Vedl nejvyhlášenější bar světa. Rok po otevření se vlastní podnik Alexe Kratěny stal druhým nejlepším

Alex Kratěna, spoluzakladatel baru Tayēr + Elementary

Foto: Archiv AK

Pro většinu z nás jsou bary místem, kam jdeme strávit volný čas s přáteli. Pro brněnského rodáka Alexe Kratěnu je barová branže životním posláním. A je v ní opravdu dobrý. Jeho jméno je nejčastěji skloňováno s vyhlášeným londýnským barem Artesian, který dlouhé roky řídil. Nyní však zažívá úspěch s dalším podnikem, který rovnou založil – Tayēr + Elementary. Právě ten byl nově vybrán jako druhý nejlepší bar planety.

Na stříbrné pozici se Tayēr + Elementary, nacházející se na ulici Old Street v Londýně, umístil v žebříčku World’s 50 Best Bars, který každoročně skládá nezávislá porota skládající se ze šesti set odborníků na bary po celém světě. Podnik, za kterým vedle Alexe Kratěny stojí i oceňovaná norská barmanka Monica Berg, tak překonal i opěvovaný bar Paradiso v Barceloně, jenž skončil na třetím místě. První je Connaught Bar, také z Londýna.

„Poslední dva roky byly nejtěžším obdobím mého profesního života. Jsem rád, že naše snaha sdružovat lidi z různých částí světa a dohromady pracovat a přemýšlet nad bary a drinky jiným způsobem je takto oceněna,“ říká Kratěna pro CzechCrunch. „Vedle každodenního byznysu teď ještě pracuji na novém projektu, jenž bude v duchu naší filozofie objevovat nové chutě a ingredience,“ doplňuje.

Úctyhodné umístěné pro Tayēr + Elementary přichází jen poměrně krátce poté, co vzniknul. Kratěna jej totiž otevřel teprve na jaře minulého roku a uplatnil v něm bohaté zkušenosti, které za několik let nasbíral coby vedoucí baru Artesian, s nímž čtyřikrát v řadě získal titul Nejlepší světový bar. Britský magazín Drinks International ho navíc ve své anketě Bar World 100 loni vyhlásil druhou nejvlivnější osobností globální barové sféry.

„Tayēr + Elementary je vrcholným dílem barmanské smetánky. Industriálně stylizovaný prostor, na který narazíte hned po vstupu, je neformální místo, kde se koktejly připravují během několika vteřin díky systému čepování – v baru se však často objevuje i víno a pivo vlastní značky. Většina návštěv začíná drinkem One Sip Martini, v nabídce jsou ale i další obměny známých koktejlů, které se každý týden obměňují v souladu s ročním obdobím,“ píše se v profilu baru na World’s 50 Best Bars.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Bar + RTD Cocktails (@tayer_elementary)

Kratěnův kariérní příběh je ale ještě mnohem zajímavější, až zjistíte, jak se na pomyslný vrchol světové barové branže dostal. Jak píše magazín Forbes, Kratěna se už v osmnácti vydal do světa, aniž by věděl, co chce dělat. Odletěl do Ameriky, kde se naučil anglicky, a jednou z jeho prvních prací bylo mytí nádobí. Pak se dostal za bar, kde objevil svou vášeň ke koktejlům.

Posléze odletěl z Ameriky do Španělska, poté do Japonska, odkud se vrátil zpět do rodného Brna. Věděl ale, že chce svou zálibu v drincích všeho druhu naplňovat, a věřil, že nejlepší místo je New York, potažmo Londýn. Nakonec zvolil britskou metropoli, kde se později stal hlavním barmanem v baru Artesian – a od roku 2011 do roku 2015 byl rovnou jeho vedoucím.

Na pomyslné poličce profesních trofejí má vedle ocenění, kterých dosáhl s Artesianem, také titul nejlepšího barmana roku 2012. Spoluzaložil i vzdělávací platformu P(our), která propojuje koktejlovou komunitu.

V Gastru

Od roku 2016 píše pro CzechCrunch o technologiích, zábavním průmyslu, byznysu i designu. Spolupodílí se na řízení redakce a stará se o sociální sítě.