V pražském centru se zabydlela druhá Špejle. Podnik nabízí nová jídla a 280 kombinací ginu s tonicem

Jídlo se tu vybírá z barů, lze se tu tak najíst poměrně rychle. V nové restauraci Špejle mají i nové chutě a také větší prostor s otevřenou kuchyní.

Eliška NováEliška Nová

spejle

Foto: Špejle

V Praze otevřela druhá Špejle

0Zobrazit komentáře

Jídlo se tady podává hlavně na špejli. Na ní si lidé mohou dát třeba lososa, chlebíček nebo dokonce dezert. Restaurace, která se příhodně jmenuje Špejle, otevřela svoji druhou pobočku. Má být prostornější a nabídne mimo jiné také rozvoz tapas.

Nová Špejle se usadila na rohu ulic Jungmannova a Palackého. Od svojí sestry v Jindřišské ulici se liší v detailech. Prvním je jídlo. Nový podnik si sice z toho původního do menu přinesl nejoblíbenější chuťovky – i zde tak hosté narazí například na tatarák –, v nabídce kromě toho má ale i novinky. „Zvláštní péči jsme věnovali naší teplé sekci, kde budeme připravovat špejle na speciálním řeckém grilu,“ uvádí spolumajitelé podniku.

Chodí to tu ale v zásadě stejně, jak jsou hosté zvyklí – vybírají si z otevřených nabídkových pultů a následně platí podle počtu špejlí, které jim po jídle zbydou. Jedna špejle stojí 33 korun. Koncept je tak postavený na ochutnávání menších porcí. Vybírat lze ze tří sekcí, to znamená ze studené, teplé a sladké kuchyně.

V nabídce je například chlebíček s čerstvými fíky s gorgonzolou a fíkovou marmeládou, teriyaki kuřecí špíz, kuřecí terina s pistáciemi, losos ve smetanovém ragú z pak choi a pórku, vepřové v barbecue omáčce s chilli majonézou, hovězí brisket s mrkvovým pyré se zázvorem a pepřovou omáčkou nebo pomalu pečený bůček v jablečném cideru s bramborovou kaší a pohankou. Jako dezert je možné si dát třeba brownie. Všechno samozřejmě na špejli.

Stejně jako za původní Špejlí, i za tou novou stojí společníci Jan Braniš, Josef Pleskač, Jan Boroš a Václav Vojíř. Ti do nové restaurace přinesli mimo jiné i speciální ginové menu, ve kterém si zákazníci mohou spárovat alkoholický nápoj společně s limonádou. Dohromady je tu možnost ochutnat víc než 280 kombinací oblíbeného nápoje. Gin s tonicem doplní pivo z pivovaru Kamenice nad Lipou, italská káva Trucillo či různé koktejly. Větší prostor tu dostane také víno.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

„S novou pobočkou v Jungmannově ulici se otevíráme širší veřejnosti a věříme, že přineseme našim hostům ještě silnější zážitek. Práce našeho šéfkuchaře Tomáše Mrkvici je garancí nezapomenutelného okamžiku, ať už přijdete na oběd, kdykoli v průběhu dne na pár pochutin, na večer s přáteli, nebo se jen zastavíte na skleničku vína,“ popisuje spolumajitel Václav Vojíř.

Nová restaurace je zajímavá i svým interiérem. Prostor je větší a tedy i vzdušnější. Hlavním materiálem je dřevo, které se objevuje nejen na parketové podlaze, ale také na stolech a židlích, stejně jako na baru či v kuchyni. Interiér dotváří rostliny zasázené ve výškách. Kuchyně je otevřená a zákazníci si mohou vybírat místo podle toho, jestli jdou na rychlý oběd, nebo chtějí spíše posedět, k čemuž se hodí spíše zadní část restaurace s vinným barem.

Nová Špejle navíc staví také na rozvozech. Objednat si lze tapas, které odtud dovezou domů, připravení jsou tu ale i na větší zavážku, ať už na tiskové konference nebo pracovní porady.

Původní restaurace otevřela v roce 2017 v někdejší budově Československé televize v Jindřišské. Koncept je postavený na tom, že je jídlo už hotové, stačí si ho vybrat na talíř. Najíst se tak tady dá poměrně rychle. Původně zakladatelé Špejle počítali s tím, že největší frmol bude přes obědy, nejnavštěvovanější byl ale podnik už od začátku hlavně večer. Inspirace přišla z Baskicka, kde se podávají malé porce jídla napíchnuté na klacík.

CzechCrunch Jobs

CzechCrunch Weekly

V newsletteru Weekly vám každou neděli naservírujeme porci těch nejdůležitějších zpráv, které by vám neměly uniknout.