Italové milují jídlo, a proto i jeho příprava musí být pečlivá. Týká se to nejen jejich tradičních těstovinových pokrmů, ale samozřejmě i dezertů, například slavné piškotové stavby s nádechem kávy, která je zasypaná kakaem – tiramisu. Dnešní gastronomická doba je ovšem tak daleko, že ani k výrobě tiramisu nejsou potřeba lidské ruce. Stačí totiž 3D tiskárna, jak světu ukázali cukráři z italského městečka Villorba.
Použití 3D tisku pro přípravu jídel je sice stále velmi netradiční, ale rozhodně ne ojedinělé. Ostatně se stačí podívat třeba do Izraele, kde tamní kuchaři tisknou například hamburgery nebo steaky (vedle toho, že ještě experimentují s pěstováním masa v bioreaktorechNemasoRostlinné maso i maso kultivované v laboratořích bez utrpení zvířat vzalo gastronomii…Více informací ). Gastronomie se jednoduše neustále posouvá a trojrozměrný tisk v ní může mít do budoucna velkou roli. A ví to i národ s jednou z nejlepších kuchyní světa – Italové.
V cukrářské škole v italském městečku Villorba nedaleko Trevisa se totiž rozhodli vyzkoušet něco netradičního. Vzali 3D tiskárnu a v rámci mistrovství světa v přípravě tiramisu ji naprogramovali tak, aby vytiskla „nejlepší tiramisu“ na základě receptu cukráře Stefana Serafiniho, který světové mistrovství v přípravě tohoto tradičního italského dezertu loni vyhrál. A výsledek měl být více než uspokojivý.
„Náš stroj nemění chuť ani kvalitu ingrediencí a není třeba ani toho, aby byly používány jakékoliv jiné suroviny než ty původní,“zmínil Emilio Sepulveda, spoluzakladatel a šéf španělské společnosti Natural Machines, která za použitou 3D tiskárnou stojí a kterou nazývá jako „továrnu na miniaturní potraviny.“ Co bylo ale cílem tohoto experimentu?
Jednak šlo o zkoušku, zda se i cukrovinky dají na 3D tiskárnách vyrábět. To nicméně předloni potvrdili i Švýcaři z čokoládovny Barry Callebaut, která patří mezi největší výrobce čokolád a spolupracuje se světoznámými značkami jako Nestlé nebo Hershey. A jednak šlo o ukázku toho, že to nejlepší tiramisu na světě je možné vyrábět odkudkoliv – a výsledek bude originálu velmi podobný.
Foto: Tiramisu World Cup
Proces 3D tisku tiramisu v italské cukrářské škole
Máme tady další Deli, které je tentokrát napěchované novinkami z Brna. Už tento víkend se tam bude slavit ve velkém, dekadentně snídat a pít naturální víno. Ani Pražáci však nepřijdou zkrátka – Brno totiž přijede i do hlavního města, konkrétně na Vinohrady. A v Táboře nám dokážou, že kapra nemusíme jíst jenom na Vánoce. Na konci dubna tak nebudeme díky množství gastro akcí vědět, kam dřív skočit.
Eggo Food Truck
Na neděli 8. května v brněnském Eggo chystají brunch v trochu jiném stylu – bude totiž degustační. Do zdejší kuchyně zavítá šéfkuchař z vyhlášeného Elementu Tomáš Reger a o vinné párování se postará Adam Vaněrka z Natural Wine Shopu. Menu ještě není zcela odtajněno: „Bude Den matek a jaro! Takže se budeme snažit brunch ladit v tomto duchu,“ poodhaluje Rony Winkler, jeden ze zakladatelů Eggo party. Nezapomeňte na včasnou rezervaci. Vybírat můžete ze dvou časových oken, a to od 10 nebo 13 hodin.
Foto: Eggo Food Truck
Část degustačního brunche, na kterém pracoval šéfkuchař Jiří Zajíček
KRO Coffee + 4pokoje
Ve čtvrtek 28. dubna od 17 hodin ovládne vinohradské KRO Coffee legendární brněnský bar 4pokoje. Pražákům se tak naskytne jedinečná příležitost ochutnat novinky z jejich menu, které se nesou v asijském stylu. Na rozjezd můžete zvolit Wonton knedlíčky nebo japonský bramborák Okonomiyaki s houbami, jako hlavní chod knedlíčky s grilovaným bůčkem nebo vegan verzi s tofu a hodování zakončit dezertem Yuzu ganache. Základy tekuté části menu budou stát na ginu a whisky. O vaše chuťové buňky tak bude skvěle postaráno.
Foto: KRO Coffee
Knedlíček s bůčkem
Thir
Sobota 30. dubna se v táborském Thiru ponese ve znamení kaprů na všechny způsoby. Jan Čulík, majitel tohoto vyhledávaného podniku, totiž pokračuje v šíření kapřího evangelia, tentokrát ale spojí síly s kuchařem a publicistou Hugem Hromasem a kreativním šéfkuchařem Ambiente Jiřím Horákem. V podání ostřílených kuchařů se tak můžete těšit na kapra, jak ho neznáte – třeba v podobě tacos, ceviche nebo tataráku. Párovat se bude se španělskými víny, ale také nealkoholicky s březovými mízami od Euforie a octy z Utopie.
Foto: Thir
Interiér táborského podniku Thir
Skog
Také v Brně bude v sobotu živo, jelikož jedna z nejoblíbenějších kaváren této jihomoravské metropole bude slavit narozeniny. Konkrétně tedy sedm let a několik měsíců k tomu – jak všichni víme, v řádném termínu narozenin světové dění oslavám příliš nepřálo. O to víc bude veselo, vše se navíc ponese v jarním duchu. Ráno tak můžete přijít na brunch, ke kávě si dát jeden z několika narozeninových dortů a na večerní víření v doprovodu místních DJs mají barmani nachystané čtyři koktejly ve svěžích a herbálních tónech.
Foto: Skog
Jarní bramborový salát se seitanem
Natural Wine Fest
A v Brně ještě zůstaneme. V prostorách Tržnice zde totiž taktéž v sobotu 30. dubna ve 12 hodin vypukne druhý ročník naturálně vinných slavností. Na dvou patrech se tady představí přes čtyřicet evropských vinařů. Za cenu vstupenky tak bude možné ochutnat přes 400 vzorků naturálních vín (v rámci zachování příjemných vzpomínek však nedoporučujeme ochutnat úplně všechny), ale také ciderů a nealkoholických moků. O kávu se postará šumperská Pikola a jídlo si vezmou do parády udírna Trnečka Smoked Fish a pekárna Mama Stella.
Foto: Natural Wine Fest
Lahve vína, vždy připravené
Dim Sum Spot
Vyhledávaná pražská knedlíčkárna, do které už spoustu let chodíme na skvělé dim sumy v doprovodu silného vývaru, rozšířila své pole působnosti pod Ještěd. Jedenáct variací masových knedlíčků zde doplňuje hned patnáct veganských – třeba plněné lilkem s kokosem nebo ovocem jackfruit, připomínajícím trhané maso. Během oběda navíc k osmi knedlíčkům dostanete malý vývar zdarma. A když přijdete na večeři, můžete si nechat umíchat koktejl na bázi ginu, ve kterém si tady sami macerují heřmánek nebo sečuánský pepř.
***
Sářin a Anetin prvomájový tip
Když se řekne pražská Sia, většina z nás si vybaví zdejší pekingskou kachnu. Šéfkuchař restaurace Jiří Štift na ni získal recept během své stáže v Číně – základem je třídenní příprava masa, která spočívá v důkladném vypečení kůže, marinování, sušení a následném pomalém pečení. A protože takovou lahůdku nechcete zhltnout na jeden zátah, tradičně se podává ve dvou chodech: se sezamovými plackami a pak z woku s restovanou rýží. Nalákaly jsme vás? To je dobře, protože ode dneška si můžete tuhle vypečenou záležitost objednat na víkend. Ve Wevaru totiž připravili víkendové kachní hody, a my tak můžeme první máj oslavit tím, že nebudeme muset vařit. Třikrát hurá!
Pomocí cookies ukládáme vaše nastavení a preferencí, analýze návštěvnosti našich stránek, zprostředkování funkcí sociálních médií a k personalizaci obsahu … Číst dále
Pomocí cookies ukládáme vaše nastavení a preferencí, analýze návštěvnosti našich stránek, zprostředkování funkcí sociálních médií a k personalizaci obsahu. Informace o užívání našich stránek také dále sdílíme s našimi obchodními partnery z oblasti sociálních médií, reklamy a analytiky. Za tyto webové stránky a soubory cookies odpovídá CzechCrunch s.r.o. Více informací naleznete na následujícím odkazu.
Nastavit preferované cookies
Vždy, když navštěvujete jakoukoliv webovou stránku, stránka může ukládat nebo získávat informace z vašeho prohlížeče, zejména formou souborů cookies. Tyto informace se mohou týkat vás, vašich preferencí nebo vašeho zařízení a jsou užívány převážně k zajištění vámi očekávaného chodu stránek. Takto získané informace vás obvykle přímo neidentifikují, ale mohou vám zprostředkovat personalizovanější zkušenost při užívání našich stránek. Protože respektujeme vaše právo na soukromí, můžete zakázat některé druhy cookies, které nejsou k využívání našich stránek nezbytné. Pokud se však rozhodnete některé cookies zakázat, může mít tento krok vliv na vaši uživatelskou zkušenost stránek a námi nabízené služby. Aktivací níže uvedených souborů cookies vyjadřujete souhlas s tím, že vaše osobní údaje mohou být převedeny do třetích zemí. Více informací naleznete na následujícím odkazu.
Možnosti předvolby jednotlivých cookies
Naprosto nezbytné cookies
Nezbytné cookies zajišťují klíčové funkce webových stránek jako jsou zabezpečení, správa sítě, přístupnost a základní statistiky o návštěvnících, takže není možné je vypnout. Prohlížeč můžete nastavit tak, aby blokoval soubory cookie nebo o nich posílal upozornění (tato skutečnost však může mít vliv na fungování stránek).
Pokročilé analytické funkce
Nástroje třetích stran, které nám umožňují zlepšovat fungování webových stránek pomocí zasílání zpráv o tom, jaký způsobem stránky užíváte. Tyto cookies však shromažďují údaje způsobem, který nikoho přímo neidentifikuje. Pokud tyto cookies nepovolíte, nebudeme vědět, kdy jste navštívili naši stránku.
Funkce a preference
Funkční a preferenční cookies umožňují použití pokročilého webového obsahu a pokročilých funkcí a zároveň nám také umožňují ukládat vaše nastavení a preference.
Cílené soubory cookies
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat personalizované nabídky, obsah, jakož i reklamní obsah, na základě vašich zájmů na našich webových stránkách, na stránkách třetích stran a na sociálních médiích. Neukládají ale vaše osobní informace přímo, nýbrž přes jedinečné identifikátory prohlížeče a internetového zařízení. Pokud je nepovolíte, bude se vám zobrazovat na stránkách méně cílená reklama.