Všemi oblíbené tiramisu z 3D tiskárny. Italové ukazují, že i dezerty lze dělat netradičně
Vytištěné tiramisu mělo podle organizátorů soutěže chutnat velmi podobně jako to, které se připravuje ručně.
Italové milují jídlo, a proto i jeho příprava musí být pečlivá. Týká se to nejen jejich tradičních těstovinových pokrmů, ale samozřejmě i dezertů, například slavné piškotové stavby s nádechem kávy, která je zasypaná kakaem – tiramisu. Dnešní gastronomická doba je ovšem tak daleko, že ani k výrobě tiramisu nejsou potřeba lidské ruce. Stačí totiž 3D tiskárna, jak světu ukázali cukráři z italského městečka Villorba.
Použití 3D tisku pro přípravu jídel je sice stále velmi netradiční, ale rozhodně ne ojedinělé. Ostatně se stačí podívat třeba do Izraele, kde tamní kuchaři tisknou například hamburgery nebo steaky (vedle toho, že ještě experimentují s pěstováním masa v bioreaktorech Nemaso Rostlinné maso i maso kultivované v laboratořích bez utrpení zvířat vzalo gastronomii… Více informací ). Gastronomie se jednoduše neustále posouvá a trojrozměrný tisk v ní může mít do budoucna velkou roli. A ví to i národ s jednou z nejlepších kuchyní světa – Italové.
V cukrářské škole v italském městečku Villorba nedaleko Trevisa se totiž rozhodli vyzkoušet něco netradičního. Vzali 3D tiskárnu a v rámci mistrovství světa v přípravě tiramisu ji naprogramovali tak, aby vytiskla „nejlepší tiramisu“ na základě receptu cukráře Stefana Serafiniho, který světové mistrovství v přípravě tohoto tradičního italského dezertu loni vyhrál. A výsledek měl být více než uspokojivý.