Vinohrady přivítaly novou gastronomickou oázu. Ráno láká na croissant, večer na víno a chutě Středomoří

Po menší prázdninové pauze je tady čerstvé vydání newsletteru Deli, které tentokrát potěší milovníky zmrzliny, příjemných barů a neokoukaných bister.

dk-nahled

Foto: Dark Kitchen

Na Vinohradech otevřel podnik, který láká na francouzskou pekařinu a moderní evropskou kuchyni

0Zobrazit komentáře

Také máte pocit, že jste třikrát mrkli a polovina prázdnin je fuč? Doufám, že vám léto aspoň pěkně utíká v doprovodu osvěžujících citronád, ledové kávy, orosených sklenic s vínem a pivem, vodních melounů a grilování s přáteli a samozřejmě zmrzliny. Té si nově mohou dopřát dosytosti obyvatelé Letné, jelikož zde otevřela oblíbená zmrzlinárna Crème de la Crème. Gastronomických novinek je ale jako vždy mnohem více, mimo jiné také na Vinohradech.

Načítám formulář...

Dark Kitchen

V Řipské ulici nedaleko Jiřího z Poděbrad se objevil nový podnik pod taktovkou gastronomické společnosti Spojujeme, která vede oblíbenou karlínskou restauraci Spojka nebo nedávno znovuotevřenou kavárnu ve Fantově budově na hlavním nádraží. Vyrazit sem můžete na servírované snídaně, polední obědové menu i à la carte večeře v doprovodu pečlivě vybraných vín od šedesáti dodavatelů z Česka, Itálie, Rakouska, Německa, Španělska a Francie, nadto tady nechybí ani šampaňské.

„Na lístku máme například Champagne Autreau de Champillon. Jde o třetí generaci vinařů, ale příběh rodiny sahá už do roku 1670. Jak je totiž zvykem v oblasti Champagne, začínala pěstováním vína, takže šampaňské nevyráběla, ale prodávala hrozny jiným vinařům. Před třemi generacemi si ale v rodině řekli, že zkusí šampaňské sami vyrábět, a je dobře, že tak učinili, protože mají skutečně nádherná vína,“ přibližuje someliérka Daria Bokhanova, která má vinný lístek v Dark Kitchen na starosti.

Mezi víny se vyjímá například také Gruner Veltriner Smaragd od rakouského vinaře Andrease Edera, Cigalus Blanc z biodynamického vinařství Gérard Bertrand nebo italské Fiano ze sicilského vinařství Planeta. Vína jsou vybraná tak, aby se dala vhodně párovat s jednotlivými chody na menu.

Obědové i večerní menu pak staví na sezonních surovinách a vychází z principů moderní evropské kuchyně, nejpatrnější jsou tady vlivy Středomoří. Ochutnat tady tak můžete například lososa marinovaného v ginu, jehněčí s humusem, domácí ravioly s ricottou a lanýžem, chobotnici s caponatou nebo zapečený mořský jazyk. Bistro usadí asi 14 hostů, takže má příjemnou, spíš komorní atmosféru.

Co nového se urodilo na domácí gastronomické scéně? Podívejte se na poslední vydání newsletteru Deli.