Vědec hledal uprostřed grilovací sezóny odpověď na klíčovou otázku. Jak často otáčet burger na roštu?
Častější otáčení vede k rychlejšímu propečení. Zjistil to akademik ve spolupráci s počítačovým programem. Kuchaři to říkali už dávno.
Matematik Jean-Luc Thiffeault miluje programování, teorii chaosu a uzlů, běhání a také grilování. Určitě to hypotetické. Jak vypadá? Názorně ho profesor z univerzity ve Wisconsinu předvedl, když nechal speciální modelovací program spočítat, jaká je nejlepší a nejrychlejší cesta ke správně propečenému burgeru. Věda už tedy dorazila i na rožeň.
Závěry Thiffeaultovy studie vyšly jako regulérní odborný článek, zveřejnil ho časopis Physica D s nadpisem Matematika otáčení burgerů a přiřadil k němu klíčová slova „tepelná rovnice, optimalizace, vaření“. Profesor přiznává, že to, co s pomocí počítače zjistil, není nijak objevné. Jen se dosud nevědělo přesně, jaká je účinnost našeho grilovacího počínání.
Jaká jsou tedy badatelova doporučení? Předně to, že pravidelné otáčení burgeru na grilovacím roštu urychluje přípravu. A to dokonce až o třetinu. Ovšem má to háček – kdo by náhodou spěchal a potřeboval ušetřit každou sekundu, může maso přehazovat každých pár vteřin, jenže úspora je pak v poměru k námaze už relativně malá. Ideální tak je hamburger dávat ze strany na stranu v intervalu zhruba po 15 vteřinách.
„Zjistili jsme, že optimální zlepšení v přípravě v závislosti na počtu otočení, je až 29 procent,“ stojí v anotaci článku. Zásadní je ale ještě jeden dodatek – teoretický model počítá s tím, že z jedné strany na burger působí teplota 200 stupňů Celsia (to je grilovací rošt) a z druhé 25 stupňů (to je teplota letního vzduchu).