkrojky z těsta nemají další využití. Přimíchat je do nové várky totiž nelze, opětovným kynutím by se celá zkazila.

Denně mu tak přebývá 8 až 12 kilogramů těsta. Začal proto experimentovat a ze zbytků péct různé buchty, babky i slané pečivo. Právě tyto „přebytky“ by měl nabízet nový podnik spolu s kávou. Nechme se tedy překvapit, jakým dalším směrem se Lukáš Vašek vydá.

Každé dva týdny vám ukážeme tipy na zajímavé restaurace, bary i kavárny.

Newsletter Deli | Poslední vydání