Vzduch v interiérech je pětkrát škodlivější než venku. Chytrý měřák Reair studentů VUT má zajistit, abychom dýchali lépe
Kvalita venkovního ovzduší je velmi častým tématem. O snahách vymýtit z našich měst škodliviny vypouštěné z výfuků aut i plánech omezovat nešetrnou výrobou slýcháme denně. O mnoho méně výrazným tématem je ale kvalita ovzduší v interiérech, kde člověk od raného dětství tráví valnou většinu svého života. Na to se snaží upozorňovat studenti brněnského VUT s heslem „Jste to, co dýcháte“.
Jiří Janoušek a Dominik Klement chtějí, abychom v kancelářích a školách dýchali zdravěji, a se svým speciálním měřákem Reair by to podle všeho mohli někam dotáhnout. Jejich studentský projekt, který již má své reálné uplatnění, totiž zaujal porotu mezinárodního programu Red Bull Basement, který hledá týmy kreativních a podnikavých studentů s vizí měnit svět.
Program, jehož mediálním partnerem v Česku je CzechCrunch, má za sebou výběrovou fázi a studenti z brněnského Vysokého učení technického se stali vítězi národního kola. Dostali se tak mezi osmatřicet mezinárodních finalistů a vzhledem k tomu, že se do talentového programu společnosti Red Bull celosvětově přihlásilo více než 3 800 studentských týmů z celého světa, je jasné, že se jedná o zajímavý úspěch.
Jiří Janoušek a Dominik Klement v rámci soutěže představili zařízení osazené několika senzory, které zvládne měřit koncentraci jedovatých látek, množství oxidu uhličitého a prachových částic ve vzduchu. Na základě nasbíraných dat pak Reair vytvoří individuální plán, jenž reflektuje stav prostředí, ve kterém se majitel zařízení nachází, a doporučí mu odpovídající kroky ke zlepšení situace.
Zajímavé je, že projekt Reair vznikl na základech IoT senzorů pro zemědělce, kterými Jiří s Dominikem nejprve měřili teploty, vlhkost a další parametry pro sledování kvality kukuřičných siláží a jiných uskladněných plodin. Od plodin se pánové postupně přesunuli i k senzorům pro hlídání výšky hladin vodních nádrží a postupně je začaly oslovovat firmy, které prodávají zelené stěny do interiérů a chtějí s pomocí senzorů hlídat vlhkost a řídit závlahu.
Nastartujte svou kariéru
Více na CzechCrunch JobsTímto způsobem se studentská dvojice dostala do interiérů a začalo ji zajímat, jak zelené stěny ovlivňují kvalitu ovzduší. Měřili první důležité parametry kvality vzduchu (obsah oxidu uhličitého a těkavých organických látek), přičemž první měření jim hned ukázala, že kvalita ovzduší v interiéru je opravdu věcí, se kterou by bylo potřeba něco udělat. Proto vznikl projekt Reair.
„Každý den trávíme více než 90 % času v uzavřených prostorách a každý z nás vydýchá až 15 tisíc litrů vzduchu za den. Kvalita vzduchu v interiéru je až pětkrát škodlivější než ta venkovní a v každé nevětrané školní třídě několikanásobně překračuje zdravotní limity. S problémem snížené kvality ovzduší se navíc setkávají i firemní zaměstnanci,“ popisují Jiří a Dominik.
Nezdravé podmínky v místnostech bohužel dle tvůrců nastávají již při mírném poklesu kvality a vedou nejen ke snížení kognitivních funkcí obecně, ale hlavně produktivity, soustředění a celkové spokojenosti. Navíc se zvyšuje riziko šíření virů, což je aktuálně velmi palčivé téma. A problém je, že si člověk na špatný vzduch rychle zvykne – pak jej neregistruje a nemá ani motivaci situaci řešit.
Tvůrci Reair se tedy rozhodli vyvinout řešení, které sestává z hardwaru měřícího data a ze sofwarového systému, do kterého jsou vstupy přenášeny, analyzovány a vizualizovány. „Chtěli jsme se na začátku zaměřit hlavně na hardware a jeho výrobu pro kanceláře i do chytrých domácností. Pochopili jsme ale, že pouze zobrazení naměřených dat nebude postačovat a budeme muset správně vysvětlit a interpretovat data, aby byla snadno pochopitelná pro běžné uživatele,“ popisují autoři projektu.
Vznikl proto systém, který není jen „hloupým“ měřákem, ale využívá algoritmy hlubokého učení a učí se každodenním návykům uživatelů. Po několika dnech již podle tvůrců dokáže odhadovat situace a předcházet vzniku nových problémů. Cílem Reairu je zkrátka najít nejvhodnější a nejúčinnější řešení, jež by pomohlo vytvořit zdravé a udržitelné prostředí pro každodenní život nejen v kancelářích.
Abychom byli konkrétní, doporučení pro zlepšení ovzduší v místnosti mohou být různá – od častějšího větrání přes vysázení rostlin až třeba po použití přírodních materiálů v takzvaném aktivním designu. Problémem podle Reairu často bývají také nekvalitní materiály použité na vnitřních zařízeních, které uvolňují jedovaté látky.
„Naším hlavním cílem je vzniku problémů předcházet. Chceme základní problémy odhalit dříve, než nastanou, a zabránit tak jejich vzniku. Správně vyladěné pracovní prostředí začíná u nastavení teplot a vlhkostí a pokračuje nastavením vzduchotechniky a klimatizace. Nejjednodušším způsobem, jak si alespoň na chvíli kvalitu vzduchu vylepšit, je pravidelné větrání,“ líčí dvojice.
A pokud je problém složitější? „Pokud výsledky našich analýz odhalí složitější problémy, které nemůžeme odstranit například optimalizací a správným rozvržením obsazeností prostorů, spolupracujeme s firmami, jež nám problémy pomohou vyřešit. S odborníky na vzduchotechniku, interiérovými návrháři, architekty, technology budov nebo firmami na zeleň navrhneme dostupné možnosti.“
Vážnost celému studentskému projektu dává i fakt, že má Reair za sebou měření ve firmách jako Kiwi.com, Kentico Software nebo Impact Hub a momentálně je ve fázi, kdy má první prodeje a řeší integrace na dlouhodobé měření do dalších společností. A ačkoli se problém ovzduší netýká jen kanceláří, největší potenciál vidí tvůrci právě ve firmách. Zvýšení kvality vzduchu a tím i pracovních podmínek totiž firmám může přinést reálné finanční úspory.
„Z dlouhodobějšího hlediska chceme firmám pomoci vyladit jejich pracovní prostředí a pomoci jim více pochopit, jak nás ovlivňuje to, co dýcháme. Chceme jim i pomoci správně rozvrhnout obsazenost kanceláří, aby nedocházelo k jejich přeplňování a tedy i rychlému zhoršování kvality ovzduší uvnitř. Máme ambice pomáhat zlepšovat kvalitu pracovního prostředí v mezinárodním měřítku,“ uzavírají Jiří s Dominikem.