V pražském centru se zabydlela druhá Špejle. Podnik nabízí nová jídla a 280 kombinací ginu s tonicem

Jídlo se tu vybírá z barů, lze se tu tak najíst poměrně rychle. V nové restauraci Špejle mají i nové chutě a také větší prostor s otevřenou kuchyní.

Eliška NováEliška Nová

spejle

Foto: Špejle

V Praze otevřela druhá Špejle

0Zobrazit komentáře

Jídlo se tady podává hlavně na špejli. Na ní si lidé mohou dát třeba lososa, chlebíček nebo dokonce dezert. Restaurace, která se příhodně jmenuje Špejle, otevřela svoji druhou pobočku. Má být prostornější a nabídne mimo jiné také rozvoz tapas.

Nová Špejle se usadila na rohu ulic Jungmannova a Palackého. Od svojí sestry v Jindřišské ulici se liší v detailech. Prvním je jídlo. Nový podnik si sice z toho původního do menu přinesl nejoblíbenější chuťovky – i zde tak hosté narazí například na tatarák –, v nabídce kromě toho má ale i novinky. „Zvláštní péči jsme věnovali naší teplé sekci, kde budeme připravovat špejle na speciálním řeckém grilu,“ uvádí spolumajitelé podniku.

Chodí to tu ale v zásadě stejně, jak jsou hosté zvyklí – vybírají si z otevřených nabídkových pultů a následně platí podle počtu špejlí, které jim po jídle zbydou. Jedna špejle stojí 33 korun. Koncept je tak postavený na ochutnávání menších porcí. Vybírat lze ze tří sekcí, to znamená ze studené, teplé a sladké kuchyně.

V nabídce je například chlebíček s čerstvými fíky s gorgonzolou a fíkovou marmeládou, teriyaki kuřecí špíz, kuřecí terina s pistáciemi, losos ve smetanovém ragú z pak choi a pórku, vepřové v barbecue omáčce s chilli majonézou, hovězí brisket s mrkvovým pyré se zázvorem a pepřovou omáčkou nebo pomalu pečený bůček v jablečném cideru s bramborovou kaší a pohankou. Jako dezert je možné si dát třeba brownie. Všechno samozřejmě na špejli.

Stejně jako za původní Špejlí, i za tou novou stojí společníci Jan Braniš, Josef Pleskač, Jan Boroš a Václav Vojíř. Ti do nové restaurace přinesli mimo jiné i speciální ginové menu, ve kterém si zákazníci mohou spárovat alkoholický nápoj společně s limonádou. Dohromady je tu možnost ochutnat víc než 280 kombinací oblíbeného nápoje. Gin s tonicem doplní pivo z pivovaru Kamenice nad Lipou, italská káva Trucillo či různé koktejly. Větší prostor tu dostane také víno.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

„S novou pobočkou v Jungmannově ulici se otevíráme širší veřejnosti a věříme, že přineseme našim hostům ještě silnější zážitek. Práce našeho šéfkuchaře Tomáše Mrkvici je garancí nezapomenutelného okamžiku, ať už přijdete na oběd, kdykoli v průběhu dne na pár pochutin, na večer s přáteli, nebo se jen zastavíte na skleničku vína,“ popisuje spolumajitel Václav Vojíř.

Nová restaurace je zajímavá i svým interiérem. Prostor je větší a tedy i vzdušnější. Hlavním materiálem je dřevo, které se objevuje nejen na parketové podlaze, ale také na stolech a židlích, stejně jako na baru či v kuchyni. Interiér dotváří rostliny zasázené ve výškách. Kuchyně je otevřená a zákazníci si mohou vybírat místo podle toho, jestli jdou na rychlý oběd, nebo chtějí spíše posedět, k čemuž se hodí spíše zadní část restaurace s vinným barem.

Nová Špejle navíc staví také na rozvozech. Objednat si lze tapas, které odtud dovezou domů, připravení jsou tu ale i na větší zavážku, ať už na tiskové konference nebo pracovní porady.

Původní restaurace otevřela v roce 2017 v někdejší budově Československé televize v Jindřišské. Koncept je postavený na tom, že je jídlo už hotové, stačí si ho vybrat na talíř. Najíst se tak tady dá poměrně rychle. Původně zakladatelé Špejle počítali s tím, že největší frmol bude přes obědy, nejnavštěvovanější byl ale podnik už od začátku hlavně večer. Inspirace přišla z Baskicka, kde se podávají malé porce jídla napíchnuté na klacík.

Lidi z Vnitroblocku obsadili bývalý zaměstnanecký bufet České spořitelny. Otevřeli tu Bistro B

K otevření nového bistra přispěla Česká spořitelna, která vlastní na Budějovické řadu nemovitostí. Banka doufá, že tu podnik zůstane i po jejím odchodu.

Eliška NováEliška Nová

bistro-b

Foto: Dudes&Barbies

Lukáš Žďárský a jeho Dudes&Barbies otevřeli na Budějovické Bistro B

0Zobrazit komentáře

Česká spořitelna se má výhledově stěhovat do právě budované části projektu Smíchov City, kde staví moderní kampus. Teď je ale největší banka v Česku stále ve svých starých prostorech na Budějovické. Vlastní tu velké množství nemovitostí, a to včetně těch v těsné blízkosti metra. Právě tady nyní vzniklo Bistro B, podnik spadající pod známou firmu Dudes&Barbies.

Filosofie této společnosti je jednoduchá – najít zapadlý a ideálně ošuntělý kout ve čtvrti, kudy prochází davy lidí. A proměnit ho na místo, kde se tyto davy zastaví. Tak to bylo třeba s pražským Vnitroblokem. Skupina objevila v Holešovicích nevyužívanou prvorepublikovou halu na rohu ulic Dělnická a Tusarova. V roce 2016 ji proměnila v industriální kavárnu a další prostory k pronájmu.

Podobný příběh to byl i s dalším místem, které dnes patří mezi vyhledávané podniky. Kavárna co hledá jméno se nachází na Smíchově, kousek od Anděla. Šlo o bývalou truhlárnu, dnes se sem ale chodí především na vejce Benedikt. Před rokem pak otevřela partička Dudes&Barbies podnik v proskleném atriu na Vinohradech. Jmenuje se Gram. Vše ale začalo Radlickou kulturní sportovnou.

Nyní se skupina kolem Lukáše Žďárského zaměřila právě na Budějovickou. Začalo to tím, že Česká spořitelna chtěla do budovy přinést koncept, který by prostor oživil. „Ještě před Vánoci byl v přízemí naší budovy na Budějovické zapomenutý zaměstnanecký bufet a kinosál,“ popsal předseda představenstva bankovní společnosti Tomáš Salomon na svém profilu na LinkedIn.

Spořitelna pak vyzvala Dudes&Barbies, aby se zúčastnili výběrového řízení na provozovatele místa. A ti ho nakonec vyhráli. Přišli s konceptem bistra, které otevírá v brzkých ranních hodinách a je tak připraveno pohostit všechny, kteří se teprve chystají do práce – dobrou kávou z vlastní pražírny, sendviči, které lidé vezmou do ruky a jdou. V nabídce je ale také obědové menu, snídaně, tapas a samozřejmě dezerty. Návštěvníci si tu ale mohou koupit i pečivo.

„Díky přilehlým kancelářím se z Budějovické stal cestovní uzel a tak jsme se oproti ostatním podnikům inspirovali rychlostí a rozmanitostí, což jsme promítli do naší nabídky. Primárně jde o produkty to go, v okolí ale chyběla také poctivá snídaně a polední menu z kvalitních surovin, které si člověk může vychutnat v tempu, které mu vyhovuje,“ líčí tisková mluvčí Dudes&Barbies Zuzana Jurová s tím, že pokud je lidem blízká nabídka z rukou šéfkuchaře Dominika Dorňáka z Vnitroblocku, pak přijdou na chuť i nabídce z Bistra B.

Rytmu Budějovické se podnik přizpůsobil rovněž otevírací dobou. První zákazníci sem můžou přijít už v sedm ráno, zavírá se pak v sedm večer. „Budějovická žije především podle kanceláří. Proto jsme chtěli být otevření ještě předtím než musíte být na značkách. V budoucnu se uvidí, jestli bude poptávka i po večerech či víkendech,“ vysvětluje Jurová.

Obnovou by měl projít i zmíněný kinosál, který je v patře nad bistrem. Ten by se měl podle Salomona otevřít zanedlouho. „Bude sloužit pro potřeby místní komunity a veřejnosti,“ uvedl předseda představenstva České spořitelny. Kino by mělo být v pronájmu pro ty, kdo chystají nějaké promítání nebo třeba koncert či sousedskou slavnost. Na pronájmu se přitom lidé mohou domlouvat právě v Bistru B.

Podobu nového bistra pak Česká spořitelna konzultovala s architektkou Anetou Rudelovou. Dominuje mu především jednoduchý dřevěný nábytek a polstrované sedačky. S návštěvností jsou tu zatím spokojeni. Lidé si bistro našli a dokonce se sem vracejí. Salomon doufá, že si tu najde pevné místo a podnik, stejně jako kino, budou na Budějovické sloužit i potom, co už tu Česká spořitelna nebude.

Mezitím se plánuje i spolupráce v budoucím kampusu na Smíchově. Ten bude rozdělený do osmi dílčích objektů. Projekt má každopádně sloužit nejen samotné bance, počítá se i s veřejným prostorem. Bude tu multifunkční auditorium, které má sloužit jako kulturní centrum, a pasáž napojená na hlavní bulvár, kde budou právě různé obchody a kavárny. „Bistro B je tak pilotní projekt k budoucímu kampusu v rámci Smíchov City. A kde jinde si spolupráci vyzkoušet, než v aktuální centrále České spořitelny,“ dodává Jurová.