V Praze se objevilo zelené bistro. Menu má ryze vegetariánské a jeho součástí je hydroponická farma
Jídla bez masa mohou být zábavná, pestrá a skutečně chutná. Dokazuje to šéfkuchařka Miluše Makó, které byla svěřena kuchyň v novém bistru Green Table.
Možností, kam v centru Prahy vyrazit na oběd, je spousta. Když ale chcete najít místo, kde se najíte i v případě, kdy nejíte maso, situace začíná být trošku složitější. Pravda, vegetariánské podniky v našem hlavním městě sice jsou, ale jejich nabídka se v drtivé většině případů nevyrovná podnikům, které vznikají v zahraničí. Trochu jiný přístup k bezmasé stravě má šéfkuchařka Miluše Makó, která stojí za kulinářským konceptem nového vegetariánského bistra Green Table.
Bistro, které láká na udržitelnost a lokálnost, vzniklo v budově Florentinum jako tak trochu jiná kantýna pro zaměstnance. Stojí za ním totiž – trochu překvapivě – francouzská společnost Veolia, jejíž česká pobočka právě na tomto místě sídlí. Podnik tak slouží především lidem, kteří v budově pracují, vyrazit do něj ale může naprosto každý.
„Otevřením bistra Green Table jsme chtěli propojit dvě naše dlouhodobé ambice – sdílení naší filosofie ekologické transformace a péči o naše zaměstnance, kterým chceme nabídnout něco více než standardní benefity. Současně jsme chtěli nabídnout autentické a příjemné místo pro setkávání a odpočinek. A skrze skvělou vegetariánskou gastronomii návštěvníky inspirovat,“ přibližuje Markéta Dvořáková, výkonná ředitelka komunikace Veolia ČR.
Menu zde dává dohromady tým kuchařů v čele s Miluší Makó a nabídka se mění každý týden. Talentovaná šéfkuchařka není vegetariánka ani veganka, vaření bez masa se ale věnuje dlouhodobě, mimo jiné také v Gourmet Academy, kde pořádá kurzy zaměřené právě na tuto kulinářskou oblast. Svět zeleniny ji fascinoval už v jejím dětství, jelikož její dědeček byl zelinář. A v průběhu své kuchařské kariéry zjistila, že vařit klasická jídla ji nebaví, že mnohem raději experimentuje právě s chody bez masa.
„V našem bistru se přesvědčíte, že moderní udržitelnou kuchyni lze dělat bez kompromisů a s důrazem na výjimečnou chuť. Chtěla bych hostům ukázat, že jíst zdravě, lokálně a s ohledem na přírodu neznamená menší gastronomický zážitek. Právě naopak!“ vysvětluje svůj přístup Makó. Na menu se tak objevuje například brokolicové ragú, grilovaný sýr haloumi s nakládaným celerem, pečený portobello žampion nebo tatarák z mladé cukety.