Vesnice, která se vznáší na hladině. Amsterdamské kanály doplnil designový dům s panoramatickým výhledem

Michal MarekMichal Marek

amsterdam_i29_floating_house_0

Foto: Ewout Huibers

Designový plovoucí dům v Amsterdamu

0Zobrazit komentáře

Urbanizace je celosvětově jedním z dominantních jevů posledních dekád. Lidé se čím dál intenzivněji soustředí do měst a v nahuštěných metropolích je čím dál obtížnější nacházet prostor pro výstavbu. Developerské projekty tedy logicky rostou v místech, kde to dříve nebylo tak obvyklé – třeba i na vodě.

V Amsterdamu, který je na přítomnost vodních ploch městem velmi štědrým, nejsou domy postavené na vodě ničím až tak zvláštním. Plovoucí vesnička Schoonschip se ovšem standardům vymyká dokonce i v holandské metropoli. Jde totiž o unikátní komplex 46 trvale udržitelných domů, ve kterém žije něco přes sto obyvatel, a kde nově vyrostl skutečný designový skvost.

Nový plovoucí dům ve tvaru zkosené černé kostky navrhlo architektonické studio i29 a jedná se o stavbu, která mezi ostatními objekty „zelené“ vesnice na amsterdamském kanále jednoznačně vyčnívá. Nejen designově, ale i fyzicky. Nový dům vykukuje do středu kanálu a obyvatelé domu tedy mají skrze panoramatické zasklení skutečně prvotřídní výhled.

_amsterdam_i29_floating_house_5

Foto: Ewout Huibers

Panoramatická okna, černé moření a zkosená střecha zaujmou na první pohled

Vodní vesnička Schoonschip byla postavena designovým studiem Space&Matter a jedná se o průkopnickou ukázku místa pro život ekologicky smýšlející komunity, která s důrazem na trvalou udržitelnost sdílí své zdroje – od solární energie přes vodu a odpady až po sdílená elektrická auta.

Komplex je postaven na kanálu v historické průmyslové oblasti Buiksloterham v severním Amsterdamu a jde o další ukázku dříve chudé části města, která v posledních letech zažívá překotný rozvoj a stává se centrem moderního dění. Ostatně, podobný vývoj, kdy dříve oprýskané a zanedbané části měst zažívají až nečekanou renesanci, známe z mnoha evropských metropolí.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Dům architektů z i29 vyniká i svými nezaměnitelnými konturami s mírně diagonálním zkosením střechy, exteriérem z černě mořeného dřeva a unikátním rozložením prostoru. Vnitřní obytné zóny jsou otevřené a ve všech třech patrech nabízí bohaté množství přírodního světla díky velkým oknům.

Do horních dvou pater vede designové a částečně otevřené schodiště, které v kombinaci s vysokými stropy budí dojem nebývalé prostornosti. Druhé ze tří pater je útočištěm pro hlavní ložnici se soukromou koupelnou a nabízí rovněž další otevřenou společenskou místnost.

_amsterdam_i29_floating_house_2

Foto: Ewout Huibers

Dům je krásně prosvětlený a nabízí perfektní výhled na vodu

_amsterdam_i29_floating_house_4

Foto: Ewout Huibers

Kombinace otevřeného schodiště a vysokých stropů dává dojmem prostornosti

Ve třetím patře se pak nachází velká moderní kuchyně s jídelnou a velká otevřená terasa. Ta nabízí rozhled do širokého okolí, a to včetně západního výhledu na přístav. Z domu je tedy napříč podlažími vidět prakticky na všechny stany.

Vzhledem k umístění domu není překvapením, že se jedná o stavbu, která je vysoce energeticky efektivní, ekologická a postavená s minimální uhlíkovou stopou. Dům je údajně perfektně zateplen, na střeše má solární panely a k vytápění je využívána užitková voda z kanálu.

Energii ze solárních panelů lze uchovávat v bateriích, ale pokud počasí přeje a dům zachytí více energie, než potřebuje, stavba je stejně jako všechny ostatní domy ve vesničce připojena do národní sítě, skrze níž mohou členové komunity svou zelenou energii prodávat. Obyvatelé vesničky zkrátka v rámci svých snah o udržitelnost nenechávají nic náhodě.

_amsterdam_i29_floating_house_1

Foto: Ewout Huibers

V domě nechybí místa k odpočinku

_amsterdam_i29_floating_house_6

Foto: Ewout Huibers

Moderní kuchyně nabízí mnoho prostoru i přístup na terasu

_amsterdam_i29_floating_house_7

Foto: Ewout Huibers

Výhledy jsou u tohoto domu jednoznačnou doménou

Talíř plný mořských plodů, ale žádného masa. Američané přichází s rostlinnou verzí krevet z laboratoře

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

newwavefoods-1

Foto: New Wave Foods

Krevety z rostlin mají být takřka nerozeznatelné od „živých krevet“

0Zobrazit komentáře

Vegetariánství nebo veganství dnes většinou stále znamená cílené omezování nabídky jídel. V budoucnu ale podle všeho lidé, kteří se chtějí vyhnout konzumaci zvířecích produktů, budou mít stejně široký jídelníček jako kdokoliv jiný. I když třeba dostanou chuť na krevetový koktejl. Podílet se na tom chce i startup New Wave Foods, který na vývoj rostlinných náhražek mořských plodů získal 18 milionů dolarů.

První produkty se ale ke koncovým konzumentům dostanou už nyní. Krevety od americké firmy New Wave Foods mají prý stejnou strukturu masa i chuť jako skuteční korýši, místo mořského dna ovšem vznikly v laboratoři. Jako ingredience přitom posloužily všudypřítomné mořské řasy a rostlinné proteiny získané z mungo fazolí.

Jak přesvědčivé krevety jde z takových přísad vyrobit, budou moci zákazníci otestovat v amerických restauracích, kam se jídlo rozšíří během letošního roku. „Až 80 procent krevet se konzumuje ve stravovacích službách, takže je to pro nás jasný prostor, kam se vydat,“ říká ředitelka New Wave Foods Mary McGovernová.

new-wave-food-shrimp-3

Foto: New Wave Foods

V New Wave Foods jsou připravení na krevety na všechny způsoby

Jelikož svému produktu opravdu věří, do oběhu pošlou několik verzí v čele s velkými krevetami pro hlavní chod. Současnou verzi startup vytvořil v průběhu pěti let a také díky investicím okolo osmi milionů dolarů, přičemž nově získané finanční zdroje mu pomohou především s expanzí do obchodů i s vývojem rostlinných alternativ k jiným mořským plodům.

„Rok 2021 pokládáme za rok krevet,“ poznamenává McGovernová. „Vstoupíme na trh a tento úsudek naplníme, se dvěma velikostmi, v trojobalu, s omáčkou – jakkoliv chtějí ve stravovacích službách krevety nabízet, jakkoliv je lidé chtějí jíst, dáme jim, co chtějí,“ pokračuje. Později se chce se svým týmem pustit i do humrů, lastur a krabů.

Rozjetý gastronomický trend

Vyvíjení rostlinného masa nebo flákot z laboratoře patří k největším gastronomickým trendům posledních let. Na rychle rozjetý vlak řízený společnostmi jako Beyond Meat nebo Impossible Foods se tak snaží naskočit desítky, možná i stovky firem po celém světě. New Wave Foods mezi nimi vyčnívá právě orientací na mořské plody.

Nastartujte svou kariéru

Více na CzechCrunch Jobs

Nedávno jsme psali mimo jiné o startupu Shiok Meats ze Singapuru, který má stejné zaměření, ale odlišný přístup. Místo napodobování chuti a struktury masa rostlinnými náhražkami se pouští rovnou do klonování buněk a pěstování tkání v bioreaktorech. Ačkoliv tento přístup nabídne skutečné krevetí maso, prozatím je jeho produkce velice drahá. Následující roky tak ukážou, jestli se budou schopny uchytit oba přístupy.

Každopádně je pro ně dostatek prostoru. Globální trh s krevetami dnes představuje asi devět miliard dolarů, přičemž vedle asijských zemí jsou typicky malí oranžoví korýši široce oblíbeným jídlem také ve Velké Británii nebo v USA. Podle americké vládní organizace NOAA Fisheries sní každý Američan ročně průměrně dva kilogramy krevet. Jak už tomu bývá, problém tak představuje jejich přílišný lov, který ohrožuje také jiné druhy.

new-wave-food-shrimp-2

Foto: New Wave Foods

Americký startup se pouští na devítimiliardový trh

Jak už jsme zmínili v článku o krevetím mase pěstovaném v singapurských laboratořích, vylovení kilogramu krevet často vyžaduje i kilogramy dalších vylovených mořských živočichů. Ti většinou končí zpátky ve vodě, buď mrtví, nebo smrtelně zranění. Produkce ryb na farmách je zase poměrně environmentálně náročná.

Magazín Fast Company k tomu zmiňuje stejně závažné problémy pro krevetí farmy jako devastování přirozených domovů zvířat a narušování ekosystémů. Pro vytvoření farem se totiž často ničí mangrovové bažiny a používá se organický odpad, chemikálie a antibiotika, jež mohou unikat do okolní přírody. V průmyslu pro lov a zpracování krevet se navíc mnohdy objevují nevolnictví a další porušování lidských práv.

Přechod na sbírání jiných plodů místo krevet sice automaticky neznamená eliminaci problematických praktik, rozvoj nové odnože trhu ale představuje ideální příležitost vyhnout se jim. V New Wave Foods tedy doufají, že kromě podílení se na proměnách gastronomie budou schopni také výrazně přispět ke zlepšení jejích základních podmínek.

new-wave-food-shrimp-4

Foto: New Wave Foods

Ve Spojených státech jsou krevety nejpopulárnějšími mořskými plody